Kamu İhaleleri Uzaktan Yapılabilecek


Kamu İhale Kurumu (KİK), kamu ihalelerinin yerli teknolojiyle uzaktan yapılabilmesine olanak tanıdı. Kurum, çevrim içi ihale süreçlerini yerli yazılım şirketi HAVELSAN’ın yüksek kalitede görüntülü ve sesli görüşme imkanı sağlayan, güvenli ve yerli video konferans uygulaması HAVELSAN Diyalog üzerinden yürütecekİhaleler, görüntülü görüşme yoluyla gerçekleştirilebilecek ve bu yeni süreç Kurumun ihale süreçlerine hız katacak.

Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) ile ilgili süreçlerde ise kullanıcı kurumların kendi sunucularında çalışacak mimaride geliştirilen uzaktan çalışma koşullarına uygun HAVELSAN Drive ürünleri kullanılacak. Kamu İhale Kurumunun tüm elektronik ihale dokümanları, HAVELSAN Drive üzerinden güvenli şekilde depolanacak.

Video Konferanslar Kalıcı Hale Geldi

Covid-19’la birlikte yaygınlaşan uzaktan çalışma yöntemi sayesinde gündeme gelen video konferans uygulamaları birçok kurum ve kuruluş tarafından tercih edilmeye devam ediyor.  

Mobil uyumlu web ara yüzü sayesinde iOS ve Android telefonlarda da rahatlıkla kullanılabilen video konferans uygulaması HAVELSAN Diyalog, uçtan uca şifreleme, ekran paylaşımı, güvenli sesli görüşme, güvenli video konferans, güvenli mesajlaşma, HD ve 4K görüntü desteği ve adaptif görüntü kalitesi ayarlama gibi imkanları da sunuyor.

Kullanımı için hiçbir uygulama yükleme ihtiyacı gerektirmeyen HAVELSAN Diyalog ile ekstra donanım olmadan da yüksek kaliteli görüşme yapılabiliyor.

Teminat Mektubu Elektronik Olarak Sunulacak

Kamu İhale Kurumu, Covid-19 sürecinde ivme kazanan elektronik ihalelerde (e-ihale) teminat mektubunun elektronik olarak sunumunu zorunlu hale getirdi.

Kurumun, kamu ihale mevzuatında değişiklik ve yeni düzenleme yapılmasına ilişkin 7 yönetmelik ve 3 tebliği, 30 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Buna göre, yapım işleri, hizmet ve mal alımlarında işin yapılabilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın isteklinin kendi malı olması şartı yeterlik kriteri olarak aranamayacak.

Şikayet başvurularının da elektronik ortamda yapılabilmesi amacıyla düzenleme yapıldı.

Belirli istisnalar haricinde idarelerce personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinin yapılması yasaklandı. Bu çerçevede, ihalelerin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na aykırılık teşkil edip etmediğinin tespitine yönelik KİK’in denetimine ilişkin işlemler artırıldı.

Tüzel kişi aday veya isteklilerin bir standart form aracılığıyla ortaklık bilgilerini göstermeleri mümkün hale geldi.

Kimlik Doğrulama Yöntemleri Artırıldı

Elektronik Kamu Alım Platformu (EKAP) üzerinde gerçekleştirilecek işlemlerin daha hızlı ve güvenli şekilde yapılmasını teminen kimlik doğrulaması için kullanılacak yöntemler artırıldı. KİK, dinamik alım sistemi, yeterlik sistemi, ihale, sözleşme, şikayet ve itirazen şikayet süreçlerinde idarelere sunulması gereken bilgi ve belgelerin EKAP’a kaydedilmesi ve kullanılmasına ilişkin düzenleme yapma konusunda yetkilendirildi.

Kamu özel iş birliği modeli veya üretim, dağıtım, işletme gibi lisanslara dayalı olarak gerçekleştirilen yapım işlerine ilişkin deneyimlerin, Kamu İhale Kanunu kapsamındaki işlerde kullanımına ilişkin düzenleme yapıldı. Bu kapsamda, söz konusu işlerden elde edilen deneyime ilişkin düzenlenecek belge türleri, bu belgelerin düzenlenme koşulları, kimlere belge düzenleneceği, belgelerin ne şekilde kullanılabileceği gibi hususlar kurala bağlandı.

EKAP Üzerinde Yürütülecek İşlemler

1 Ağustos 2022 tarihinde Elektronik İhale kullanımının zorunlu olması dolayısıyla EKAP üzerinde yürütülecek işlemlerde dikkat edilecek konular 18 Mayıs 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik ile belirlendi. İdarelerin, EKAP üzerinden yürüttükleri ihalelere ilişkin işlemlerde herhangi bir aksama olmaması için şunlara dikkat etmeleri gerekiyor:

1- İhale dokümanı bu değişikliklerden önceki uygulama yönetmeliği hükümlerine göre hazırlanan ve onaylanan ancak ihale ilanı hazırlanmamış olan; yaklaşık maliyeti 4734 sayılı Kanunun 8’inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan, açık ihale usulü ile gerçekleştirilen ve elektronik ihale yöntemi kullanılmayan ihalelerin onayları 31 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla kaldırılacak. Söz konusu ihale işlemlerinden gerekli olanların 1 Ağustos 2022 tarihi itibarı ile yeni yönetmelik hükümlerine göre tekrar yapılması ve ihale dokümanlarının 1 Ağustos 2022 tarihi itibari ile yeni yönetmelik hükümlerine göre tekrar hazırlanması gerekiyor

2- Ön Yeterlik/İhale dokümanı, yürürlükteki uygulama yönetmelikleri hükümlerine göre hazırlanan ve onaylanan ihalelere ilişkin ön yeterlik/ihale ilanları en son 29 Temmuz 2022 günü Kamu İhale Bülteni’nde yayımlanacak. Bu ihalelere ilişkin ilan işlemlerinin en geç 28 Temmuz 2022 günü saat 14:00e kadar tamamlanması zorunlu olacak.

3- Ön yeterlik/ihale ilanı hazırlanılarak KİK’e gönderilmiş, ancak 29 Temmuz 2022 tarihi itibari ile Kamu İhale Bülteni’nde yayımlanmamış ve elektronik ihale yöntemi kullanılmayan tüm ihalelere ilişkin ihale ilanları iade edilecek. 

4- 28 Temmuz 2022 tarihi saat; 14:00’den 1 Ağustos 2022 tarihine kadar elektronik ihale yöntemi kullanılmayan ihalelere ilişkin ön yeterlik/ihale ilanlarının EKAP üzerinden gönderilmesine izin verilmeyecek.

5- 1 Ağustos 2022 tarihi saat; 08:00’den itibaren elektronik ihale yöntemi kullanılmayan ihalelere ilişkin ihale dokümanları EKAP üzerinden yeni yönetmelik hükümlerine göre hazırlanacak.

6- Elektronik ihale yöntemi kullanılan ihaleler ile istisna ve kapsam dışı olarak yapılan ihalelere ilişkin işlemler yukarıda belirtilen işlemlerden etkilenmeyecek, bu ihalelere ilişkin ilanlar kesintiye uğramadan Kamu İhale Bülteni’nde yayımlanmaya devam edecek.

7- Sistemde yapılacak mevzuat, bakım ve test çalışmaları sebebiyle tüm EKAP uygulamaları 31 Temmuz 2022 tarihi saat 21:00 itibarıyla bakıma alınacak. Sistemin 1 Ağustos 2022 tarihi saat 08:00 itibarıyla açılması planlanıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları