Bulut Teknolojileri ‘Korku’ Yaratıyor


‘Bulut Bilişim’ ya da ‘Bulut Teknolojileri’, internet üzerinden birçok kullanıcının erişebildiği veri merkezlerini (bulut depolama) tanımlıyor. ‘Bulut Bilişim’, tutarlılık ve ölçek ekonomisi sağlamak için kaynakların paylaşılmasına dayanıyor. ‘Bulut Teknolojileri’nde depolanan verilerin giderek dev asa boyutlara gelmesi (büyük veri) güvenlik sorunlarını da (siber güvenlik) beraberinde getiriyor. O nedenle verilerini bulut bilişimde depolamayı tercih eden bazı ülkeler, güvenlik korku ve kaygısı yaşıyor. Veri merkezleri ve bulut depolamasında yerli veri merkezleri ve yerli kriptolama teknolojilerini tercih etmeye başlayan ülkeler arasında Türkiye’de bulunuyor.

Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) 23-24 Ekim 2020 tarihlerihnde gerçekleştirdiği “TBD Kamu-BİB’23 ve BİMY’27 Bütünleşik Etkinliği”nde de konu bir kez daha güdeme geldi. “Kamuda Bulut Korkusu” başlıklı oturumda konuya ilişkin bir  çalışma grubu oluşturulduğu belirtildi. Konuyla ilgili bir de rapor hazırlayan TBD,  Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile ortak çalışma yapıyor.

Bulut teknolojileri ve altyapılarının hayatımıza çok hızlı bir şekilde girmesine karşın; Türkiye’de kamu kurumlarının ‘Bulut Teknolojileri’ni kullanmalarına pek sıcak bakılmıyor. Uzmanlar, yerli depolama ve kriptolama sistemlerinin kullanılmasının daha uygun olacağını belirtiyorlar. 

TBD’nin etkinliğinde, “Bulut Korkusu Kamu-BİB Çalışma Grubu”nun hazırladığı rapor kamuoyuna açıklanırken, e-devlet uygulamalarında bulut hizmetleri kullanımının olumlu ve olumsuz yönleri etraflı şekilde tartışmaya açılarak, ortak akıl oluşturulmasına katkı sağlanması talebinde bulunuldu.

Kurumsal Bulutlara Talep Artıyor

Günümüzde baskın olan büyük bulutlar, genellikle merkezi sunuculardan birden çok konuma dağıtılmış işlevlere sahip bulunuyor. Bulutlar tek bir kuruluşla (kurumsal bulutlar) sınırlı olabiliyor veya birçok kuruluş tarafından kullanılabiliyor (genel bulut).

Genel ve hibrit (‘Melez’ teknolojiler) bulut kullanımı savunucuları, bulut bilişimin şirketlerin ön bilişim teknolojileri (BT) altyapı maliyetlerinden kaçınmasına veya bunları en aza indirmesine olanak tanıdığını ifade ediyorlar. Bulut savunucuları ayrıca, bulut bilişimin işletmelerin uygulamalarını daha hızlı bir şekilde, daha iyi yönetilebilirlik ve daha az bakımla çalıştırmalarına olanak tanıdığını ve BT ekiplerinin, dalgalanan ve öngörülemeyen talebi karşılamak için kaynakları daha hızlı ayarlamasına olanak tanıdığını iddia ediyorlar.

Kamu Verileri Bulutta Saklanmayacak

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait veriler, kurumların kendi özel sistemleri veya kurum kontrolündeki yerli hizmet sağlayıcıların depolama hizmetlerinde saklanmayacak.

Cumhurbaşkanlığı, milli güvenliği tehdit edebilecek veya kamu düzeninin bozulmasına yol açabilecek kritik türdeki verilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla “Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri”ne ilişkin geçen yıl 6 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazete’de bir genelge yayımlamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgede, bilginin dijital ortamlara taşınması, bilgiye erişimin kolaylaşması, altyapıların dijital hale gelmesi ve bilgi yönetim sistemlerinin yaygın olarak kullanılmasının ciddi güvenlik risklerini beraberinde getirdiğinin altı çiziliyordu.

Genelge ile, bu kapsamda karşılaşılan güvenlik risklerinin azaltılması, etkisiz kılınması ve özellikle gizliliği, bütünlüğü veya erişilebilirliği bozulduğunda milli güvenliği tehdit edebilecek veya kamu düzeninin bozulmasına yol açabilecek kritik türdeki verilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla alınacak tedbirler belirlendi.

Genelge, 21 maddeden oluşurken, alınan tedbirler kısaca şöyle özetleniyor:

“Nüfus, sağlık ve iletişim kayıt bilgileri ile genetik ve biyometrik veriler gibi kritik bilgi ve veriler, yurt içinde güvenli bir şekilde depolanacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan kritik veriler, internete kapalı ve fiziksel güvenliği sağlanmış bir ortamda bulunan güvenli bir ağda tutulacak. Bu ağda kullanılacak cihazlara erişim kontrollü olarak sağlanacak ve log kayıtları (meydana gelen olayların ve hareketlerin kayıt altına alındığı dosyalar) değiştirilmeye karşı önlem alınarak saklanacak.

Mevzuatta kodlu veya kriptolu haberleşmeye yetkilendirilmiş kurumlar tarafından geliştirilen yerli mobil uygulamalar hariç olmak üzere, mobil uygulamalar ve sosyal medya üzerinden gizlilik dereceli veri paylaşımı ve haberleşme yapılmayacak. Sosyal medya ve haberleşme uygulamalarına ait yerli uygulamaların kullanımı tercih edilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca gizlilik dereceli bilgilerin işlendiği yerlerde yayma güvenliği (TEMPEST-Telecommunications Electronics Material Protected From Emanating Spurious Transmissions) veya benzeri güvenlik önlemleri alınacak. Kritik veri, doküman ve belgelerin bulunduğu, görüşmelerin gerçekleştirildiği çalışma odalarında, ortamlarında mobil cihazlar ve veri transferi özelliğine sahip cihazlar bulundurulmayacak.

Gizlilik dereceli veya kurumsal mahremiyet içeren veri, doküman ve belgeler kurumsal olarak yetkilendirilmemiş veya kişisel olarak kullanılan dizüstü bilgisayar, mobil cihaz, harici bellek ve benzeri cihazlar da bulundurulmayacak.

Yerli ve Milli Kriptolama Teşvik Edilecek

Kişisel olarak kullanılanlar da dahil olmak üzere kaynağından emin olunmayan dizüstü bilgisayar, mobil cihazlar, harici bellek/disk, CD/DVD ve benzeri taşınabilir cihazların, kurum sistemlerine bağlanmayacağının da belirtildiği genelgeye göre, gizlilik dereceli verilerin saklandığı cihazlar ancak içerisinde yer alan veriler donanımsal veya yazılımsal olarak kriptolanmak suretiyle kurum dışına çıkarılabilecek. Bu amaçla kullanılan cihazlar da kayıt altına alınacak.

Ayrıca, yerli ve milli kripto sistemlerinin geliştirilmesi teşvik edilerek, kurumlara ait gizlilik dereceli haberleşmenin bu sistemler üzerinden gerçekleştirilmesi sağlanacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca temin edilecek yazılım veya donanımların kullanım amacına uygun olmayan bir özellik ve arka kapı (kullanıcıların bilgisi, izni olmaksızın sistemlere erişim imkanı sağlayan güvenlik zafiyeti) açıklığı içermediğine dair üretici veya tedarikçilerden imkanlar ölçüsünde taahhütname alınacak.

Yazılımların güvenli olarak geliştirilmesi ile ilgili tedbirler alınacak. Temin edilen veya geliştirilen yazılımlar kullanılmadan önce güvenlik testlerinden geçirilerek kullanılacak. Kurum ve kuruluşlar, siber tehdit bildirimleri ile ilgili gerekli tedbirleri alacak. Üst düzey yöneticiler de dahil olmak üzere, personelin sistemlere erişim yetkilendirmelerinin, fiilen yürütülen işler ve ihtiyaçlar nazara alınarak yapılması sağlanacak.

Kamu e-Postaları Güvenli Olacak

Endüstriyel kontrol sistemlerinin internete kapalı konumda tutulması sağlanacak. Bu sistemlerin internete açık olmasının zorunlu olduğu durumlarda ise güvenlik duvarı, uçtan uca tünelleme yöntemleri, yetkilendirme ve kimliklendirme mekanizmaları gibi gerekli güvenlik önlemleri alınacak.

Milli güvenliği doğrudan etkileyen stratejik öneme haiz kurum ve kuruluşların üst yöneticileri ile kritik altyapı, tesis ve projelerde görev alacak kritik öneme haiz personel hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması yaptırılacak.

Kamu e-posta sistemlerinin ayarları güvenli olacak biçimde yapılandırılacak. e-Posta sunucuları, Türkiye’de ve kurumun kontrolünde bulundurulacak. Sunucular arasındaki iletişimin ise şifreli olarak yapılması sağlanacak.

Kurumsal olmayan şahsi e-posta adreslerinden kurumsal iletişim yapılmayacak, kurumsal e-postalar, özel iletişim, kişisel sosyal medya hesapları ve benzeri şahsi amaçlarla kullanılmayacak.

Haberleşme hizmeti sağlamak üzere yetkilendirilmiş işletmeciler, Türkiye’de internet değişim noktası kurmakla yükümlü olacak. Yurt içinde değiştirilmesi gereken yurt içi iletişim trafiğinin yurt dışına çıkarılmamasına yönelik de tedbirler alınacak.

İşletmeciler tarafından, kritik kurumların bulunduğu bölgelerdeki veriler ise radyolink ve benzeri yöntemlerle taşınmayacak, fiber optik kablolar üzerinden taşınacak. Kritik veri iletişiminde, radyolink haberleşmesi kullanılmayacak ancak kullanımın zorunlu olduğu durumlarda ise veriler milli kripto sistemlerine sahip cihazlar kullanılarak kriptolanacak.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları