STK’lar Yaşlanıyor; Değişim ve Dönüşüme İhtiyaç Var

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Genel Sekreteri Dr. Ahmet Mete Çakmakçı, sivil toplum kuruluşları (STK) ya da örgütlerinin yaşlandıklarına dikkati çekerek, STK’lardaki yaşlanmanın önemli bir problem olduğuna işaret etti ve değişim ile dönüşüm projelerine ihtiyaç bulunduğunun altını çizdi.

NORM Eğitim Danışmanlık Derneği çatısı altında yer alan Türk Proje Yönetim Meslek Entitüsü’nün (TPYME) 5 Mart 2020 tarihinde Mövenpick Otel Ankara’da Gordion Düğümü” ana temasıyla düzenlediği “Çetin Ceviz Ödülleri”nin 11’inci töreninde konuşan Mete Çakmakçı, TTGV’nin köklü bir geçmişi olduğunu anlatarak, köklü bir kurumda da değişimin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. 29 yıllık bir varlıktan sonra güçlü bir markası olan TTGV’de süreci yönetmekle sorumlu olduğunu belirten Çakmakçı, kuruma ilişkin bir “Algı Anketi” yaptıklarını belirterek genelde TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) ve KOSGEB’le (Küçük ve Orta Sanayi Geliştirme Başkanlığı) karıştırıldıklarını belirtti.   

Bir kuruluşun eski geleneği ile; yeni hikayesi arasında bir bağ kurmanın önemine işaret eden Çakmakçı, ürettikleri projelerin IQ’sunu yükseltmeye çalıştıklarını kaydetti. Çakmakçı, değişim projelerinin teknik ve sosyal içeriklerine de değinerek, klasik proje yönetim tekniklerinin değişim projelerine katkısının sınırlı olduğunun altını çizdi. Çakmakçı, TTGV olarak çok önemli fark yarattıklarını dile getirerek, projelerde ihtiyaçla yüzleşmenin önemine işaret etti.

Keşfetmek ve Öğrenmek

Çakmakçı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Teknolojik Ekosistem”de; değişimin olduğu renkli bir ortamdan söz ediyoruz. Uyum, içiçelik, dayanıklılık, çevrimsellik. Dinlemek ve anlamak. Bilginizi paylaştıkça ve bilginizi öğrendikçe hayat kıymetleşmeye başlıyor. Keşfetmek ve öğrenmek…
TTGV güçlü bir marka. Yalın bir girişimcilikten yanayız. Bilgi yönetimi, paylaşmak, ölçeklenebilirlik. Biz bir şekilde yol açan bir kurum olduğumuzu görüyoruz. Küçük bir kurumuz ve küçük bir kurum olarak kalacağız. Kendimizi ‘Platform’ olarak tanımlıyoruz. Projelerde; geride kimseyi bırakmamak, kaynakları doğru yönetmek (para kazanmak bizim için amaç değil) ve disiplini korumak amacımız…
TTGV çok kurumsallaşmamış bir kurum, ancak profesyonelleşmek isteyenleri yönlendirebiliriz…”

Gordion’un Düğümü Çözüldü mü?

“Çetin Ceviz Ödülleri”nin ikinci konuşmacısı olan Jandarma Genel Komutanlığı’ndan Yarbay Dr. Erdem Erciyes, katılımcılara “Gordion Düğümü (Çözülemeyen sorunu kesip atmak) Gerçekten Çözüldü mü?” şeklinde felsefik bir soru yöneltti. Çözümü olmayan sorunun değişik şekillerde ortadan kaldırılabileceğine işaret eden Erciyes, bir sorunun çözümünün insanda başarı algısı yarattığını belirtti. Konuşmasında “Seven Years in Tibet” filminden örnekler veren Erciyes, “Eğer tutkulu ve coşkulu değilseniz; iyi bir proje yöneticisi, anne-baba ya da başka bir şey olamazsınız” diye sözlerini sürdürdü. Proje yönetiminin başarısına etki eden faktörleri de sıralayan Erciyes, bu faktörleri 13 başlık altında topladığını anlattı…

Erciyes, NATO (North Atlantic Treaty Organization-Uluslararası Askeri İttifak) BM (Birleşmiş Milletler) ve Jandarma Projeleri’nde çalıştığını ifade ederek, projelerde en önemli sorunun “BEN”in diktatörlüğü olduğuna dikkati çekti. Projelerde paranın çok önemli bir sorun olmadığının üzerinde duran Erciyes, paranın bir şekilde bulunabildiğini, ancak projelerin bir biçimde pozitif tutum takınan proje yöneticilerinde kaldığının altını çizdi.

İş Geliştirme Bir Organizasyon

“Çetin Ceviz Ödülleri” töreninde söz alan bir diğer konuşmacı da Altay Savunma Yazılım şirketinden Alper Ünsoy’du. Ödül töreninin “Proje=Hayat, Hayatını İyi Yönet” mottosuna işaret eden Ünsoy, hayatın önemli bir parçası olan ‘KOŞU’ ile ilgilendiğini vurguladı. İş geliştirmenin bir ‘organizasyon’ olduğunu dile getiren Ünsoy, organizasyona da ayakta kalması gereken bir ‘değer’ gözüyle bakıldığını kaydetti. Ünsoy, ürün ve iş ortaklıkları sözkonusu olduğunda da iş geliştirmek için faaliyetlerin içinde olunması gerektiğini vurguladı. Müşteri ihtiyaçları doğrultusunda Pazar koşullarının belirlenebileceğinden söz eden Ünsoy, değer yaratmak, iş geliştirme dinamikleri ve makro çevrenin öneminden de bahsetti. Ünsoy, satışın ana hedef olduğunun üzerinde durarak, “Pazarlama var olan ürünü müşteriye sunmaktır” dedi. Proje yönetimi ile koşunun birbiriyle benzeştiğini anlatan Ünsoy, “Projeyi yürütürken mental sağlık çok önemli, pratik yapmak çok önemli” şeklinde konuştu.

Dünya Hızla Yaşlanıyor

Zorlu Holding’in Telekomünikasyon ve Bilişim Birimi’nde görev yapan Pınar Yıldırım ise 21’inci Yüz Yılı yansıtan bir konuşma gerçekleştirdi. Son dönemde; kendisi de bir anne olduğu için dünyadaki ’kuşak’ları düşünmeye başladığını anlatan Yıldırım, 25 yıllık iş hayatının 22 yılının proje yönetiminde geçtiğini ifade etti. Konuşmasında hayatın hızlı temposu, iklim değişikliği, internet, mobilite, global iletişim, elektronik dünya konularına değinen Yıldırım, elektronik devlet (e-Devlet) uygulamaları sayesinde her şeyi yapar hale geldiğimizi vurguladı.

Yıldırım, dünyanın her yerinden yeterince gıdaya erişim imkanı olduğunu anlatarak ‘kıtlık’ın politik sebeplerden kaynaklandığının üzerinde durdu. Dünyanın hızla yaşlandığından söz eden Yıldırım, bütün şirketlerin artık teknoloji firması olmalarının zorunlu olduğunu dile getirdi. Teknoloji okur-yazarlığının önemine vurgu yapan Yıldırım, proje yönetiminin bütün alanlar için tepeden bakılacak bir konumda olduğunu belirtti.

Start Up’larda Proje Yönetimi

“Çetin Ceviz Ödülleri” töreni kapsamında “Start Up’larda Proje Yönetimi” konulu bir panel düzenlendi. Özge Görür Orbay yönetiminde gerçekleştirilen panele ENFA Yazılım’dan Emre Evren, İnnoCentrium’dan Bülent Gümüş, Barakatech’den Çağatay Karabulut, VİVEKA’dan Mehmet Emin Okutan, Kankalite’den Handan Öztürk ve İş Kitapları Okuma Kulübü’nden Ozan Yıldırım panelist olarak katıldı.
Girişimcinin yeni iş kuran kişi olduğundan bahsedilen panelde, proje yönetiminin start-up’lar için değeri, zorunluluğu ve öneminin altı çizildi.  Start-up firmaları için inanılmaz teknolojilerin olduğuna dikkat çekilirken, ancak bu firmalarda örgütlenme sorunlarının bulunduğunun üzerinde duruldu. Proje yönetimi bilgisi olmadan firmaların örgütlenemediğinin de altı çizildi.
Start-Up’larda ürün yönetiminin ağırlıklı olduğu anlatılırken, ürünün müşterinin ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanmasının kaçınılmazlığından sözedildi.  Start-Up’lara “Bilinmez bir patika” benzetmesi yapılırken, projenin de “Başı sonu olan bir patika” olduğu belirtildi. Proje yönetimi olmadan da hangi yoldan gidileceğinin bilinmediğine işaret edildi. Start-Up projelerde teknik ve idari şartname olmadığının altı çizilerek, diğer projelerden farklılığına vurgu yapıldı. Free Start-Up girişimciliğe destek olunmasının üzerinde durulurken, “kim yapmış” (kapı dışı) kafa yapısının değiştirilmesinin üzerinde duruldu.

“Burası Türkiye” Kapı Dışı

“Start Up’larda Proje Yönetimi” panelinde iç girişimcilere desteğin öneminden de bahsedilerek, Kafa yapısı (Özgün Lider) kavramı üzerinde duruldu. Hayatta kalma bakış açısı, ‘kimlik’ bakış açısı yerine ‘birlik’ bakış açısına değinilen panelde, “Burası Türkiye” sözünün artık kapı dışına bırakılması gerektiğine vurgu yapıldı. Samimiyet ve inancın projelerin daha uzun soluklu olmasını sağladığı belirtilerek, herhangi bir yöneticinin insani değerlerinin ve vasıflarının olmasının önemine işaret edildi. Risk yönetimi ve tahminleme kavramlarına da vurgu yapılarak, bir proje yöneticisinin tüm düğümleri çözmesi gerektiğine de dikkat çekildi.
Start-Up firmaların para kazansa da kazanmasa da dağılabileceği vurgulanarak, bu noktada idari yapının önemine işaret edildi. Panelde, Start-Up’larda anlam ve fayda kavramları ile insan ve finansal kaynakların önemine de değinildi.

Ayrıca, zaman yönetimi, inisiyatif, basiretli olma ve geleceği görme kavramlarına da değinilerek, uyum ve liderliğin öneminden söz edildi.
Mevcut durum analizlerinde bir çok işin içinde iş, proje içinde proje olduğunun gözlemlendiği belirtilerek, her Start-Up’ın kendi sınırını çizmesi gerektiğinin üzerinde duruldu. Çalışanla yönetenin ortakdaşlığının öneminin anlatıldığı panelde, yapay zekanın proje yöneticiliğinin yerini alamayacağı kaydedildi. Kültür faktörü, iletişim ve proje ekiplerinde ‘empati’ kurulması kavramına da değinildi.  

Proje = Hayat | Hayatını İyi Yönet

NORM Eğitim Danışmanlık Derneği ve Türk Proje Yönetim Meslek Enstitüsü (TPYME) Onursal Başkanı Nedret Orbay da törenin açılış konuşmasında Proje = Hayat | Hayatını İyi Yönet mottosundan yola çıktıklarını hatırlatarak, toplantının artık gelenekselleştiğini ve yerleştiğini anlattı. Gordion Düğümü ana temasını projelerde sürekli bir sorunla karşılaşılmasından esinlenerek belirlediklerini anlatan Orbay, farklı bakış açılarının çok önemli olduğunu belirtti.  

TPYME, meslektaşların birbirini tanıması, itibar tescili, liyakat ve gönüllülük ilkelerine dayanan 2010 yılında kurulmuş sosyal bir mesleki dayanışma platformu.
NORM Eğitim Danışmanlık Derneği de, 2009 yılında ulusal ve uluslararası tüm sektörlerde ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün geliştirilmesi ve istihdam edilmesine destek olmak amacıyla kurulmuş bir dernek.

Ulusal Proje Meslek Konferansı’nın amacı, Proje Yöneticiliği mesleğini tanıtmak, geliştirmek ve proje yöneticilerinin ulusal konu ve sorunlar hakkında söz sahibi olmalarını teşvik etmek, farklı sektörlerde her ölçekte proje yapan firmaları, yöneticilerini, uygulayanları bir araya getirmek, projeler hakkında karşılıklı paylaşımda bulunmalarını sağlamak.

Çetin Ceviz Ödül Töreni

Çetin Ceviz” ödülleri ilk kez, Proje Yöneticisi Ulusal Meslek Standardı’nın kabul edilmesi ile birlikte 2014 yılında verildi. TPYME "Çetin Ceviz" Ödülleri, proje yöneticilerinin; mesleğe, projelerine, kurumuna ve ülkemize kazandırdıkları değerlere göre değerlendiriliyor. Ödül kategorileri şöyle:
En İyi Proje Yöneticisi – Kadın ve Erkek
En İyi Genç Proje Yöneticisi – Kadın ve Erkek
En İyi Proje Ekibi
En İyi Proje

En İyi Proje Yöneticisi

Gonca Telli - Maltepe Üniversitesi

Tolga Uğurlu - TÜMAŞ

En İyi Genç Proje Yöneticisi

Göktürk Özdemir - Başkent Üniversitesi
En İyi Proje Ekibi

Mavi Vatan - Türkiye Petrolleri Strateji Geliştirme Ekibi
En İyi Proje

Başkent Üniversitesi - TARYAP Akıllı Tarım Ürünleri

Mesleğe Katkı ve Onur Ödülleri

Hüsnü Serteser - Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası YK Başkanı

Murat Diker - Afyonkarahisar Eğitim Vakfı Genel Sekreteri

Alper Gerçek - Proje Yöneticisi, Danışman-Eğitmen

Volkan Doğan - Havelsan Seyahat İşleri Sorumlusu

Yeşim Çaplı - ODTÜ, Öğretim Görevlisi

Baki Şensoy - Altay Yazılım Savunma Genel Müdürü

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları