Sebze ve Meyve Tüccarlarına e-Fatura Kolaylığı



Yılbaşına yaklaştığımız şu günlerde; işlerini binbir zorluklarla yürüten ve bilgimiz dahilinde olan ya da olmayan çok sayıda sorunla başetmek durumunda olan sebze ve meyve komisyoncu ve tüccarlarının yüzünü güldüren bir gelişme yaşandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Vergi Usul Kanunu’na göre düzenlenmesi zorunlu olan belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesine yönelik tebliğleri  yeniden gözden geçirdi. GİB, tüm tarafların tek kaynaktan bilgilenmelerinin sağlanması ve elektronik belge uygulamalarında bütünlüğün gerçekleştirilmesi amacıyla 19 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazetede Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ni (Sıra No: 509) yayımlamıştı. Tebliğ’de; e-Fatura - e-Arşiv Fatura - e-İrsaliye - e-Serbest Meslek Makbuzu - e-Müstahsil Makbuzu - e-Gider Pusulası - e-Bilet - e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi - e-Sigorta Poliçesi - e-Döviz Alım-Satım Belgesi - e-Dekont uygulamaları ile ilgili açıklamalarda ve düzenlemelerde bulunulmuştu.

Hazine ve Bakanlığı tarafından zorunlu kılınan e-Arşiv Fatura Uygulaması doğrultusunda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, kendi portalı (web sitesi) üzerinden, sebze ve meyve ticaretiyle uğraşan komisyoncu ve tüccarlar için e-Arşiv Portal Başvuru Ekranı açıldı. Bu gelişme ile komisyoncu ve tüccarlar ‘e-Arşiv Fatura Düzenlenmesi’  kolaylığından yararlanırken; e-Belge ve e-Defter Uygulamaları’nı da öğrenme şansı yakalıyorlar.

Sebze ve meyve komisyoncu ve tüccarlarının e-Arşiv Fatura Uygulaması’na dahil olmaları için GİB e-Arşiv Portal Başvuru Ekranı’na kaydolmaları 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren zorunlu hale gelecek. 
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) e-Arşiv Fatura Uygulaması’na geçmesi gereken mükellefler hakkında 19 Aralık  2019 tarihinde yayınladığı duyuruda e-Arşiv Portalı üzerinde ücretsiz olarak sunulan hizmeti, kendi bilgi işlem sistemlerine doğrudan entegre (uyarlama) edebilecekleri belirtildi. Duyuruda, mükelleflerin e-Arşiv Fatura Uygulaması’ndan; hali hazırda e-Fatura Uygulaması’ndan yararlandıkları yöntem dışında başka bir yöntemle de yararlanabilecekleri vurgulandı. Bu alternatif yöntemin de GİB tarafından ‘ücretsiz’ olarak sunulan Portal Yöntemi olduğunun altı çizildi. Duyuruda, GİB Portal Yöntemi’nden yararlanacakların https://ebelge.gib.gov.tr/dosyalar/kilavuzlar/e-Arsiv_Portal_Basvuru linkine  elektronik ortamda başvurabilecekleri dile getirildi.

Sebze ve Meyve Ticaretiyle İştigal Eden Komisyoncu ve Tüccarların e-Belge ve e-Defter Uygulamalarına Geçişi Hakkında Duyuru (19 Aralık 2019), yukarıda da belirttiğim gibi;19 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 509 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yer alan açıklamalar doğrultusunda; 11 Mart 2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre yapıldı. Bu duyuru ile komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle uğraşan mükelleflere 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Veri Depolamanın Geleceği

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Dijitalleşmenin Ekonomiye Etkisi