Özel Sektör Savunma Sanayinden Daha Çok Pay İstiyor

Türk Savunma Sanayi, ihracata ağırlık verirken ve buna odaklanırken bu alanda faaliyet gösteren sivil özel sektör firmaları ise Savunma Sanayi’nden daha çok pay almayı istiyor.

Askeri Lojistik Ve Destek Zirvesi’nin (DLSS) ikincisi Ankara’da, 4-5 Ekim 2022 tarihlerinde Hilton Garden Inn Gimat Otelde yapıldı. Küresel askeri harcamaların 2,1 trilyon Doları bulduğu  ‘askeri lojistik’ alanında  görev bekleyen Türk özel sektörü, bu yıl (2022) 4 Milyar Dolar’a çıkacak olan ihracat rakamına daha çok katkı sağlamayı planlıyor.  

Zirvede yer alan bazı özel sektör yetkilileri ise ihracat artışına farklı bir yorum getirerek, ihracat artışının beraberinde ithalat artışını da getirdiğine dikkati çektiler. Yetkililer, kamu-özel sektör işbirliği ile üretimin milli ve yerli kaynaklardan yapılması gerektiğine işaret ettiler.

Savunma Sanayi ihracatında Ankara ilk sırada yer alırken, Ankara’da her zaman üretilecek bir parçanın olduğuna vurgu yapan yetkililer, sektörün ihtiyacının yüzde 70’inin yerli kaynaklardan karşılandığını belirttiler. Bu oranın yüzde 100’e çıkarılması gerektiğini ifade eden yetkililer, üretimin özel sektöre açılmasının ‘bilgi’ açısından da çok değer taşıdığını söylediler.

Geçen yıl da (2021) 3 milyar Dolar düzeyinde ihracat gerçekleştiren, 2022’de 1,3 milyar Dolar ciro hacmi yakalayacak olan, 75 bin 660 kişiyi istihdam eden ve 1.6 milyar Dolar’ın üzerinde araştırma-geliştirme (AR-GE) harcamaları bulunan Türk Savunma Sanayi, askeri lojistiğin ihtiyacını karşılayacak inovatif (yenilikçi) çözümleri tartışıyor ve savaşları istihbaratın ve lojistiğin kazanacağına; son yüzyılın öznesinin ise hala insan olduğuna inanıyor.

Türkiye, Askeri Harcamalarda Dünyada 18’inci Sırada 

Zirve’nin açılışını; Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okyay ile Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi Organizasyon Komitesi Başkanı Sami Atalan gerçekleştirdi.

Konuşmasında Türkiye’nin teknolojik olarak sınıf atladıkça orta gelir tuzağından kurtulacağının altını çizen ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye’de savunma projelerinin hacminin 2022 yılı itibari ile 60 milyar Doları geçtiğini ifade etti. Özdebir Türk Savunma Sanayisi’nin, 15.5 milyar Dolarlık askeri harcama ile dünyada 18’inci sırada yer aldığını belirtti. Özdebir, özel sektöre askeri lojistik alanında daha fazla sorumluluk verilirse savunma destek kabiliyetlerimizin artacağını söyledi. Özdebir, ülkelerin pandeminin en ciddi boyutta yaşandığı, kamu harcamalarının zirve yaptığı dönemde dahi savunma harcamalarını azaltma yoluna gitmediğini söyleyerek; ABD, Çin, Hindistan, İngiltere ve Rusya’nın 2,1 trilyonluk küresel askeri harcamaların yüzde 62’sini gerçekleştirdiğini aktardı. Özdebir, son 10 yılda ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmak üzere yaptığı çalışmalara bağlı olarak harcamalarındaki artış oranının, reel bazda yüzde 63 olduğunu anlattı. 

İhracat Birim Fiyatı Ortalamanın 54 Katı

Ankara’nın savunma ve havacılık sanayi açısından önemli bir kent olduğunu aktaran Özdebir, Ankara’ya Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi gibi önemli bir ihtisas etkinliğini kazandırmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti. Özdebir sözlerini şöyle sürdürdü: “Savunma sanayinin önemini ve katma değerini gösteren rakamların başında ihracat birim fiyatları gelmektedir. Türkiye’nin 2021 yılında ihracatının kg fiyatı 1,3 Dolar iken savunma sanayinin ihracatının birim fiyatı 70 Dolardır, yani ortalamanın yaklaşık 54 katıdır.”

Otonom Sistemler Lojistikte Aktif Rol Alacak

SASAD Başkanı Osman Okyay ise Türk Savunma Sanayisi ihracatını 4 milyar Dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi’nin savunma lojistik stratejilerini gözden geçirmek, uluslararası modelleri tartışabilmek amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti. 

Okyay sektörün geleceğine dair ise şu yorumları paylaştı: “Askeri lojistiğin her alanında, ham maddeden cepheye kadar uzanan yolculuğunun her aşamasında, geliştirmeler yapılması gerekecek. Otonom sistemlerin lojistik görevlerde daha aktif rol alması, üretim teknolojilerinde yapay zekâ desteği ile iyileştirmeler, yakıt tüketimlerinde verimlilik ve siber kabiliyetler bugün olduğundan daha da fazla öne çıkacak. Ülke ve sanayi olarak, değişen bu konjonktürde kendimizi doğru şekilde konumlandırmamız gerekiyor.

Ukrayna-Rusya Savaşında Askeri Lojistiğin Önemi

Zirve Organizasyon Komitesi Başkanı Sami Atalan da Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi’nin bu yıl ikincisinin düzenlendiğini ve hacminin giderek artmasının son derece önemli olduğunu açıkladı. Atalan, Ukrayna-Rusya savaşının askeri lojistik konusunun ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, “Büyük bir telaşla eksiklerini tamamlayan bir NATO görüyoruz ve şu anki Ukrayna Savaşı’ndan her ülkenin çıkarması gereken dersler var” dedi.

Zirvede Öne Çıkanlar


Zirvede, küresel düzeyde 500 milyar Dolar olan askeri lojistik sektöründe sivil sanayiyi bekleyen fırsatlar konuşuldu ve askeri lojistik alanında en yeni teknolojiler sergilendi.

Zirvede en son teknolojilere sivil sektörün adaptasyonunun nasıl sağlanacağı da  konuşuldu. Stand alanlarında savunma sanayii yetkilileri en yeni teknolojilerle ürettikleri ürün ve projeleri katılımcılarla paylaştı.  

Zirvede, ayrıca Ukrayna-Rusya Savaşı’nın lojistik analizi ilk kez yapıldı, Askeri lojistik alanındaki yerli ve milli teknolojiler tanıtıldı, Afrika’da Türk Savunma Sanayisini bekleyen fırsatlar paylaşıldı, Askeri lojistiğin geleceği ve uzay boyutu tartışıldı, İki gün süren zirvede birçok yeni iş birliği anlaşması da imzalandı.

Zirveye Destek Veren STK’lar

Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi’nde, alanında uzman konuşmacıların oturum ve özel sunumları yer aldı.

Zirve, Ankara Sanayi Odası (ASO) Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği, Türk Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği gibi Sivil Toplum Kuruluşları (STK) tarafından desteklendi. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları