Çalışanlar Robotlardan Endişeli!


Yapay zeka kullanımı her geçen gün artıyor…Dünya genelinde birçok iş pozisyonunda robotlar kullanılıyor. Yıllardır araba yıkayan, siparişleri teslim eden, depolarda malları tasnif eden, hastalara ilaç dağıtan, fabrikalarda montaj işlerini yapan robotlar bulunuyor. Günümüzde ise akıcı bir sohbet sürdürebilen, karmaşık bilimsel kavramları açıklayabilen, diller arasında metin çevirileri ve daha fazlasını da yapabilme potansiyeline sahip ChatGPT’ler hayatımızda önemli bir yere sahip.  

Kaspersky’nin Ortadoğu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki çalışanlar arasında yaptığı ankete göre, Türkiye’deki çalışanların yüzde 55’i işlerini robotlara kaptırmaktan korkuyor. 

Anket, çalışanların şirketlerin kullandığı robotlar ve otomasyon sistemleri konusunda birtakım endişeleri bulunduğunu içeriyor. Türkiye’deki her dört çalışandan biri (yüzde 26) şirketlerinde robotlar veya otomatik sistemlerle ilgili siber güvenlik olayları duyduğunu bildiriyor.

Otomasyon Çalışanların Sağlığını Olumlu Etkiliyor

Türkiye’den ankete katılan çalışanların, robotların varlığına yönelik olumlu izlenimleri de bulunuyor. Otomasyonun çalışanların sağlığına büyük faydasının olduğunun belirtildiği ankette, çalışanların yüzde 82’si de robotların kendilerini fiziksel olarak zorlayıcı veya tehlikeli işler yapmaktan kurtardığını dile getiriyor. Yüzde 44’ü de bunun insan faktöründen kaynaklanan iş kazası olasılığını azalttığını söylüyor.

Bunun yanında çalışanların yüzde 51’i robotların üretim süreçlerinde verimliliği artırdığını ve ekonomik fayda sağladığını da ifade ediyor. Ankete katılanların yüzde 39’u da robotlaşmanın çalışanlara daha ilgi çekici ve daha yüksek ücretli pozisyonlar için yeniden eğitim fırsatı sunduğuna inanıyor. 

Daha Fazla İşin Dijitalleşmesi Kaçınılmaz

Bazı kişi ve kuruluşlar otomasyona karşı temkinli davranıp onu kullanmaktan kaçınırken, diğerleri de iş süreçlerini yeni teknolojilerden en fazla faydayı sağlayacak şekilde uyarlıyor. Daha fazla iş dijitalleşmesi kaçınılmaz olduğundan, dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin iş ihtiyaçları için otomatikleştirilmiş çözümleri nasıl daha güvenli ve verimli hale getireceklerini keşfetmeleri gerekiyor.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları