İnternet Sitesi Çalışanlarına Da Basın Kartı Verilecek


Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 13 Ekim 2022 tarihinde Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yasada, uzun yıllardır mücadelesi verilen internet haber siteleri çalışanlarının da basın kartı almaları konusu açıklık kazandı. Yasaya göre, internet haber sitelerinde çalışanlar artık basın mensubu sayılacak ve basın kartı alabilecekler. 

Bilgi çarpıtma anlamına gelen Dezenformasyon Yasası olarak da anılan yasa sosyal medya platfomlarında bir dizi düzenlemeyi de içeriyor.

Dezenformasyonla mücadele kapsamında kabul edilen yasanın 29’uncu maddesiyle; sosyal medya üzerinden halk arasında endişe, korku veya panik yaratarak ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayın yapan kimseye, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

 

Resmi İlanlar İnternet Haber Sitelerinde De Yayımlanacak

 

Yasaya göre bir ilk daha yaşanacak bugüne kadar sadece basılı yayınlarda yayımlanan Resmi İlanlar ve Reklamlar, belli kurallar çerçevesinde şartları Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulunca belirlenecek internet haber sitelerinde yayımlanacak.

 

Çocuklar İnternet Ve Sosyal Medyada Zararlı İçeriklerden Korunacak

 

Öte yandan yasa ile, çocukların, internette veya sosyal medyada yasa dışı, ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içeriklere maruz kalmasının önüne geçilebilecek. Çocukların, gençlerin ve ailenin, internetin yasa dışı içerikleri hakkında bilinçlendirilmesi ve güvenli kullanımı konusunda bilgilendirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne ilave görevler verilecek.

 

Sosyal Medya Platformlarına BTK Denetimi

 

Yasa, sosyal medya platformlarının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından denetlenmesi koşulunu öngörürken, sosyal ağlara Türkiye ofisi açma ve Türkiye temsilcisi bulundurma zorunluluğu getirilecek. Temsilcinin gerçek kişi olması halinde bu kişinin Türkiye’de ikamet etmesi ve Türk vatandaşı olması gerekecek.

Yasa ile internette hizmet veren platformlara, yayıncılara ve servis sağlayıcılara çeşitli yükümlülükler getirilmesi planlanıyor.

Yasaya göre, bir haber sitesi künyesiz bir şekilde faaliyet gösteremeyecek. Bir gazete için geçerli kurallar, haber üreten internet siteleri için de geçerli olacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları