ERP Verimliliğe 25 Milyar Dolarlık Ekonomik Değer Katıyor

 


Kurumsal uygulama ve yazılım lideri SAP Türkiye, Politika Analiz Laboratuvarı (PAL) tarafından hazırlanan; yenilikçi teknolojiler ve dijitalleşmenin iş dünyasına ve ülke ekonomisine katkılarını ortaya koyan SAP Türkiye Ekonomik Etki Analiz Raporunun sonuçları açıklandı. Raporda, SAP Türkiye müşterilerinin 2011-2021 döneminde SAPnin ERP (Enterprise Resource Planning-Kurumsal Kaynak Planlama) çözümlerini kullanarak elde ettikleri verimlilik kazanımlarının 25 milyar Dolarlık ekonomik değere dönüştüğü belirtildi. Dijitalleşmenin ve bulut bilişim kullanımının yaygınlaşmasıyla SAP Türkiye müşterilerinin verimlilik kazanımlarının önümüzdeki 10 yılda yaklaşık 3 katına çıkarak Türkiye ekonomisi genelinde 74 milyar Dolarlık brüt fayda sağlayacağı öngörülüyor.

Sunduğu yenilikçi çözüm ve teknolojiler ile şirketlerin akıllı ve sürdürülebilir işletmelere dönüşmesine destek olan SAP Türkiye, Politika Analiz Laboratuvarı (PAL) tarafından kapsamlı olarak hazırlanan SAP Türkiye Ekonomik Etki Analiz Raporunun sonuçlarını Ankarada iş dünyası kuruluşlarının temsilcileri ve SAP iş ortaklarının katılımı ile gerçekleştirilen bir toplantıda paylaştı. Araştırma sonuçları, kurumsal uygulama ve yazılımların; şirketlerin büyüme, verimlilik ve kârlılığında gözle görülür etkiler yarattığını ortaya koydu. 

SAP bulut teknolojilerinde üç alana odaklanıyor. Öncelikle bulutta çalışan akıllı bir ERP çözümüyle entegre (birleşik) iş süreçleri yaratarak müşterilerinin akıllı ve sürdürülebilir işletmelere dönüşmesini sağlıyor. İş süreçlerinin kurumlarla sınırlı olmadığını bilen firma, tedarik zincirinin her aşamasında uçtan uca bağlantı kurmak için müşterilerine dünyanın en büyük iş ağını sunuyor. Şirketler, akıllı sistemlerle bu ağlar üzerinden ekosistemlerindeki paydaşlarıyla bağlantı kuruyor.

Türkiyedeki şirketlerin ülke ekonomisine katkısını sürdürülebilir kılmak için bilişim ekosisteminin önemli rol üstlendiğini belirten SAP Türkiye, SAP Türkiyenin verimliliğin yanı sıra istihdam ve hizmet ihracatı alanında da Türkiye ekonomisine önemli katkıları olduğunu vurguluyor. SAP Türkiye, “İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı İSO 1000 ve Fortune 500 Türkiye listesinde ilk 100de yer alan büyük şirketlerin yüzde 70den fazlasının SAP teknolojilerini kullandığını ifade ediyor. Türkiyede SAP ERP çözümlerini kullanan ortalama bir firma yılda 3,8 milyon Dolar verimlilik kazanımı sağlıyor.

Türkiyede büyük firmaların yüzde 75i ERP uygulamalarını, yüzde 41i bulut bilişim sistemlerini kullanıyor. Avrupada ise ERP uygulamalarını kullanan büyük ölçekli şirketlerin oranı yüzde 81, bulut bilişim sistemlerini kullanan şirketlerin oranı 72. Dolayısıyla kurumsal kaynak planlama çözümleri konusunda Türkiye başarılı bir tablo çiziyor. Ancak bulut çözümleri konusunda ise Türkiye’nin henüz kat edeceği uzun bir yol bulunuyor. ERP kullanımında Türkiyedeki büyük firmaların Avrupa ülkelerine yakın oranda olmasında SAP çözümlerinin önemli katkısı olduğu yine raporun dikkat çeken sonuçları arasında yer alıyor. Bununla beraber çalışma kapsamında gerçekleştirilen analizlerde SAP kullanmaya başlayan işletmelerin, sonraki 7 yıllık süreçte verimlilik artış hızlarının kullanmayanların yaklaşık 5 katı olduğu görülüyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları