Bulut Platformları Tartışılıyor

Büyük veya karmaşık olan veri kümeleri için kullanılan bir terim olan “Büyük Veri”nin (Big Data), geleneksel veri depolama, işleme ve analiz uygulamalarının yetersiz kaldığı durumlarda başvurulan, başka bir veri depolama yöntemi olan “Bulut Platformları” popüler olma özelliklerini korurken bir yandan da ne kadar gerekli oldukları yönünde tartışılmaya başlandı.    

Dünyada, geleneksel veri kaynakları yanında cihaz, algılayıcı, coğrafi uygulamalar, web ve sosyal medyadan elde edilen sayısal veriler her geçen yıl katlanarak artıyor. Veri artışı ve bütün bu verilerden anlamlı sonuçlar çıkarılmasını sağlayacak teknolojik gelişmeler yatırımları da tetikliyor.

Ancak buna rağmen alternatif bir veri depolama yöntemi olan “Bulut Platformları”na yapılan yatırımlar ise düşmeye başladı. Gelişimine hala devam eden bulut sektörü için yapılan yatırımlar azalmış durumda.

Akıllı telefonlar, tabletler, masa üstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve sunucu gibi tüm cihazlar arasında zaman ve mekan kısıtlaması olmadan veri paylaşımına olanak sağlayan bulut teknolojisi tartışılıyor olmasına karşın, veri depolama hizmeti sunmaya devam ediyor. Türkiye’deki dijital dönüşüm çalışmalarına paralel olarak bulut ve veri merkezi pazarı da hızla büyüyor.

Kuruluşlar 2027’ye Kadar Buluta Yatırım Yapacak


Kuruluşların yüzde 80’inin 2027’ye kadar çeviklik, ölçek ve daha hızlı iş içgörüleri elde etmek için özel bulut tabanlı performans yoğun bilgi işlem ortamlarına yatırım yapacakları belirtiliyor.

Ülkemizdeki en büyük ve en kapsamlı sektörel buluşmaları 15 yıldır gerçekleştiren ABD merkezli bilişim sektörü araştırma ve danışmanlık şirketi International Data Corporation (IDC) Türkiye, 8 Aralık 2022 tarihinde “Bulut İşletim Modelinin Bilgi Teknolojileri (BT) Altyapısını Yeniden Tasarlamak” amacıyla Bulut Tanıtım Gezisi düzenleyecek. İstanbul’da Mandarin Oriental Bosphorus Otel’de 150’den fazla üst düzey BT yöneticisinin katılımı ile gerçekleştirilecek zirvede çoklu bulut mimarileri, dijital dönüşümün altyapılara etkisi, veri merkezi optimizasyonu (Mevcut kaynakları en iyi şekilde kullanıp sonuca ulaşmak) ve buluta geçiş stratejileri gibi ana gündem maddeleri ele alınacak. 

Türkiye’nin önde gelen kamu ve özel sektöre bağlı kurumlarının BT yöneticilerini, bulut ve altyapı teknolojilerinin önemli tedarikçilerini ve son kullanıcıları bir araya getirecek zirvede; içinde bulunduğumuz dijital inovasyon (yenilikçilik) çağına ait deneyim ve öngörüler paylaşılacak. Dijital dönüşüm çalışmalarına paralel bulut, veri merkezi ve geleceğin teknolojileri hakkında bilgi birikimlerini paylaşmak üzere bir araya gelecek BT yöneticileri, yeni nesil veri merkezleri ve BT stratejileri hakkında da fikir alışverişinde bulunacak.  

Zirve’de yeni teknolojilerin ve dijital dönüşümün, Türkiye’nin veri merkezi ortamı üzerindeki etkileri de incelenecek.

Geniş Bulut Merkezli Bilgi İşlem

IDC uzmanları, veriler ister şirket içinde tutulsun ister bulut veya altyapı abonelik hizmetleri ile sağlansın dijital bir işletmenin başarısının dijital altyapının kalitesine, ölçeklenebilirliğine ve esnekliğine bağlı olduğunu ifade ediyorlar. Bu başarı, dijital dünyada iş performansını optimize etmek için geniş bulut merkezli bilgi işlem, depolama, ağ, uç, otomasyon ve analitik teknolojileri ve bulut hizmetleri yelpazesini kapsıyor. Kurumların buluta geçme motivasyonlarına bakıldığında son yıllarda bazı global ekonomik sebeplere dayandığı gözlemleniyor. Bulut teknolojileri kuruluşların hızla değişen gereksinimleri karşısında uygun ölçekte yenilikler için bir işletim modeli olarak görülüyor.

IDC uzmanları, işletmeler dijital öncelikli ekonomiye dönerken, bulut teknolojilerinin BT sektöründe her zamankinden daha büyük ve hatta baskın roller oynamaya devam edeceğini belirtiyorlar.

IDC’nin Bulut İçin Tahmini

IDC’nin 2023 ve sonrası bulut teknolojileri için tahmini; bulut kaynaklarının yönetimi için bir perspektif çiziyor.  

IDC’nin bulut tahmini; BT kuruluşlarının bulut teknolojilerinden en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğine, yeni konumlara genişletme bulutlarından nasıl yararlanabileceğine ve önümüzdeki beş yıl içinde bulut kaynaklarının daha akıllı yönetimine nasıl odaklanabileceğine ilişkin ip uçları veriyor.

Bu çalışmaya göre 2024’e kadar;  kuruluşların yüzde 40’ı veri, teknik ve operasyonel gereksinimleri karşılamak için iş yüklerinin yüzde 10’unu bağımsız bir bulut sağlayıcısına taşıyacak. BT alıcılarının yüzde 80’i, müşterilerinin dolaylı karbon emisyonlarını azaltmaya nasıl yardımcı olabileceklerini gösterme yetenekleri konusunda bulut hizmetleri sağlayıcısıyla çalışmaya karar verecek. 2025’e kadar kuruluşların yüzde 75’i bulut, uç ve özel ortamlarda tutarlı bir uygulama devreye alma deneyimi sağlayabilen teknoloji ortaklarını tercih edecek. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları