Çiftçi Kayıt Sistemi e-Devlet Üzerinde

 Elektronik Devlet (e-Devlet) üzerinden verilen çok sayıda hizmete Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları da eklendi. Yaklaşık 2,2 milyon çiftçinin yer aldığı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne başvurular e-Devlet’ten yapılabilecek.

Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle geçmiş dönemde tespit edilen bazı aksaklıklar düzeltildi. 2 milyon 171 bin 646 çiftçinin yer aldığı ÇKS’ye başvurular e-Devlet üzerinden gerçekleştirilerek üreticilere emek ve zaman tasarrufu sağlanacak. ÇKS’deki başvuru süreç ve şartlarına getirilen düzenlemeyle dijitalleşme, bürokrasinin azaltılması ve üretim planlaması amaçlanıyor. Hizmet ile çiftçiler, dijital çağın imkanlarından faydalanacak, daha kolay bir süreç izleyerek başvurusunu yapacak ve Tarım Ve Orman Bakanlığı da ÇKS verilerini kullanarak üretim planlamasına zemin hazırlayacak.

Hizmetten Kimler Yararlanabilecek?

e-Devlet Kapısı hizmetinden arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan, sadece ürün güncellemesine gidecek çiftçiler yararlanacak. Sistem, çiftçilerin kullanabileceği basit bir iş akışından oluşuyor.
Hem gerçek hem de tüzel kişiliğe haiz çiftçilerin yararlanacağı sistem kolayca kullanılabilecek şekilde tasarlandı. İsteyen çiftçiler sisteme il veya ilçe müdürlükleri üzerinden de başvuru yapabilecekler. Ürün beyan formlarındaki muhtar ve 2 azanın imzası, muhtarların da talepleri doğrultusunda çiftçilerin başvuru sürecini sadeleştirmek amacıyla kaldırıldı.

Başvurular Ne Zaman Sona Erecek?

Ziraat odalarından her yıl alınan “Çiftçi Belgesi”, sadece ÇKS’ye ilk defa başvuran çiftçilerden istenecek. Çiftçiler,  başvurusunu yaparken aktif olarak Ziraat Odası’na üye olduğunu da beyan edecekler. 10 ay süreyle devam edecek şekilde düzenlenen başvuru süresi, başarılı bir üretim planlaması yapılabilmesi için 4 aya düşürüldü. Başvurular 2023 üretim yılı için 1 Eylül 2022 tarihinde başladı; 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecek. Her yıl başvuru tarihleri bu şekilde uygulanacak. 31 Aralık tarihine kadar başvuru yapan çiftçiler, ürün değişiklik bildirimlerini Şubat ayı içinde yapabilecek.

Üretim yılına ilişkin başvuru yapan çiftçiler, e-Devlet üzerinden ÇKS belgesi alabilecekler. Bu belge resmi nitelikte olacak, ayrıca bir onay aşamasına ihtiyaç duyulmayacak.

ÇKS Belgeleri Ücretsiz Mi Olacak?

Tarım ve Orman Bakanlığı e-Devlet üzerinden alınacak ÇKS belgelerinden ücret talep edilmeyeceğini açıkladı.  Çiftçiler, arazi büyüklüklerine göre 9 ile 39 Lira arasında değişen ücret ödeyecekler. ÇKS başvurusunu yaparken ödedikleri başvuru ücretlerini, beyan etmeleri halinde ücret, çiftçilere verilecek tarımsal destek ödemesinden karşılanacak.

Çiftçi Kayıt Sistemi Nedir?

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), tarımsal desteklemelerin izlenebilir, denetlenebilir, raporlanabilir, sorgulanabilirliğinin sağlanmasını ve çiftçi  bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt 


sistemi

Çiftçi Kayıt Sistemi aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal bir veri tabanı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları