Akıllı Ev Teknolojileri Tasarruf Sağlıyor

Uygun fiyatlarla temin edilebilen “Akıllı Ev Teknolojileri” artık sadece gelir durumu iyi olan evlerin değil, bütçeye uygun seçenekleriyle birçok evin tercihi olmaya başladı. Uygun maliyetlere satın alınabilecek cihazlarla evinizi “akıllı” hale getirebilirsiniz. Hayatı kolaylaştıran bu cihazlar aynı zamanda elektrik tasarrufuna da olanak tanıyor. Karşılaştırma sitesi encazip.com, akıllı ev sistemleriyle nasıl tasarruf edilebilinirin yollarını araştırdı.

Akıllı ev teknolojileri deyince akıllara, pahalı ve lüks teknolojiler gelebilir. Ancak durum hiç de öyle değil. Uygun fiyatlara da alınabilecek bu teknolojiler, kullanımda kolaylık sunarken yukarıda da belirttiğim üzere aynı zamanda tasarrufa da katkı sağlıyor. Hayatı kolaylaştıran bu akıllı evler aynı zamanda enerji ve ısı tasarrufu da sağlarken çevre dostu olma özelliğini de koruyor ve faturaları düşürüyor.

Evinizi Sesli Komutlarla Yönetebilirsiniz

Gelişkin teknolojik “akıllı” cihazlarla evinizi isterseniz sesli komutlarla, isterseniz de uzaktan komutlarla yönetebilirsiniz. Akıllı alarmı, akıllı ev sistemine entegre (birleştirerek) ederek herhangi bir abonelik yaptırmadan alarm sahibi de olabilirsiniz. Akıllı sistem sayesinde ısıtma ya da soğutma yapan aletler sürekli çalışmak yerine havanın durumuna göre hareket ederek tasarruf edilmesine olanak tanırken; akıllı prizler de, evde olunmadığında dahi telefon uygulamasından bakılarak prize takılı olan cihazları kontrol edebilme imkanı sunuyor. Zamanlama planlaması yaparak cihazlarınızın açılıp kapanmasını sağlayabiliyorsunuz. Bazı akıllı prizlerde yer alan ‘dışarıda modu’ ile evde olmasınız bile cihazlarınızın çalışmasını kontrol edebilirsiniz. Akıllı ampuller de, kablosuz internet ağı olan Wİ-Fİ protokolü üzerinden çalışıyor. Akıllı hoparlörlere ise komutlar vererek akıllı ev cihazlarınızı kontrol edebilir, çeşitli senaryolar oluşturarak aletlerinizi otomatize edebilirsiniz. 

Artık uygun fiyatlara da bulunması mümkün olan perde kontrol motorlarıyla yaz aylarında güneş ışınlarının fazla olduğu saatlerde otomatik olarak perdenin kapanması, kış aylarında da aydınlık saatlerde otomatik olarak açılmasıyla elektrikten tasarruf edilebiliyor.

Yüzde 40’lara Varan Enerji Tasarrufu Sağlaniyor


 Ev sahiplerinin mevcut enerjiden en verimli şekilde yararlanması için tasarlanan akıllı ev sistemleri, yüzde 30-40’lara varan enerji tasarrufu sağlayabiliyor. Akıllı evlerin enerji tasarrufu yapmasının ilk yolu ısı izleme. Akıllı ev sistemleri, tam sıcaklığı ölçmek için birden fazla sensör (algılayıcı) kullanır. Bu nedenle evi sabit ısıda tutmak kolaylaşır ve fazla enerji harcanmaz. Akıllı ısı sensörleri ile birlikte modern bir ısıtma sistemi kullanılırsa düşük bir enerji miktarıyla evlerinizi kolayca ısıtabiliyorsunuz. Akıllı aydınlatmalar, genellikle LED ampullerden yapılır ve sadece LED ampulleri kullanmak bile yüzde 90’ın üzerinde bir tasarruf anlamına gelir. Aynı zamanda bu aydınlatmaların montajı da kolay. Zamanlama ayarlı elektronik cihazlar da tasarrufa önemli bir katkı sunar. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve hatta kahve makinesi; akıllı cihazların tamamı akıllı telefonlar aracılığıyla takip edilerek hem zamandan hem enerjiden tasarruf edilebilir. Ayrıca cihaz kurulumlarını da telefon ile yapabilir ve arıza takibi gibi özelliklerinden faydalanabilirsiniz.

Akıllı ev sistemleri ile enerji tasarrufu yapmanın temel yollarından biri, elektrik tüketimini dikkatli bir şekilde takip etmek. Akıllı ev sistemi, her elektrikli cihaz için gerekli enerji miktarını takip eder. Böylece, enerji tüketimi hakkında kullanıcıyı bilgilendirir ve nasıl tasarruf edilebileceği konusunda yol gösterir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları