Mimaride BIM Tartışılıyor

Birbirinden farklı mimari projelerin tasarımında, inşasında ve sürdürülmesinde görev üstlenenlerin ortak olarak yararlanabileceği 3 boyutlu bir bilgi paylaşım süreci olan BIM (Building Information Modeling-Yapı Bilgi Modellemesi, Yapı Bilgi Sistemi) tartışılıyor.

BIM’in mimaride kullanılan en önemli yazılımı olan Archicad Türkiye’nin Distribütörlüğü’nü (Temsilciliği) yürüten BIMSoft Firması’nın düzenlediği Archicad 26 ile BIM Günleri 12 Ekim’de İzmir, 19 Ekim’de İstanbul ve 26 Ekim 2022 tarihinde Ankara’da yapı sektörü profesyonellerini bir araya getirdi.

Ankara’da Mövenpic Otel’de gerçekleştirilen toplantıda “BIM Tasarımı Öldürür mü? Sorusu ele alındı. Tasarımı ikinci plana atmanın BIM için kabuledilemez olduğunu belirten BIMSoft Yetkilileri, BIM’in ilgili çevrelere iyi anlatılamadığını aktardılar. BIM’de eğitimin önemine değinen yetkililer, ana amaç BIM şartnamesine uymak olunca tasarımın o noktada zarar görebileceğini; bu nedenle de mimari projelerin esnek olması gerektiğinin altını çizdiler. BIM’e geçmekle ilgili kaygıların devam ettiğini söyleyen yetkililer, BIM’i yatırıma değer hale getirmek için eğitimin önemini ve eğitime yatırım yapılması gerektiğini bir kez daha vurguladılar. Yetkililer, ofiste standartların önceliklendirilmesi gerektiğinin de üzerinde durdular.    

BIM Nedir?

Teknoloji, her alanda olduğu gibi mimari projeler konusunda da süreçleri kolaylaştırmak ve hızlandırmak için gün geçtikçe daha fazla seçenek sunulmasını sağlıyor. Mimari projelerin tasarım ve inşa aşamaları ile birlikte kullanım sürelerini de kapsayan BIM ise sunulan bu teknolojiler arasında en dikkat çekici seçeneklerden biri.

BIM’in ne olduğunun anlatıldığı toplantıda tasarımdan teslim aşamasına kadar yapılar tasarlanması için kullanıcı dostu araçlar ve takım çalışması ele alındı. Gelişmiş çözümler sunan mimarlar için üretilen 3B CAD yazılımı olan Archicad’in de en yeni sürümünün anlatıldığı toplantıda; Archicad’in üreticisi GRAPHISOFT’un Genel Merkezi’nden gelen katılımcılar da hazır bulundular. Toplantıda, BIMSOFT ekibinden Mimar ve BIM Uzmanı Emre Tepe, Mimar Fethi Can Çetinkaya ve BIMSOFT Genel Müdürü Hakan Özyılmaz sunum yaptılar ve Günümüzde Archicad ve BIM, Dünden Bugüne Archicad, GRAPHİSOFT’un Türkiye Projeksiyonu, Archicad 26 ve Daha Fazlası ile Yeni Lisanslama Modelleri’ni aktardılar.

BIM’in Avantajları Neler?

Yapı Bilgi Modellemesi’nden yararlanmanın değişik açılardan avantaj sağlayan faydaları mevcut.

BIM, projenin ilerleyen dönemlerinde oluşabilecek problemleri henüz tasarım aşamasındayken oluşmadan tespit etmeyi sağlıyor.

Projede çalışan tüm birimlerin senkronize şekilde çalışmasına ve proje sürecinin bir bütün şeklinde ilerlemesine imkan tanıyor.

Maliyet hesaplama aşamasında hata paylarını minimuma indiriyor ve proje süresince kontrollü nakit akışını devam ettiriyor.

İşlerin tekrarlanmasını engelleyerek zaman kaybından ve ekstra masraftan kurtarıyor.

Projenin tüm detaylarını mimari modelleme ve mimari görselleştirme yoluyla görünür kılarak tüm birimlerin motivasyonunu, verimliliğini ve üretkenliğini arttırıyor.

Projedeki dataları (verileri), daha sonraki aşamalarda da kullanılabilmesi için saklıyor.

Projeye dair verilebilecek kararların ortaya çıkmasını ve sonuçlanmasını kolaylaştırıyor.

Belirsizlikleri ortadan kaldırarak tüm taraflar için şeffaf ve net bir iş akışına imkan tanıyor.

Oluşabilecek atıkların en aza indirilmesi konusunda destek oluyor ve böylece çevreye duyarlı projelerin artışını hızlandırıyor.

Devlet sözleşmelerine kusursuz ve sorunsuz şekilde uyulmasını sağlıyor.

Tüm Firmalar BIM’den Yararlanabiliyor

BIM dendiğinde ilk etapta akla karmaşık projelerle ilgilenen büyük firmalar gelse de Yapı Bilgi Sistemi, gelecekte var olmak, kaliteli işler ortaya koymak ve işlerini büyütmek isteyen her işletmenin kullanması gereken bir sistem. Mimarlık konularıyla ilgili her firma, BIM sayesinde iş süreçlerini kontrol altında tutabilir ve böylece kusursuz, eksiksiz, her biri ayrı bir referans niteliğinde işler ortaya koyabilir.

Firmalar BIM sisteminden yararlanmak istediklerinde çeşitli zorluklarla karşılaşabiliyor. Bu noktada konusunda uzman olan danışman şirketlerden destek alınabiliyor.

BIM’in Türkiye’de Kullanımı Artıyor

İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkede kullanımı zorunlu olan BIM’in Türkiye’de kullanım oranı her geçen gün katlanarak artıyor. Bir mimari projenin plan ve tasarım aşamasından, yapım ve sonlandırılma kısmına kadar tüm adımlarda aktif olarak kullanılabilen BIM, inşa ekiplerinin birbirleri ile iletişim halinde olmalarını ve farklı seviyeler arasında bilgi akışını sağlıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları