Tarımda Teknolojik Dönüşüm

Tarım sektöründe teknoloji kullanımı, diğer sektörlerde olduğu gibi değişiyor ve bilgi yoğun bir dönüşümle devam ediyor. Bu dönüşümle beraber, geleneksel üretim sistemlerinin modern teknolojiyi kullanan, daha üretken ve yenilikçi sistemlere evrileceği gözleniyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçtiğimiz dönemlerde düzenlediği Tarım Orman Şurası’nda ele alınan bir “Tarımda Teknolojik Dönüşümler Grubu Çalışma Belgesi”nde ülkelerin araştırma-geliştirme  (AR-GE) ve inovasyon (yenilikçilik) hamlelerinde tarımda teknolojik bir dönüşüme önemli oranda kaynak aktarmaya başladıkları dikkat çekiyor.

İnsanoğlunun bireysel gereksinimlerini karşılamak için başlattığı tarımsal üretim zaman içerisinde ekonomik faaliyete dönüşmüş ve artan nüfusun gereksinimlerini karşılama yönünde değişim göstermiş. Küreselleşme süreci ve artan rekabetle birlikte tarım işletmeleri üretimde geliri artırmak ve maliyeti azaltmak için teknolojik yeniliklere çok daha fazla ilgi göstermeye başlamışlar….

Son yıllarda iklim değişikliği başta olmak üzere artan nüfus, daralan tarım alanları ve kullanılabilir su miktarında yaşanan azalmalar, yaşlanan tarımsal nüfus ve göçler gibi sorunlar gıda ve tarımsal üretimde gelecekte bazı darboğazların olacağına işaret ediyor. Ayrıca arazi bozulması ve doğal afetlerin artması, sınırı aşan hastalıklar, yetersiz beslenme ile tarımsal ticaret politikalarında yaşanan gelişmelerin de tarım sektörü üzerinde baskı oluşturduğu izleniyor.

Şimdilerde 8 milyar olan dünya nüfusunun 2050 yılında iki milyar artarak 10 milyara yükseleceği ifade ediliyor. Bu durum da daha fazla gıdaya, daha fazla suya, daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulacağının habercisi…. Arz ve talep tarafındaki bu beklentiler gelecekte “Tarımsal Üretimin Sürdürülebilirliği” sorununun ortaya çıkacağına işaret ediyor. Bu durum tarımsal üretimde ihtiyaç duyulan üretim artışının nasıl mümkün olabileceği, mevcut kayıpların nasıl en aza indirileceği ve birim alandan daha fazla verimin nasıl sağlanacağı gibi konuları ülkelerin en önemli öncelikleri arasına sokuyor.

İşletme yapısının küçük işletmelerden daha büyük küresel üreticilere doğru bir eğilim göstermesiyle birlikte ülkemizde de daha önce tarım alanında yaygınlığı çok fazla olmayan birçok teknoloji kullanılabilir hale geldi. Tarımda yüksek teknolojilerin kullanımıyla birlikte çiftçilerin daha az maliyetle daha fazla tarımsal ürün üretmesine olanak sağlandı. Böylece daha güvenli, kaliteli ve sürdürülebilir gıda üretimi de gündeme geldi. Bu kapsamda tarımsal değer zinciri içerisinde topraktan lojistiğe ve pazara tüm aşamalarda akıllı tarım uygulamaları ve diğer birçok bilgi iletişim teknolojileri (cep telefonları internet, uydu görüntüleri, uzaktan algılama, ses dalgaları, robotlar, ileri düzey makineler) kullanılmaya başlandı. Bu sayede iş gücüne olan ihtiyaç azalmaya yüz tuttu ve verilerin daha sık ve doğru bir şekilde toplanarak işlenebilir olmasının önü açıldı. Ülkemizde tarımsal üretimin yanında pazarlama kanallarından kaynaklanan birçok yapısal problem de mevcut. Teknolojik dönüşüm eğer doğru ve kalıcı politikalarla desteklenirse bu problem için de önemli faydalar sağlayacak. Bu kapsamda bir taraftan lojistik sürecindeki dijital gelişmeler bir taraftan tarımsal elektronik ticaret (e-ticaret) uygulamalarının yaygınlaşması ile hem karlılığın hem de izlenebilirliğin sağlanabilmesi mümkün olacak.

Küresel ölçekteki şirketlerin özellikle teknolojiyi yoğun olarak kullanması endüstriyel ve uzun süre dayanıklı paketleme sistemine geçilmesini sağladı.  Dayanıksız ve kısa sürede tüketilmesi gereken ürünlerin de dayanıklı ve uzun süreli beklemeli ürünler şekline dönüştürülebilmesine imkan tanıdı.

Bilişim teknolojileri, yaşamın diğer alanlarında olduğu gibi, son yıllarda tarım alanında da yer alıyor. Son on yılı aşkın süredir devam eden araştırma ve geliştirme çalışmalarına dayalı ürünler ve hizmetler tarım sektörünün kullanımına da sunuluyor. Ayrıca küresel ticarete konu olan tarımsal üretimde finans kaynaklarının çeşitlenmesi ile birlikte küresel şirketlerin bu kaynaklara ulaşması kolaylaşmış ve maliyetlerinde ciddi azalmalar yaşanmış.

Tarımsal üretimi sadece gıda sektörüne indirgemek yanlış bir bakış açısı olabilir. Tarım sektörü ülkemiz nüfusunun da büyük bir çoğunluğunu etkileyen sosyal ve ekonomik bir alan. Sektörde yaşanan bir olumsuzluk başta tüketiciler olmak üzere ilişkili tüm paydaşları etkiliyor. Bu açıdan sektöre yönelik etkin bir tarım politikasının uygulanması ve izlenmesi son derece önemli.

Tarımda Teknolojinin Önemi

Tarımda Teknolojinin Önemi Bilgi ve İletişim Teknolojileri; verinin üretilmesi, edinilmesi, işlenmesi, değerlendirilmesi, depolanması, aktarılması ve kullanılmasını kapsayan geniş bir yelpazedeki eylemleri kapsıyor. Veri işleme ve kullanılabilir forma dönüştürme süreçlerine ilişkin sensörler, mikro-işlemciler, bilgisayarlar, uydular ve yazılımlar gibi birçok araç ve gereç son kullanıcıya sunuluyor. Ham veri belirli bir amaç doğrultusunda derlenerek, matematiksel ve istatistiksel yollarla işlenerek enformasyona çevriliyor. Tarımsal üretimde görev alan üretici, yöneticilerin teknik tarım bilgisi (bitki ve hayvan yetiştirme esasları, hastalık ve zararlı ile mücadele, tarımsal mekanizasyon) tarım politikaları ve uygulama kararları, üretim girdi piyasaları ve girdi fiyatları, ürün piyasaları ve ürün fiyatları, mevzuat ve yasal düzenlemeler ve diğer konuları da içeren oldukça geniş bir alanda bilgiye sahip olmaları ve kullanmaları gerekiyor.

Tarım ve bilgi teknolojilerinin kaynaştırılmasıyla, akıllı tarım, hassas tarım, dijital tarım, elektronik tarım (e-tarım), çiftlik yönetimi yazılımları gündeme geldi. Akıllı tarım, girdilerin etkin (gereken miktarda) kullanımını sağlayarak, tarımsal üretimde verimliliğin artırılmasına katkı sağladı. Tarımsal teknoloji, bitkisel ve hayvansal üretim yapılan tarım işletmelerinde ürün ve iş verimini artırmak için yeni ve ileri üretim teknolojilerinin gereği olarak kullanılan her türlü modern araçları ve ilgili tüm hizmetleri kapsıyor. Tarım teknolojileri, insan iş gücünün verimini artırarak yapılan işin maliyetini düşürürken işletme yönetimini de kolaylaştırıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları