Giyilebilir Teknolojilere İlgi Artıyor

 


Teknoloji alanındaki ilerlemelerin günlük hayatımıza daha çok girmeye başlamasıyla birlikte giyilebilir teknoloji (smart wear) ürünlerine olan ilgi de her geçen gün artıyor.

Elektronik ticaret (e-Ticaret) sitesi GittiGidiyor.com’un yayınladığı verilere göre bu yılın ilk dört ayında sanal gerçeklik gözlüğü, Küresel Konumlandırma Sistemli (Global Positioning System-GPS) takip cihazları, akıllı saat ve aksesuarlarının satış hacminde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 27’lik bir artış yaşandı.

Giyilebilir teknoloji ürünleri, yenilikçi ve pratik özellikleriyle öne çıkıyor. Bluetooth (kablosuz bağlantı) ile çalışan takip cihazlarından akıllı saat ve aksesuarlarına, sanal gerçeklik gözlüklerinden giyilebilir sağlık ve spor cihazlarına kadar geniş bir yelpazede sunulan inovatif (yenilikçi) ürünlere olan talep artış gösteriyor.

GittiGidiyor’un 2022’nin ilk dört ayındaki verileri, giyilebilir teknoloji ürünlerinin satış hacminin önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 27, ortalama sepet tutarının ise yüzde 55 arttığını ortaya koyuyor.  

Günlük hayatı daha pratik hale getiren akıllı saatler ve aksesuarlar, Metaverse kavramıyla daha çok gündeme gelen sanal gerçeklik gözlükleri, sağlığını daha yakından takip etmek isteyenlerin ilgi gösterdiği giyilebilir sağlık ve spor cihazları, fitness verilerini saklayan akıllı bileklikler ile GPS’li takip cihazları, 2022’de en çok satılan ürünler arasında bulunuyor.

Verilere göre, çocuklarının, evcil hayvanlarının ya da değerli eşyalarının yerini her zaman bilmek isteyenlerin de takip cihazlarına yoğun ilgi gösterdikleri gözlemleniyor. 

Ürün bazlı satış hacimlerine bakıldığında akıllı saatlerde yüzde 34, bebek ve çocuk takip cihazlarında yüzde 31, giyilebilir sağlık ve spor cihazlarında yüzde 16’lık bir artış görülüyor. 

Yine yılın ilk dört ayında GittiGidiyor üzerinden yapılan aramalar bluetooth ile çalışan takip cihazlarıyla araç ve motosiklet takip cihazlarının aranma sayılarında 3 kat artış olduğunu ortaya koyuyor.

Farklı pek çok marka ve fiyat aralığındaki giyilebilir teknoloji ürünlerine GittiGidiyor’un “Elektronik” kategorisinden ulaşılabiliyor.

Giyilebilir Teknoloji Nedir?

Giyilebilir teknolojik cihazlar denildiğinde akla ilk gelen akıllı saatler oluyor. Oysa giyilebilir teknoloji yalnızca akıllı saat ile sınırlı değil. Giyilebilir teknoloji aksesuar şeklinde kullanılabilen, giysiye gömülü olarak kullanılabilen veya kullanıcının vücuduna yerleştirilebilen elektronik cihazları ifade ediyor.

Pratik kullanım sunan, mikro işlemcilerden destek alan ve internetten veri alma ve gönderme özelliği bulunan giyilebilir teknolojinin yararları; sağlık durumunu takip ederek zinde kalabilme, teşhis açısından hasta ile doktor arasındaki iletişimi kolaylaştırma, sosyalleşme, çocukların güvenliğini sağlama ve modaya uygunluk şeklinde sıralanabilir. Tüm bu yararları da göz önünde bulundurulduğunda giyilebilir ürünlerin gelecekte akıllı telefonların yerini alacağı ve yeni yaşam biçimi olacağı öne sürülüyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları