Kazakistan Dijitalle Gelişimi İçin Türkiye’ye İhtiyaç Duyuyor

 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Kazakistan Cumhuriyeti arasında yapılan anlaşma ile Kazakistan’ın inovasyon ve bilişim teknolojileri alanındaki dijital gelişimi Türkiye’nin desteği ile sağlanacak.

Kazakistan’ın Asya Kıtası’nın en geniş topraklarına sahip olmasına karşın; gelir kaynaklarının belli güçlerin elinde bulunması; ülkenin gelişmesinin önündeki en büyük engel….1990’li yılların sonuna doğru iş gezisi nedeniyle Kazakistan’a gittiğimizde bu tabloyu çok rahat analiz edebilmiştim. Alışveriş yaptığımızda kredi kartı okuyucu cihazları (Point of Sale-POS) dahi yoktu esnafın….

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kazakisan Cumhuriyeti Dijital Gelişim, İnovasyon ve Havacılık-Uzay Sanayii Bakanlığı Arasında Bilişim Teknolojileri Alanında İşbirliği’ne ilişkin mutabakat zaptı 10 Mayıs 2022 tarihinde Ankara’da imzalandı.

Türkiye ile Kazakistan arasında ayrıca ulaşım, savunma sanayii, askeri istihbarat, kültür, tarım, taşımacılık, ticaret, gümrük, çevre, eğitim, gençlik, iletişim ve arşiv alanında 15 anlaşmaya daha imza atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev iki ülke arasında Geliştirilmiş Stratejik Ortaklığa İlişkin Ortak Bildiri’ye de imza koydular.

Bilişimde Yetişmiş Eleman Eksikliği Var

Halihazırda Kazakistan’daki kamu hizmetlerinin yüzde 90’dan fazlası dijital olarak veriliyor ve 11 milyon civarında kişi bu hizmetlerden faydalanıyor. Fakat bilişim teknolojilerinde yetişmiş eleman eksikliği dijital sahadaki başarıları engelleyebiliyor.

Bağımsızlık, Kazakistan için bir ekonomik ilerleme ve sürdürülebilir kalkınma dönemi oldu. Dijital teknolojilerin kullanımı sayesinde siyasi reformlar hızlandırıldı ve ekonomik gelişme ile yaşam standartlarının yükseltilmesi sağlandı.

Şu anda Kazakistan dijitalleşme konusunda yeni bir sayfa açıyor; Devletin halkın ihtiyaçlarını karşılamak için yeniden yapılanması gerektiği vurgulanıyor.

Halkın farklı dijital platform ve uygulamalar üzerinden devletle irtibat kurması sağlanacak. Dijital dönüşümde ana hedef halkın devletle ilişkilerini kolaylaştırmak.

e-Sürücü Belgesi Ve Yeni e-Pasaportlar

10 Mayıs 2022 tarihinde yapılan kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni pasaportlar ve yeni sürücü belgeleri hakkında yaptığı açıklamaların ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yeni pasaportları tanıttı. Pilot üretiminin başarı ile tamamlanmasının ardından önümüzdeki Ağustos ayından itibaren Türkiye kendi elektronik pasaportunu (e-Pasaport) kendisi üretmeye başlayacak.

Yeni elektronik sürücü (e-Sürücü) belgesinde de, yeni e-Pasaportlarda olduğu gibi ‘Turkey’ yerine ilk kez ‘Türkiye’ ifadesi kullanılacak.

Yeni e-Sürücü Belgesi’nde temassız çip kullanılarak teknolojik yönden geliştirilmiş güvenlik seviyesi en üst düzeye çıkarıldı. 5 yıl olan yeşil pasaport geçerlilik süresi de yeni nesil yerli e-pasaportla 10 yıla yükseltildi.

Çip krizi sebebiyle küresel tedarik imkânları zorlaşan pasaport üretiminin ülkemizde gerçekleştirilmesi için gerekli altyapı kuruldu.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları