Savunmadan Tarıma…


Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü kuruluş yıl dönümüne yaklaşıldığı bu dönemde Atatürk’ün Nutuk’ta yer verdiği öngörülerinin ne kadar doğru olduğu anlaşılıyor. Bugünleri o zamandan gören Cumhuriyet’in kurucusu “Ortak Akıl” ve Atatürk’ün; kurduğu Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) bu öngörülerin bir parçası. Atatürk Nutuk’ta ayrıca altını çizip, vurgular bir biçimde sürekli Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “Eğitim Alanı”na yöneldiğini ifade ediyor.  

Birleşmiş Milletler’in (BM) ve Türkiye’nin girişimleriyle Ukrayna ve Rusya’nın tahıl ve diğer gıda ürünlerini Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına ulaştırabilmesi için imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması da Atatürk’ün eğitim ve tarıma ilişkin öngörülerini doğrular nitelikte…Geldiğimiz noktada Türk Silahlı Kuvvetleri’nin savunma dışında başka alanlara yöneldiğini gösteren bir örnek de Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından askerî haberleşme ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla  kurulan Askerî Elektronik Sanayi şirketi ASELSAN’ın Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile birlikte yürüttüğü “Akıllı Tarım Ar-Ge Çalışmaları”. ASELSAN tarafından TAGEM’e 2015 yılında Ar-Ge Destekleri için sunulan 3 projenin yaklaşık 1 milyon Lira karşılığında desteklenmesine karar verilmesi. ASELSAN’ın ayrıca kendisinin de maddi destek sağladığı aynı projelerle,  insansız sistemler, haberleşme projeleri ile trafik ve otomasyon sistemlerinde edindiği birikimlerini milli tarım otomasyonu uygulamaları alanına da aktarıyor. Akıllı tarım konusundaki bu projeler şöyle sıralanıyor.

a)Yerli Otomatik Traktör Dümenleme ve Kontrol (OTAK) Sisteminin Geliştirilmesi Projesi: Bu teknoloji ile, istenilen arazi profiline bağlı olarak, otomatik kontrol sağlanmış ve tamamen yerli bir otomatik dümenleme sistemi prototipi oluşturulmuş. TİGEM Mekanizasyon ve İnşaat Daire Başkanlığı ile de, belirlenen bir işletmede denemeler yapılmış.

b)Çiftlik Yönetim Sistemi Geliştirilmesi Projesi: Tarım araçları üzerindeki uluslararası ISO 11783 Standart arayüzünde toplanan mesajların, telsiz linki üzerinden uzak mesafeye aktarılarak haberleşilmesine, toplanan verilerin harita üzerinde işlenmesine, tarihsel olarak görüntülenmesine ve analiz edilmesine imkan sağlayan yazılım geliştirilmiş. 

c)İnsansız Hava Aracı ile Görüntü İşleme Temelli Hassas Tarım Uygulamaları Projesi: ASELSAN’ın ARI-1 Döner Kanatlı İnsansız Uçan Sistemi ile toprak, kuraklık, gübre durumu, hasat  tahmini, rekolte hesabı ve farklı ürünler için bir kütüphane oluşturulmasına yönelik altyapı kurulması planlanmış. Altyapı kurulduktan sonra, proje kapsamında tarım sigortalarına yönelik hasar tespit çalışmalarında da kullanım imkanları doğabileceği hedeflenmiş. 

d)Buğday Hasadında Dane Kayıplarının İzlenmesi ve Takibine Yönelik Sistemin Geliştirilmesi: Biçerdövere monte edilen sensörler ve coğrafi konum belirlenmesini sağlayan Global Positioning System-GPS ile, bir ana modüle bağlı GSM/GPRS (General Packet Radio Service şebekesi üzerinden paket anahtarlamalı veri iletimi sağlayan teknoloji) Sistemi üzerinden, uzaktan izleme merkezine veri aktarımı gerçekleştiriyor. Sistem, internet tabanı ile entegre (bütünleşik) olarak bir merkezden hizmet verecek şekilde hazırlanmış. Bu projenin ardından, devamı niteliğinde olan “Bulut Tabanlı Verim Görüntüleme, Haritalama ve Takip Sisteminin (Ülkemizde Kullanılan Biçerdöverler için) Geliştirilmesi Projesi” de yürütülüyor.

e)Küçükbaş Hayvan Islahına Yönelik Akıllı Ölçüm Platformu Prototipinin Geliştirilmesi: Küçükbaş hayvanların kimliklendirilerek izlenmesi ve hayvan ıslahına yönelik verilerin, bir kayıt sistemi oluşturularak toplanması amacıyla, tamamen yerli, akıllı ölçüm platformu prototipi oluşturulmuş. Geliştirilen sistemde, hayvanların en az irritasyonla ve güvenilir olarak özelliklerinin belirlenmesi ve kayıt altına alınması hedeflenmiş. Böylece, hayvanların kimliklendirilmesi için RFID (Radio Frequency Identification Device) teknolojili kulak küpeleri hayvanlara takılarak, ıslaha yönelik dinamik tartılmalarını ve görüntü işleme tekniği kullanılarak, vücut ölçülerinin güvenilir, hızlı ve kolay yapılmasını mümkün kılan bir sistem amaçlanmış.

Tarımsal Girdilerde Tasarruf

Dünyada, Smart Farming (Akıllı Tarım) olarak tanımlanan uygulamalar, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Araştırmaları Daire Başkanlığı ile bağlı Enstitüler tarafından yakından takip edilerek; Ülkemizin teknoloji seviyesinin arttırılması, bu sayede tarımsal girdilerin optimize (Mevcut kaynakları en iyi ve tasarruflu şekilde kullanıp sonuca ulaşmak) edilerek, karlılık oranının yükseltilmesi hedefleniyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları