Endüstri 4.0’ın Tarımda Kullanımı


Geleneksel tarımın artan nüfusun ihtiyacını karşılamada yetersiz oluşu, tarımsal üretim kaynaklı çevre kirliliğinin artması, tarımsal sürdürülebilirliği sağlama zorunluluğu ve gıda güvenilirliği gibi nedenler tarımsal üretimde yeni yaklaşımları gerekli kılmış. Bu nedenle yükselişte olan akıllı teknolojilerinin tarımsal üretimde de kullanılması gündeme gelmiş. Akıllı Tarım, tarımsal ürünlerin verimini ve kalitesini artırmak için modern teknolojiyi kullanan bir tarım yönetim kavramı. Özellikle bilgi ve sermaye, akıllı tarım teknolojileri için çok önemli. Toprağın sıcaklık değerleri anlık olarak takip edilerek tarım ürününün ekim, sulama ve hasat işlemi hakkında daha verimli karar verilebilir.

Artan dünya nüfusu göz önünde bulundurulduğunda endüstrideki gelişmelere tarım alanında da ayak uydurma zorunluluğu doğmuş; bunun paralelinde; tarım alanında da gelişim devam etmiş.
Tarım ve Orman Bakanlığı
Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün Web sayfasında yer verilen bilgilere göre Endüstri 4.0 ya da 4’üncü Sanayi Devrimi, birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren ortak bir terim. Bu nesnelerin interneti, internetin hizmetleri ve siber-fiziksel sistemlerden oluşan bir değerler bütünü. Aynı zamanda bu yapı akıllı üretim sisteminin oluşmasında büyük rol oynuyor. Bu yapı, üretim ortamında her bir verinin toplanmasına ve iyi bir şekilde izlenip analiz edilmesine olanak sağlıyor.
Çiftçiler arasında yaygın hale gelen akıllı tarımda dronelar ve sensörler sayesinde yüksek teknolojili tarım hızla artış gösteriyor. Tarımdaki nesnelerin interneti (İnternet of Things-IoT) uygulamalarının, önümüzdeki yıllarda çiftçilerin dünya gıda taleplerini karşılamasına yardımcı olacağı görülüyor.

Hassas ve akıllı tarım uygulamaları ile çiftçiler, günlük işlerinin verimliliğini artırmak için bazı yüksek teknolojili tarım teknikleri ve teknolojileri kullanmaya başladılar. Tarım alanlarına yerleştirilen sensörler, çiftçilerin bölgedeki topografya ve kaynakların belirlenmesinin yanı sıra toprak asitliği ve sıcaklık gibi değişkenleri ayrıntılı bir şekilde elde etmelerini sağlıyor. Önümüzdeki günler ve haftalar boyunca hava koşullarını tahmin etmek için iklim tahminlerine de erişebilmelerine olanak tanıyor.

Akıllı Telefonlar Bitki Ve Hayvanları İzliyor

Akıllı tarım bitkisel üretim yanında, hayvansal üretim süreçlerinin de her aşamasında; içsel veya dışsal tarımsal faaliyet alanlarında, sadece üretim yerinde değil aynı zamanda uzaktan, uydu yoluyla da sevk ve idare edilebilen bir uygulama.

Çiftçiler akıllı telefonlarındaki uygulamaları kullanarak, bitkilerini ve hayvanlarını uzaktan izleyebiliyor ve aynı zamanda hayvanlarını besleme ve üretme konusunda istatistikleri derleyerek gelecek planlaması yapabiliyorlar.

Tarım 4.0 farklı ihtiyaçları karşılamak için çeşitli uygulamaları bir araya getirebiliyor. Hayvancılık alanında ise teknoloji dünyasında gerçekleşen son gelişmelerden yola çıkılarak geliştirilen ve tam anlamıyla otomatize edilmiş “izleme ve kontrol sistemleri” hayvancılığın gelişimine katkıda bulunuyor. Hayvanların üremesini, hayvan üretimini, hayvanların sağlık ve refahı ile çevreyle olan etkileşimlerini daimi bir şekilde izleyen, farklı modelleme yöntemlerini kullanmak yoluyla doğum veya hastalık gibi önem taşıyan olayları gerçekleşmeden önce tahmin eden, bu bağlamda da gereken önlemlerin alınmasını sağlayan bir hayvancılık yönetim sistemi olarak ortaya çıkmış. Ayrıca son yıllarda süt sığırcılığında robotik, otomatik kontrol ve yapay zeka teknikler uygulama süreci başlamış, otomasyon uygulamaları ve robotik sağım yöntemleri daha da gelişmiş. Akıllı tarım tekniklerin kullanarak çiftçiler, tek tek hayvanların ihtiyaçlarını daha iyi izleyebilir ve beslenmelerini buna göre ayarlayabilir, hastalığı önleyebilir ve sürü sağlığını iyileştirebilir duruma gelmişler. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları