Kripto Paralarda Güvenlik Sorunu

Kripto paralara ilişkin volatilite (değer değişimi-oynaklık) ve güvenlik endişeleri kripto para


biriminin daha geniş bir tabanda benimsenmesinin önündeki en büyük engel olarak görülüyor.

Dünya çapında bir siber güvenlik ve dijital gizlilik şirketi olan Kaspersky’nin yaptığı araştırma, kripto paranın benimsenmesinin önündeki temel engelleri vurguluyor.

Kaspersky, kripto para birimindeki kullanıcı eğilimlerini araştırdı ve sonuçlar Türkiye’deki kripto para kullanıcılarının neredeyse yarısının (yüzde 48) volatilite nedeniyle para kaybetmekten korktuğunu ve artık bu sebeple kripto para kullanmadığını ortaya çıkarttı. Ankete katılanların yüzde 17’si ise halihazırda para kaybetmiş ve artık yatırım yapmayı bırakmış durumda.

Paralarını Riske Atmaktan Endişe Duyuyorlar

2022 yılında piyasalarda yaşanan daralma, devam eden kötü niyetli saldırılarla birleştiğinde bir likidite krizine yol açtı ve birçok kripto para sahibinin yatırımlarına devam etme konusunda kararsız hissetmesine neden oldu. Bu tip zorluklar, dijital para birimi sahiplerini sadece korkutmakla kalmıyor, bazılarının yatırım yapmaktan kaçınmasına ve hatta sektörü tamamen terk etmesine de neden oluyor.

Kripto paranın volatilitesi nedeniyle para kaybetme endişesi, kripto sahibi olmayanları da kapsıyor. Kripto para sahibi olmayanların yüzde 61 gibi büyük bir oranı, paralarını riske atmaktan endişe duydukları için kripto para birimini kullanmayı reddettiklerini söylüyor.

Kriptoyu Destekleyen Maddi Varlıklar Yok

Kabulün önündeki diğer engeller arasında kriptoyu destekleyen maddi varlıkların bulunmaması (katılımcıların yüzde 18’i) ve bir siber saldırı sırasında kişisel verilerin ifşa edilmesi riski (katılımcıların yüzde 10’u) yer alıyor. Bu bulgular, istikrar ve güvenliğin, kripto para biriminin daha geniş bir şekilde benimsenmesi için kilit konular olduğunu gösteriyor. Üstelik, Türkiye’de ankete cevap verenlerin yüzde 9’u, kripto para birimine hiçbir koşulda güvenmiyor.

Kullanıcı varsayımlarına bakıldığında, Türkiye’den ankete katılanların çoğu (yüzde 37) kripto para birimlerinden beklentilerinin tam olarak karşılanmadığını belirtirken, yüzde 40’ı memnun veya beklentilerinin üzerine çıkmış durumda.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları