Tarım Bilgi Sistemleri


Tarım ve Orman Bakanlığı, gerek stratejik planlarında ve mevzuat düzenlemelerinde, gerekse ana hizmet birimlerinin faaliyet alanlarında bilişim teknolojileri, karar destek sistemleri, teknolojik tarım uygulamaları, tarım bilgi sistemleri, kayıt ve veritabanı sistemleri gibi birçok teknoloji ve bilişim altlığını kullanarak, uygulamaya aktarmada önemli aşamalar kaydetti.

Tarım Bilgi Sistemleri ile; Tarım Sistemi Entegre Yönetim Sistemi, 52 adet Entegre Bilgi Sistemi, Tarımsal Gözlem İstasyonları, Tarımsal Üretim ve Kayıt Sistemi, Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi, Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi gibi bilgi sistemleri anlaşılıyor.

Coğrafi Bilgi Sistemi ile; Köy Veritabanı, Tarım Parsellerinin Sayısallaştırılması, Uydu Görüntülerinin İşlenmesi, Tarımsal Üretim Ve Kayıt Sistemi, 

Entegre İdare Ve Kontrol Sistemi (IACS) ile de; Arazi Parsel Tanımlama Sisteminin Sayısallaştırılması  ile Hava ve Uydu Görüntülerinin İşlenmesi çalışmaları gündeme geliyor,

Çiftlik Muhasebe Veri Ağı da; 6 bin işletmeden yapısal, fiziki ve mali bilgilerle oluşturulan veri ağı gibi bir çok alt tarımsal verilerin işlenmesi, raporlanması, otomasyonu ve diğer sistemlerle entegrasyonuna olanak sağlanması kastediliyor. Bütün bu sistemler, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda yönetiliyor.

Ekonomik Ve Sosyolojik Parametreler Sektörü Şekillendiriyor

Bu çerçevede, tarımsal üretimin tüm bileşenlerinde oluşturulmuş veritabanları ile planlamalar için esas olacak, veri analizleri ve raporlamalar yapılabiliyor. Doğal ve iklimsel faktörler bir yana; ekonomik, sosyolojik ve endüstriyel birçok parametrenin şekillendirdiği tarım sektöründeki ihtiyaçlar doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığı hızla dönüşen teknolojik ve dijital sürecin fırsatlarından faydalanmaya çalışıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı araştırma enstitülerinde, tarım teknolojileri alanında yapılmış belli başlı çalışmalar şöyle özetleniyor:

İlk olarak 2002 yılında, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü (MAE) tarafından,”Hassas Tarım Teknikleri Kullanılarak Hububat Ekim Alanlarında Verime Etki Eden Değişkenliklerin Belirlenmesi” Projesi, Atatürk Orman Çiftliği arazisinde yürütülmüş.

Daha sonra, Çukurova’da Sulu Mısır Tarımında Uydu ve Bilgi Teknolojileri Destekli, Alana Özgü Değişken Oranlı Gübre Uygulaması ve İşletimi” Projesi başlatılmış,

Uygulama projesi çalışmaları kapsamında, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)-Toprak Gübre ve Su Kaynakları MAE, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü ve çiftçi işbirliği ile Adana-Aşağı Seyhan Ovası’nda çiftçi tarlalarında gerçekleştirilmiş.

Gübre Kullanımında Yüzde 30 Tasarruf

Gübre kullanımında yaklaşık, yüzde 30 tasarruf sağlayan çevre dostu ‘Hassas Tarım Teknolojileri’ konusunda, enstitü ve üniversite işbirliğinin yaygınlaştırılması amacıyla, ‘Bitkisel Üretimde Hassas Tarım Uygulamalarının Planlanması, Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Entegre Projesi’ hazırlanmış. Bu çalışma ile;

Hassas tarım verilerinin, konuma dayalı olarak zamansal ve mekansal olarak elde edilmesi,

Tarımsal girdilerin, aşırı ve etkin olmayan kullanımının engellenerek, üretim maliyetinin ve çevre kirliliğinin azaltılması,

Çiftçi tarafından yaygın kullanılması için, yöreye göre adaptasyon stratejilerinin saptanması,

Tüm verilerin tutulduğu, çiftçilerin kendi arazilerinin durumunu web tabanlı izlediği bir veri tabanı oluşturulması,

Çiftçiye, ileri teknoloji ürünler ile ilgili danışmanlık bilgilerinin üretilmesi için kapasite geliştirilmesi,

Tarımda verimliliği artırmak için, sanal toplulaştırma çözümünün sunulması,

Halen, üniversitelerce geliştirilmiş hassas tarım teknolojilerinin uygulamaya aktarılması,

Ülkemiz için, hassas tarım üretim çözümlerinin ortaya konulması,

Geleneksel tarım ve hassas tarım uygulamalarının, ürün bazında karşılaştırılması ve hassas tarımın yaygınlaştırılması sağlanıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları