Gelişen Teknoloji Bilişimcileri “Tüketiyor”


Gelişen teknolojiler Bilişim Sektörü çalışanlarının sınırlarını bir hayli zorluyor. Teknolojinin bu kadar sınırsız, etiksiz ve fütürsuz büyümesi ve kullanılması; bu kadar büyümesine izin verilmesi bilişim uzmanlarını “tükenmişlik sendromu”na itiyor.

Teknoloji baş döndürücü bir hızla ilerlerken bilişim sektörü ihtiyaç duyduğu insan kaynaklarının ancak yaklaşık üçte ikisiyle çalışıyor. Bu gelişmeler karşısında da bilişim uzmanları (Information Technology-IT Uzmanları) büyük stres altında yaşayarak, görevlerinden bunalıyorlar. 

2013’ten 2021 yılına kadar siber güvenlik alanındaki eleman açığı yüzde 350 artarken; tükenmiş olduğunu bildiren güvenlik uzmanlarının oranı yüzde 84’e ulaşmış durumda. Siber güvenlik şirketi ESET, bilişim uzmanlarının giderek büyüyen bu önemli sorununu ele aldı ve çözüm önerilerini paylaştı.

Bugün herkes dijitalleşmenin öneminin farkında. Şirketlerin ne kadar çok süreci ve parçası çevrimiçi olursa, dijital güvenlik ve diğer bilişim uzmanları üzerindeki yük o kadar artıyor. Günümüzde, bilişim teknolojileri yöneticilerinin ve diğer ekip üyelerinin uzmanlığı, sadece yazıcıları kurmanın veya çalışanlara internetle ilgili önemsiz konularda yardımcı olmanın çok ötesine geçti. Artık iş süreçlerini ve sürekliliği kötü niyetli aktörlerden de korudukları için rolleri daha önemli hale geldi.

Dijital güvenliğin önemi ne kadar yüksek ise bilişim uzmanlarına olan talep de o kadar yüksek oluyor. Son yıllarda, piyasada büyük bir yetenek sıkıntısı olduğu için işe alım daha da zorlaştı. Bu nedenle, yüksek vasıflı bilişim uzmanları bulma konusunda şanslı olan şirketlerin, bilişim ekiplerinin refahını dikkate almaları ve tükenmişliği önlemeleri çok önemli. Aksi halde uzmanların işten ayrılmasına veya düşük performans göstermesine neden olunabilir.

Güvenlik Uzmanları da Tükendi 

Yapılan bir başka araştırmaya göre de siber güvenlik uzmanlarının yüzde 84’ü kendini tükenmiş hissediyor. Ayrıca, her üç çalışandan biri, tükenmişliğin inisiyatiflerini ve motivasyon düzeylerini etkilediğini söylüyor. Özellikle güvenlik uzmanları arasındaki yaygın tükenmişlik, kuruluşları siber güvenlik saldırılarına karşı tehlikeli bir şekilde savunmasız bırakıyor. Sorun, deneyimli yetenekli insanların eksikliği ve son iki yıldan fazla bir süredir tanık olunan hızlandırılmış dijital dönüşüm ve hiç bitmeyen siber saldırılar...Bilişim çalışanlarının kendilerini iyi hissetmelerini sağlamak için neler yapılabilir?:

Şeffaf Olun Ve Tükenmişlik Hakkında Açıkça Konuşun

Aşırı çalışmanın yüceltilmediği ve iş-yaşam dengesinin yanı sıra kişisel hayatın teşvik edildiği bir şirket kültürü oluşturun. Bilişim uzmanları da dahil olmak üzere çalışanlarınız duyguları ve hisleri hakkında açıkça konuşabiliyorsa, tükenmişliğin ilk belirtilerini tespit edebilir ve iş arkadaşlarınıza uygun desteği sağlamak için harekete geçebilirsiniz. 

Bilişim Uzmanlarının İşlerini Kolaylaştıran Teknik Araçlara Yatırım Yapın

Birçok siber güvenlik ekibinin günleri manuel izleme veya raporlama ile geçer. Yanlış tespitlerin ve diğer gereksiz bildirimlerin sayısından bunalırlar. Sadece dış kaynak kullanımı değil aynı zamanda etkili teknik araçların kullanılması, bilişim ekibinizi tekrarlanan çalışmalardan kurtararak daha önemli görevlere odaklanmalarına ve insan hatasını önlemelerine yardımcı olur. Güvenilir otomatik araçlar araştırın.

Siber Güvenlik Pozisyonları  İçin Gereksinimlerinizi Azaltın

Birçok şirket, adayların yüksek düzeyde eğitim almalarını, CISSP (Certificate Information Systems Security Personel- Sertifikalı Bilgi Sistemi Güvenliği Uzmanı) gibi endüstri tarafından tanınan bir siber güvenlik yeterliliğine sahip olmalarını ve 3-5 yıllık deneyime sahip olmalarını istiyor. Bu gereksinimler yüzünden siber güvenlik pozisyonları doldurulamayabiliyor. Daha az deneyimli ancak ilgili ve istekli olan bazı gençlerin bu deneyimi kazanmaları ve geleceğin saldırılarına karşı hazırlıklı olacak uzman yetenek olmaları için işe alınmaları öneriliyor.

Bilişim Uzmanları Üzerindeki Stresi Azaltmak İçin Dış Kaynak Kullanmayı Deneyin

Siber güvenlik ihtiyaçlarınızı dışarıdan karşılayabilirsiniz. Sunucu, yönlendirici, güvenlik duvarı izleme gibi sorumluluklar harici uzmanlara devredilebilir. Bunun için bir ‘Yönetilen Hizmet Sağlayıcısı’na ulaşabilirsiniz.

Bilişim Uzmanlarınızı Dinleyin 

Bilişim ekibinizin dijital güvenlikteki en son eğilimleri belirleyebilmek, ilgili veri koruma stratejilerini uygulayabilmek ve işini özgüvenle yerine getirebilmek için bunları karşılayabilecek bir bütçeye ihtiyacı vardır. Bazı yöneticiler bu gerçeğin farkında olsa da, bir kısmı hala, etkili siber güvenlik yazılımlarına ve diğer önlemlere yeterli finansal desteğin ve yatırımların önemini kabul etmemekte…Güvenlik açıklarının neden olduğu bir siber saldırının maliyetleri genellikle önlemek için yapacağınız yatırımdan çok daha yüksek olacaktır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları