Davranışların İnterneti Sinyal Veriyor

 


Uzmanlar, Davranışların İnterneti (IoB-Internet of Behaviors) Sistemi’nin, halk sağlığının iyileştirilmesi gibi olumlu sonuçlara yol açabileceği gibi kontrolsüz bırakıldığında da sansür ya da gerçeği yansıtmayan bilgilerin yayılması gibi olumsuz sonuçları da doğurabileceğini öne sürüyorlar. Uzmanlar, Davranışların İnterneti’nin 2025’in sonuna kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasını olumsuz yönde etkileyebileceğini ve olumsuz sonuçlar doğurabileceğini öne sürüyorlar. Bir IoB sistemi, kullanıcı davranışlarını etkileme amacıyla kullanıcı hareketlerini izliyor, analiz ediyor ve cevap vermeyi amaçlıyor. Ticari Müşteri Verileri, kamuya açık Vatandaş Verileri, Sosyal Medya Verileri, yüz tanıma ve konum izleme gibi birçok kaynağı amacına hizmet etmek için kullanıyor. Bu sistemler, doğal olarak IoB algoritmalarının konumu ve güvenilirliği, karar vermenin ardındaki etik, bireysel hak ve özgürlükler gibi konularda tartışma konularına sebep olabiliyor. Büyüyen bir IoB sisteminde güvenlik liderlerinin görevinin, istikrar ve tutarlılığı sağlamak olduğu belirtiliyor.

Veri Gizliliği Rekabet Avantajı Sağlıyor

Uzmanlar, veri gizliliğini etkileyecek öngörülerin şirketlere rekabet avantajı yaratabİleceğini iddia ediyorlar.

IoB algoritmalarının konumu ve güvenilirliği, karar vermenin ardındaki etik, bireysel hak ve özgürlükler gibi konularda tartışma konularına sebep olurken, büyüyen bir IoB sisteminde güvenlik liderlerinin, istikrar ve tutarlılık sağlaması gerektiğinden söz ediyorlar. Bu sisteme bağlı tüm çalışanların uyması gereken gizlilik, güvenlik, etik ve ara bağlantı için bir çerçeve oluşturularak  istenmeyen sonuçların yol açacağı riskilerin  daha da azaltılabilineceği öne sürülüyor.

Şeffaflık Üretkenliği Artırıyor

Son yıllarda ciddi artışların gözlemlendiği siber suçlar, şirketlerin verilerini tehdit etmeye devam ediyor. Uzmanlar, şeffaflık ve veri gizliliğine yönelik proaktif bir yaklaşımın üretkenliği artırdığını, şirket imajını olumlu etkilediğini ve müşteri güveninin kazanılmasını sağlayarak rekabet için fırsat yarattığının altını çiziyorlar.

Siberasist Şirketi, ilerleyen dönemler için veri gizliliğine yönelik öngörülerde bulunuyor.

Siber Suçlar Tehdit Unsuru

Siber suçlar artık tüm ölçeklerdeki şirket verileri için bir tehdit unsuru oluşturuyor. Şirket içi veri güvenliği sağlama ve üretkenliği artırmanın yanı sıra müşteri güveni gibi şirket imajını doğrudan etkileyen konularda da olumlu kazanımlar sağlayacağı vurgulanıyor. İlerleyen dönemlerde veri gizliliği konusunda şirketleri bekleyen 4 öngörüye dikkat çekiliyor:

1-Bir yıl içinde şirketlerin yüzde 20’sinden fazlası gizlilik kontrolleri için Veri Risk Değerlendirmesi (DRA-Data Risk Assessment) kullanmaya başlayacak fakat uygulanması konusunda düzenleyiciler rehber olmayacaklar.  

2-Müşteri deneyiminde gizliliği merkezine alan kuruluşlar yüzde 20’ye kadar daha fazla dijital gelir elde edecekler. Tüm tüketiciler kişisel verilerinin kullanımıyla ilgili bilgilendirilmek isterken bu konuda şeffaf olan şirketlere de daha çok güveniyorlar. Güven duygusuyla birlikte müşterilerin; sadık olma, şirketi tavsiye etme ve satın alma ihtimalleri de artış gösteriyor.

3-Uzaktan çalışma sisteminde çalışanların mahremiyetine özen gösteren şirketler yüzde 15 daha fazla verim elde edecekler. 

 4-Davranışlar İnterneti (IoB) Sistemi, 2025’in sonuna kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasını etkileyen olumsuz sonuçlar doğuracak. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları