Bilgi Teknolojileri 2023’te 4,6 Trilyon Dolar Gelir Getirecek


Gartner, Inc. tarafından yapılan son tahmine göre, dünya çapındaki BT (Bilgi Teknolojileri-BT;
İnformatıon Technology- IT) harcamalarının 2023’te 4,6 trilyon Dolar’a ulaşacağı öngörülüyor. Gartner, böylece ekonomik çalkantılara rağmen Dünya çapında BT harcamalarının 2023’te yüzde 5,1 artacağını tahmin ediyor.

Şirket üst yöneticileri, BT yöneticileri ile analistler, geçtiğimiz Ekim ayında Kuzey Amerika’da dünyanın en önemli buluşma noktalarından olan “Gartner BT Sempozyumu/Xpo 2022”de Küresel BT Pazarı’nın görünümünü tartıştılar.

Gartner, kurumsal BT harcamaları için şirket üst yöneticilerinin BT bütçelerini kısmak yerine dijital iş girişimlerine yapılan harcamaları artırdıklarına dikkat çekerek, durumun resesyona (durgunluk) dayanıklı hale geldiğini vurguladı. Sempozyumda ekonomik çalkantıların teknoloji yatırımlarının durumunu değiştireceğinin altı çizilerek, bazı alanlarda harcamaları artıracağı ve diğerlerinde de düşüşleri hızlandıracağı belirtildi. Enflasyonun (fiyat artışı), dünyadaki hemen hemen her ülkede tüketicinin satın alma gücünü azalttığı vurgulanarak, tüketicilerin satın alma gücünün azalması nedeniyle birçok tüketicinin 2022 cihaz alımlarını 2023’e ertelediği ifade edildi. Bu durumun da cihazlara yapılan harcamaları 2022’de yüzde 8,4 ve 2023’te yüzde 0,6 azaltacağına işaret edildi.

Sempozyumda kurum ve kuruluşlarda işleri yönlendiren teknolojilerin 2023’te öngörülen büyüme oranlarında açıkça görüldüğü dile getirildi. Mevcut şirket içi veri merkezlerini korumak için veri merkezi pazarlarında yeterli harcama yapıldığı, ancak yeni harcamaların bulut seçeneklerine kaymaya devam ettiği vurgulandı. 2023’te yazılım harcamalarında öngörülen yüzde 11,3’lük büyümenin de kanıtlandığı belirtildi. Gartner’ın son araştırmasında ayrıca BT hizmetleri harcamalarının yüzde 7,9 artacağı; veri merkezi sistemlerinin yüzde 3,4 ve iletişim hizmetlerinin yüzde 2,4 büyüyeceği tahmin edildi.

Verimlilik Odaklı Dijital Yatırımlar Devam Edecek

Kötüleşen bir ekonomide, geleneksel olarak BT maliyetleri de dahil olmak üzere bütün maliyetlerin düşürülmesi beklenirken, bu dönemde kuruluşlar verimlilik odaklı dijital yatırımlarını korumaya devam ettiler.

Gartner, 200’den fazla üst yöneticinin katıldığı 2023 Teknoloji Yönetici Anketi’nde katılımcıların yüzde 69’unun dijital teknolojilere yaptığı harcamaları artırmayı planladığını ve yöneticilerin dijital yatırımlarda değer elde etme süresini hızlandırmakla görevlendirildiklerini ortaya koydu. Ankette, üst yöneticiler yüzde 28 oranında dijital iş girişimlerini yürütmekten sorumlu birincil lider olarak görülüyor.

Ankete göre, şirketler dijital teknolojiyi öncelikle gelir akışlarını yeniden şekillendirmek, yeni ürün ve hizmetler eklemek, mevcut ürün ve hizmetlerin nakit akışını değiştirmek ve ayrıca mevcut ürün ve hizmetlerin değer teklifini değiştirmek için kullanacaklar. Bu geçiş de yeni BT harcamaları için şirketlerin içinde bulut platformunun büyümesinin temelini oluşturacak.

Anket, şirketlerin gelir akışlarını yeniden şekillendirmek, yeni ürün ve hizmetler eklemek, mevcut ürün ve hizmetlerin nakit akışını değiştirmek ve ayrıca mevcut ürün ve hizmetler için değer tekliflerini değiştirmek için dijital teknolojiyi kullanacaklarını iddia ediyor.

2023 Teknoloji Trendleri

Öte yandan Gartner 2023’ün “İlk 10 Stratejik Teknoloji Trendi”ne ilişkin ayrıntılı kılavuzunu yayımladı.

Gelirleri artırmak ve dijital işi hızlandırmak gibi iddialı stratejik hedefler, gelecek belirsiz olduğunda bile harekete geçmeyi gerektirir. Teknoloji başarı için çok önemli. Bu nedenle Gartner, şirketlerin “İlk 10 Stratejik Teknoloji Trendi”nin yardımıyla eylem planlarını belirlemelerini öneriyor.

Bu trendler, hangi teknoloji eğilimlerinin ne zaman en alakalı olabileceğini açıklığa kavuşturuyor. Böylece öncelikli stratejilerin hangileri olduğu ortaya konuluyor. Stratejik teknoloji trendlerinin iş hedeflerini nasıl etkiledikleri şöyle aktarılıyor.

Teknik profil: Teknolojilerin ne olduğu ve ne işe yaradığı,

Fırsatlar: Sağladıkları faydalar ve sonuçlar,

Vaka örnekleri: Erken benimseyenler ne yapıyor?

Uygulama adımları: Uygulama için eylem planları.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları