5G Üzerinden Yapılacak Uzaktan Ameliyatların Önü Açıldı

Beşinci Nesil Mobil Teknoloji’nin (Yeni Nesil İletişim Teknolojisi-5th Generation) etkin bir şekilde kullanımı amacıyla Hannover Fairs Turkey, Vodafone Business, Nokia ve MEXT arasında gerçekleşen iş birliği ile 
sağlanan projeyle gelecekte 5G üzerinden yapılacak uzaktan ameliyatların önü açılmış oldu.

Yapılan işbirliği kapsamında Türkiye’nin endüstriyel senaryolarında da 5G teknolojisinin öne çıktığı gözleniyor. Türkiye’nin endüstriyel otomasyon ve robot otomasyon teknolojilerinin bir araya geldiği ve Türkiye’nin endüstriyel senaryolarının sahne alacağı platform olarak 5G dikkat çekiyor.

Yeni nesil iletişim teknolojisi 5G’nin ülkemizde tanıtımı ve etkin bir şekilde kullanımı amacıyla Hannover Fairs Turkey, Vodafone Business, Nokia ve MEXT arasında gerçekleşen iş birliği için karşılıklı imzalar Almanya’nın Hannover Şehri’ndeki MESS Teknoloji Merkezi MEXT’te atıldı. 

Önümüzdeki 8-11 Haziran 2022 tarihleri arasında düzenlenecek olan WIN EURASIA Fuarı’nda, MESS Teknoloji Merkezi MEXT’te yapılan işbirliği çerçevesinde 5G üzerinden ilk kez gerçekleştirilen “Robotik El ve İnsan-Robot Etkileşimleri” sergilenecek.

Mitsubishi Electric’ten İnsan-Robot Etkileşimi

WIN EURASIA fuarı öncesi, Vodafone 5G Özelleştirilmiş Mobil Şebeke (Mobile Private Network-MPN) üzerinden test sinyaliyle ilk kez denenen ve Mitsubishi Electric Türkiye tarafından tasarlanan insan-robot etkileşimiyle gerçek zamanlı “Humanoid Robotik El” kontrolü sağlayan 5G senaryosu gerçekleştirildi. Projede insan iş gücünü asiste eden MELFA ASSISTA Cobot Teknolojisi, 5G ağı üzerinden kablosuz veri transferiyle insansı robot kontrolünü sağladı.

Yine Vodafone 5G’nin Özelleştirilmiş Mobil Şebeke teknolojisinin kullanıldığı; SICK Projesi, Universal Robots ve Schunk ortaklığıyla sergilenen diğer endüstriyel 5G senaryosunda ise insan-robot-bulut ve sensör etkileşimi gerçek zamanlı olarak gösterildi. Hannover MESSE 2019’da ilk defa sergilenen proje SICK, Universal Robots ve Deutsche MESSE iş birliğiyle dünyada ticarileştirilmiş ilk endüstriyel 5G projesi olma özelliğini taşıyor ve kablosuz haberleşmeyle düşük gecikmeli, yüksek güvenilirlikli üretim süreçlerine doğrudan katkı sağlıyor.

Sektöre Katma Değer Sağlanacak

Hannover MESSE 2022’de 5G alanında özellikle farklı endüstrilerin dönüşümüne katkı sağlayacak çözümlerin hayata geçmesi için ortak çalışmaları yürütülecek. İmalat sanayini teşviklendirmek ve sektöre katma değer kazandırmak için çalışmalar yürütülecek. 5G Arena’da ziyaretçileri bekleyen en büyük fırsat ise 29 firma ile yapılan iş birliği sonucunda fabrikaların en çok ihtiyaç duyduğu 5G kullanım örnekleri deneyimlenecek. Böylelikle WIN EURASIA 2022, 5G Özelleştirilmiş Mobil Şebeke Teknolojisi’ni fuar alanında kullanıma sunan Türkiye’deki ilk endüstri fuarı olacak.

Dikey Sektörlerde 5G’nin Yaratacağı Katma Değer

Vodafone Business, Nokia, MEXT ve Deutsche MESSE; 5G kullanım senaryolarını hayata geçirmek üzere WIN EURASIA 2022 Fuarı bünyesinde yer alan 5G Arena’da birlikte çalışacak. Alanda 5G şebekesi test sinyaliyle yayınlanacak. Bu iş birliği ile 5G Arena’da sergilenecek olan 20 farklı endüstriyel 5G kullanım senaryosunun, dikey sektörlerde 5G’nin yaratacağı katma değer ile Türkiye sanayisinde 5G’nin nasıl ticarileşeceğine örnek teşkil edecek.

Turkcell ve Ericsson’dan Otonom Mobil Robot

Turkcell ve Ericsson, Türkiye’de ilk kez 5G Bağlantılı ‘Otonom Mobil Robot’ demosunu geçtiğimiz ay gerçekleştirdi.

Demo, Türkiye’de 5G bağlantılı ‘Otonom Mobil Robot’un (Autonomous Mobile Robot-AMR) ilk endüstriyel kullanım örneği olma özelliği taşıyor.

Demo uygulaması 5G Standalone teknolojisi kullanılarak, genel şebekede “şebeke dilimleme teknolojisi” ile özel şebekede ise EP5G ürünü ile gerçekleştirildi.

Ericsson, yerli otonom mobil robot üreticisi Milvus Robotics ve endüstriyel uygulamalar için sensör ve sensör çözümleri üreten küresel bir üretici ile yakın işbirliği içinde çalıştı.

Demo uygulaması; Ericsson'un Endüstri 4.0 iş ortakları, Ankara merkezli yerli otonom mobil robot üreticisi Milvus Robotics ve küresel sensör çözümleri üreticisiyle yapılan iş birliğiyle Turkcell Kartal Plaza’da kurulu 5G deneme sahasında gerçekleştirildi. 

5G Nedir?

5G, beşinci nesil hücresel ağ teknolojisine verilen genel bir isim olarak tanımlanıyor. 4.5G’den farklı olarak 5G, 10 kata kadar daha düşük gecikme süreleri, daha yüksek hız ve aynı anda daha fazla cihazın iletişim kurabilmesine imkan veriyor. 5G’nin, 2035 yılına kadar küresel ekonomi de 13.2 trilyon Dolar katma değer yaratması bekleniyor, bu değerin 4.7 trilyon Dolar’ının üretim sektöründe gerçekleşeceği düşünülüyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları