Dijital Ödeme Sistemlerine 2022’de Talep Arttı

 Küresel olarak dijital ödemeler pazarının 2030 yılına kadar yıllık yüzde 20,5’lik büyümeyle 362 milyar Dolar’a ulaşması bekleniyor. Bu büyümeye de yeni teknoloji ve çözümler yön


verecek. Özellikle 2023 yılında mobil cüzdanlar, temassız ödeme, yapay zeka, açık bankacılık
ve Uygulama Programları Arayüzleri (Application Programs Interfaces-API) teknolojilerindeki gelişmeler ödemeler dünyasına damga vuracak.

2022 tüketicilerin daha yenilikçi ve sorunsuz dijital ödeme çözümleri talep ettiği bir yıl oldu. 2023 de dijital ödemelerin daha çok tabana yayıldığı, yeni teknolojilerin daha fazla benimsendiği bir yıl olacak.

Ödeme sistemlerinde Türkiye’nin öncü kuruluşu Paynet de POS ve Paynet APİ teknolojileriyle büyümeye yön vermeye devam edecek.

Bir araştırmaya göre 2023 yılında 7 trend sektördeki büyümeye şöyle yön verecek:   

Kesintisiz Ve Kullanıcı Dostu Ödeme Deneyimi 

Yeni yılda da müşterilerin istedikleri yerde ve zamanda alışveriş yapabilmeleri için kesintisiz ve kullanıcı dostu ödeme deneyimi, ödeme sistemlerinde en önemli trend olmaya devam edecek. Bu noktada mobil ve dijital cüzdanlar, tek tıkla ödemeler, tekrarlayan ödemeler ve uygulama içi ödemeler öne çıkacak. 

Dünya Nüfusunun Yarıdan Fazlası Mobil Cüzdanı Benimseyecek

Mobil cüzdanlar daha fazla yaygınlaşacak. Yılın sonunda küresel elektronik ticaret (e-ticaret) ödemelerinin yarısından fazlası dijital cüzdanlarla yapılacak. Dünya nüfusunun yüzde 60’ının da gelecek üç yılda mobil cüzdan teknolojisini tamamen benimsemesi bekleniyor.   

Mobil Ödemelerle Temassızın Yükselişi Sürecek

Mobil ödemeler büyümesini sürdürecek. Mobil ödeme pazarı 2021 yılında 1,7 trilyon Dolar’a ulaştı. 2025 yılına kadar da 4,8 trilyon Dolar’a ulaşması bekleniyor. Mobil ödemelerin ve ödeme kartlarının en çok kullanılan ödeme yöntemleri haline gelmesi bekleniyor. Temassız ödemeler yükselişini sürdürecek. Özellikle temassız özellikli POS terminalleri ve cihaz düzeyinde destek gibi temel temassız ödeme ekosistemine yapılan yatırım bu büyümede etkili olacak. Temassız ödeme işlemleri 2022 yılını 4,6 trilyon Dolar’la tamamlayacak. 2027 yılında ise bu hacim 10 trilyon Dolar’ı aşacak. 

Gömülü Finans Yaygınlaşacak

Gömülü finans pazarı da hızla büyüyecek. Servis Modeli Bankacılığı (BaaS) ile Uygulama Programları Arayüzleri (API) kullanarak finansal hizmetlerin finansal olmayan hizmet sağlayıcıları tarafından verilebilmesi olan gömülü finans, bir anlamda finansal servisler ve son kullanıcılar arasındaki boşluğu dolduruyor. Gömülü finans tüm dünyada bu yıl sonunda 241 milyar Dolar’lık bir hacme ulaşacak. 2029 yılında ise bu hacmin 776 milyar Dolar’a ulaşması tahmin ediliyor. 

Gerçek Zamanlı Ödemelerin Büyüme Hızı Artacak

Küresel gerçek zamanlı ödemeler pazarı 2023 yılında en hızlı büyümesini yaşayacak. Pazarın 2023’te 26 milyar Dolar olacağı öngörülürken yıllık büyüme hızının da 2028’e kadar yüzde 33 olması tahmin ediliyor. Bu büyümeyi de büyük ölçüde akıllı telefonların ve bağlı cihazların yaygınlaşan kullanımı ve tüketicinin daha hızlı ödeme için artan talebi yönlendirecek. Gerçek zamanlı ödemeler, özellikle işletmelerin nakit akışlarını ve operasyonel verimliliklerini güçlendirmelerine yardımcı olacak.

Yapay Zeka Daha Da Etkinleşecek

Dünya çapında yapay zekaya yapılan harcamalar 2023’te 500 milyar Dolar’ı aşacak. Finans kurumları ve işletmeler özellikle dolandırıcılığın önüne geçmek ve müşteri verilerini korumanın yanında ödeme işlemlerini daha verimli hale getirmek için yapay zekadan yararlanmaya devam edecek. 

Regülasyon Teknolojileri Rekabeti Değiştirecek

Finans sektörü dünyadaki en sıkı düzenlemeye tabi sektörlerden biri. 2023 yılında regülasyon (düzenleme) teknolojileri (RegTech) ileri çözümler sunarak sektörde önemli değişimler yaratacak ve bir anlamda rekabeti değiştirecek. Alternatif finans, blockchain (blokzincir) ve yapay zekanın girişiyle fintek sektörü dünya çapında tüm hükümetlerin dikkatini çekecek. İşletmelerin uyumluluk sürecinin neredeyse her bölümünü kolaylaştırmasına yardımcı olmak için ortaya çıkan RegTech, bulut teknolojisi, makine öğrenimi ve büyük veri analitiğinin yardımıyla finans kurumlarının risklerini doğru belirlemesini ve önlemesini sağlamak için çözümler ortaya koyacak. RegTech sektörünün 2022 ile 2026 arasında yüzde 200 büyüme yaşayacağı tahmin ediliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları