Teknoloji Altyapısı İle Su Tesisatı’nın Benzerliği…

Günümüzde bilgi teknolojileri (BT) altyapısı, şirketler için hayati önem taşıyor. Konunun uzmanları, BT altyapılarının uzun vadeli hedeflere uygun inşa edilmediği ve iyi planlanmadığı takdirde başarı getirmeyeceğine dikkat çekiyor. BT altyapısını tıpkı evlerdeki su tesisatına benzeten Dell Technologies, sağlam ve iyi planlanmış bir BT altyapısını, iyi bir su tesisatına benzetiyor. Borular işlevini yerine getiremezse, mermer fayanslı, jakuzili, küvetli, modern bir banyoya sahip olmanın bir anlamının olmayacağını belirten Dell Technologies, BT altyapısı amaca uygun değilse, çoklu bulut, siber dayanıklılık veya işgücü dönüşümü gibi projelerin hayata geçirilebilmesinin mümkün olmadığını açıklıyor.


“Yeni Yaklaşımlar Gerekli”

BT yatırımlarına yönelik aşamalı yaklaşımın, işletmelerin teknoloji satın alma yöntemlerinden kaynaklanabileceğini söyleyen Dell Technologies, alınan tekliflerin bir iş veya inovasyon hedefine ulaşmaktan ziyade maliyeti düşürmeye odaklandığında, elde edilen sonucun genellikle eyleme geçirilebilir içgörüler yerine sadece veri (bilgi) tutan “silo sistemler” gibi gözükebileceği benzetmesinde bulunuyor.   

Dell Technologies, yeni yaklaşımlara olan ihtiyacın nedenlerini şöyle açıklıyor:

“Veri hızla büyüyor, bu durum birçok veri kullanıcısı için verilerin kapasitesini, sağlanmasını, yönetimini ve korunmasını zorlu hale getiriyor.

Gartner’a göre, kurumsal olarak üretilen verilerin yüzde 75’i, 2025 yılına kadar geleneksel bir veri merkezi veya bulut dışında oluşturulacak ve saklanacak. Bu da BT ve veri merkezi yöneticileri için maliyetlerin kısılması, teknolojinin eskimesi ve teknolojiler ve kullanıcı ihtiyaçları değiştikçe bunlara ayak uydurma gibi ciddi zorlukları beraberinde getiriyor. Öte yandan sanallaştırma kullanımı arttıkça aynı anda yüzlerce hatta binlerce iş yükü için varlıkların dağıtılması mümkün hale geliyor. Ancak yüksek bilgi işlem yoğunlukları, eskiyen veri merkezlerinin güç/soğutma kapasitesini aşıyor ve tesislerin yönetilmesi için yeni yaklaşımlar gerektiriyor.”

Bakış Açısında Değişim Gerekiyor

Tüm sektörlerde BT ekiplerine olan bakış açısının değişmesi gerektiğini vurgulayan Dell Technologies, BT ekibi bir kolaylaştırıcı ve danışman olarak görülmediği sürece, kullanıcıların kontrolleri ve politikaları atlatmaya çalışacaklarının üzerinde duruyor.

BT ekipleri, devre dışı bırakılmış olsalar bile verilerin güvenliği ve bütünlüğünden sorumlular. Genele bakıldığında da BT sektörünün kolektif olarak ders alması gerektiği görülüyor. BT altyapısı zayıf olan şirketlerde ekip tüm zamanını ve enerjisini sadece günü kurtarmaya harcıyor. Başarıya ulaşılması ise BT organizasyonlarının son kullanıcıya yeni değerler kazandırması ve yeni kabiliyetlere yatırım yapılmasına bağlı. 

Doğru İş Ortakları

BT önceliklerini desteklemeye yönelik atılacak ilk adım BT’nin üzerine inşa edildiği altyapı bileşenlerini modernize etmek veya geleceğe hazır bir veri merkezi haline dönüştürmek.

BT departmanları geçmişte altyapılarını inşa eder ve uygulamalarını satın alırlardı. Ancak artık bu modeli tersine çevirmek istiyorlar. İşletmelerinin temel iş uygulamalarını hızla oluşturup çalıştırabilecekleri basit, kurulumu kolay altyapı platformları satın almak ve aynı zamanda yeni nesil uygulamaları dağıtmak için bir platform sağlamak niyeti taşıyorlar. Değişimin hızına ayak uydurmak, geleceği göz önünde bulundurmak ve çalışanların ve müşterilerin acil günlük ihtiyaçlarını karşılamak değişmeyen bir zorluk. Ancak bu, aynı zamanda, uzun vadeli iş hedeflerine dayalı olarak sağlayıcılarla ortaklık kurmanın bir başka önemli nedeni.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları