Firmalara Dijital Dönüşüm Ve Teknoloji Desteği


Hazine ve Maliye Bakanlığı 11 Ocak 2023 tarihinde 14 kalemden oluşan Kredi Garanti Fonu (KGF) destek paketinin ayrıntılarını açıkladı. 200 milyar Liralık Hazine destekli kefalet karşılığı, yaklaşık 250 milyar Liralık kredi paketi ile başta küçük ve orta boy (KOBİ) işletmelere  önemli miktarda finansman imkanı sağlanacak. 14 kalemin içinde yer alan Teknoloji Destek Paketi, Dijital Dönüşüm Destek Paketi ve Eğitim Destek Paketi dikkat çekti.

Teknoloji Destek Paketi: 4 milyar Lira kefalet limitine haiz Teknoloji Destek Paketi ile teknoloji alanında yazılım, blockzinciri, yapay zeka, akıllı şehir, giyilebilir teknolojiler, felaket kurtarma merkezleri ve bulut bilişim hizmetleri gibi belirli alanlarla sınırlı olmak üzere teknoloji firmaları desteklenecek.
Dijital Dönüşüm Destek Paketi: 1 milyar Lira kefalet limitine haiz Dijital Dönüşüm Destek Paketi ile KOBİ'lerin dijital dönüşüm süreçlerini tamamlaması sağlanacak.
Eğitim Destek Paketi: 10 milyar Lira kefalet limitine haiz Eğitim Destek Paketi ile personel giderlerini ödemekte güçlük çeken özel okullara finansman desteği sağlanacak.

İstanbul Finans Ve Teknoloji Üssü Olacak

Cumhurbaşkanlığı tarafından önceki yıllarda hazırlanan 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı 23 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazete’de yer almıştı. Planda, Dijital Merkez Bankası Parası’nın uygulamaya konulacağından söz ediliyordu. 

Plana göre, İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü kurularak, finansal piyasalara ilişkin düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar, “Türkiye Finansal Hizmetler Kurulu” çatısı altında toplanacak.

Planın katılımcı bir anlayışla hazırlandığından sözedilirken, internet üzerinden gerçekleştirilen “vatandaş anketi” yoluyla 19 bin kişiyi aşkın katılımcıdan planın önceliklerine dair fikir ve öneriler alındığı belirtilmişti.

Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı tarafından teknoloji girişimciliğinin gelişim hızının artırılarak bu alandaki ekosistemin daha da güçlendirilmesi amacıyla “Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi” konulu genelge 27 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

2023-2025 Dönemi Yatırım Programı

2023-2025 dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehberi ile İlgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ve eki 14 Eylül 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Genelgede şu ifadeler kullanılmıştı: “Kamu yatırım harcamalarından azami düzeyde tasarruf edilirken kalkınma potansiyelini destekleyici mahiyetteki iktisadi ve sosyal altyapı yatırımlarına öncelik verilmeye devam edilecektirKamu yatırım öncelikleri özel sektörün yenilikçi ve üretken yatırımlarını ve ticareti destekleyecek mahiyette belirlenecek; iş, üretim, yatırım ve yaşam ortamını iyileştiren nitelikli altyapı yatırımlarına öncelik verilecektir”

Ayrıca 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı da 25 Ekim 2022 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan programda, temel ekonomik büyüklükler ve hedefler yer almıştı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları