Bazı Sektörlerde Robotlar Güven Vermiyor


Lojistik, nakliye ve temizlik gibi sektörlerde olağan görevleri yerine getirme konusunda robotlara güvenilirken, diğer taraftan sağlık sektöründe yapılacak ameliyatlarda, ticari yolcu uçaklarının pilotsuz uçurulmasında, tehlikeli maddelerin üretim sürecini yönetmede veya ilaç üretimi gibi alanlarda robotların kullanılması güven vermiyor.

Kaspersky’nin Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Bölgesi’ndeki çalışanlarla yaptığı araştırmaya göre robotlara güven eksikliğinin nedenlerinden biri de robotların siber saldırılara ortam oluşturabileceği inancı. Üstelik bu bakış açısı her 4 çalışandan 3’ü (yüzde 76) tarafından da destekleniyor.

Çalışanlar, robotların bazı görevleri yerine getirmeye uygun olduğunu ancak diğer görevlere uygun olmadıkları düşüncesinde. Örneğin, çalışanların yüzde 89’u robotların temizlik yapmasına sıcak bakarken, yüzde 82’si de koli ve sipariş teslimi konusunda onlara güveniyor. Çalışanların yarısından daha azı (yüzde 46) ise, tehlikeli madde üretimini yönetmek gibi işlerde robotlara güven duyarken, ameliyatlar için robotlara güven duyanlarda bu oran (yüzde 34) daha da düşüyor.

Bu endişeleri, tüm çalışanların yarısından fazlası (yüzde 58) taşırken, bir ekipman arızası veya siber saldırı nedeniyle robotların tanımlı görevlerinde başarısız olması durumunda, kimin sorumluluk taşıdığının belirsiz olduğuna işaret ediliyor. Çalışanların yüzde 50’si de robotların işlev bozukluğu durumunda insanlar için fiziksel tehdide neden olabileceğine inanıyor.

Robotlar Hangi Görevler İçin Uygun

Günümüzde robotik, üretim süreçlerini yönetmek, el emeğinin yerini almak, verimliliği, hızı, kaliteyi ve performansı iyileştirmek için, endüstriyel kontrol sistemleri ve diğer bilgi teknolojileri ile birlikte kullanılıyor. Araştırma, robotların hangi görevleri yapmaya uygun olduğu konusunda çalışanların görüşlerinde bir bölünme olduğunu gösterirken, genel olarak çalışanlar, temizlik ve sipariş teslimi gibi vasıfsız görevleri yerine getirmek için robotlara hazır. Ancak, çoğunluk, yanlış yapıldığında finansal zarara veya insanlar için fiziksel bir tehdide dönüşebilecek robotlara, bu kritik işlemlerde güvenmeye hazır değil.

Robotlara Yönelik Saldırılar

Kaspersky çözümleriyle korunan ICS bilgisayarlarının yüzde 38’inde kötü amaçlı nesneler engellenirken; devam eden dijitalleşme nedeniyle, farklı sektörlerde robotlara yönelik saldırıların artabileceği tahmin ediliyor.

Sistemleri çeşitli tehditlere karşı korumak için Kaspersky uzmanları şunları öneriyor:

-Olası siber güvenlik sorunlarını tespit etmek ve ortadan kaldırmak adına OT (Operasyon Teknolojisi) sistemlerinin düzenli güvenlik değerlendirmelerini yapmak gerekiyor,

-Üretim sürecinin kesintiye uğraması için işletmenin OT ağının temel bileşenleri için zamanında güncellemelerin yapılması; güvenlik düzeltmelerinin ve yamalarının uygulanması veya teknik olarak mümkün olan en kısa sürede telafi edici önlemlerin alınması gerekiyor.

-Karmaşık tehditlerin zamanında tespiti, gözlemi ve vakaların etkin bir şekilde düzeltilmesi için Kaspersky Industrial Cybersecurity for Nodes gibi endüstriyel çözümlerin kullanılması gerekiyor,

-Ekiplerin vaka önleme, tespit ve müdahale becerilerini geliştirerek ve güçlendirerek yeni ve gelişmiş kötü amaçlı yazılım tekniklerine yetkinlikleri arttırılabilir,

-Bilgi teknolojileri (BT) güvenlik ekipleri ve OT personeli için özel OT güvenlik eğitimleri, temel önlemlerden biri olarak görülüyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları