5G İçin Ar-Ge Yatırımları Artırılıyor


Dünyada Çin dışındaki 5’inci Nesil (Fifth Generation-5G) Şebeke trafiğinin yaklaşık yüzde 50’sini şebekeleri üzerinden sağlayan Ericsson, son dört yılda yaptığı araştırma-geliştirme (Ar-Ge) yatırımları sayesinde, Çin dışındaki pazar payını 2017’deki yüzde 33 seviyelerinden 2022’de yüzde 39’a çıkardı.

Ericsson, bağımsız araştırma kuruluşu Gartner tarafından mobil iletişim hizmetleri alanında 3’üncü kez lider seçildi. Gartner Şubat 2023’te yayımlanan Magic Quadrant 2023 İletişim Hizmet Sağlayıcıları için 5G Şebeke Altyapısı Raporu’nda teknolojik lider olarak konumlandı. 

Pazarda bulunan tedarikçilerin 5G altyapısı kapsamındaki Vizyon Bütünlüğü ve Yürütme Yeteneklerini değerlendiren Gartner uzmanları, iletişim hizmet sağlayıcılara 5G çözümleri sunan tedarikçileri kapsamlı ve bağımsız bir şekilde inceledi.

Günümüzde ticari olarak kullanımda olan 235 adet 5G şebekesinin 143’ü Ericsson tarafından sağlanıyor. Buna ek olarak Ericsson, çekirdek şebekeler için de tümüyle bulut tabanlı (Cloud Service Provider-CSP;Bulut Servis Sağlayıcı) ve çift modlu teknolojilerin tanıtımına öncülük ediyor. 

Ericsson daha önce de ‘Gartner 5G Magic Quadrant 2022’, ve ‘Frost Radar Küresel 5G Altyapısı 2021’ raporlarında da yer aldı. Şirket ayrıca ‘ABI Research Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi Raporu’nun en son sayısında telekom tedarikçileri arasında zirvede konumlandı. 

Ericsson, ayrıca enerji tasarruflu Ericsson Radyo Sistemi ile donatılan 5G RAN (Rainforest Action Network-Yağmur Ormanı Faaliyet Ağı), Cloud RANEricsson Silicon5G Core, Orchestration ve 5G Transport gibi uçtan uca 5G ürünleri ve profesyonel hizmetlerini geliştirmeyi aralıksız sürdürüyor. Ericsson Spectrum Sharing5G Carrier Aggregation ve Uplink Booster gibi kapsama alanı, veri hızı ve spektral verimliliği önemli oranda arttıran yenilikçi yazılım çözümleri sunuyor.

Bunlara ek olarak Ericsson, 2023 Mobil Dünya Kongresi öncesinde gerçekleştirilen bir etkinlike 5G iç mekan, makro ve mobil veri aktarımı portföylerindeki yeni geliştirmeleri tanıttı. Bunlar arasında şebeke  kapasitesini arttırırken enerji tüketimi ve karbon emisyonlarını azaltan 10’dan fazla yeni makro ve aktarım çözümü, tüm iç mekanlarda 5G kapsama alanı ve özelliklerini arttıran Ericsson Radio Dot Sistemi iyileştirmeleri de bulunuyor.

5G’nin Kullanıma Sunulması Kolaylaştırılıyor

Öte yandan, kritik dijital altyapıların ve süreklilik çözümlerinin küresel bir sağlayıcısı olan Vertiv, 5G’nin kullanıma sunulmasını kolaylaştırmak ve operatörlerin veri talebinin çok yüksek olduğu alanlarda kapasiteyi artırmasını sağlamak için yeni Vertiv™ NetSure™ IPE dış mekan doğrultucusunu tanıttı.  

Lityum-iyon akü yedeği ile sunulan bu kurulumu kolay cihazlar, bu tür uygulamalarda yaygın olan kulelerin ve çatıların üzerindeki telsizleri beslerken güç kayıplarını en aza indirmeye yardımcı oluyor.  

Bu dış mekan doğrultucu, mobil ağlardaki telekomünikasyon altyapısını destekliyor ve 5G küçük hücreler, RAN, dağıtılmış telekomünikasyon ağları ve spor sahaları, stadyumlar, toplu taşıma sistemleri, havaalanları, alışveriş ve eğitim merkezleri gibi yüksek veri talebi olan yerler dahil olmak üzere ağ ucu uygulamalarında kullanım için ideal olarak nitelendiriliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları