Akıllandırılacak Saraçoğlu Mahallesi 2023’e Yetişir Mi?

Ankara’nın Kızılay Semti’nde yer alan Saraçoğlu Mahallesi; Cumhuriyet Tarihi’nin ilk toplu konut projesi olma özelliği taşıyor. Mahallenin, yenilenecek yüzüyle başkent Ankara’nın yeni gözdesi olması planlanıyor.

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) tarafından uzun bir süre önce ihalesinin tamamlandığı açıklanan Saraçoğlu Mahallesi Koruma Yenileme ve Yaşatma Prorhajesi’nde daha sonra her hangi bir gelişme yaşanmadı. Kızılay’a en son gittiğimde de projeye ilişkin bir hareket gözüme çapmamıştı.

“Akıllı Kent Projeleri” kapsamında dizayn edilen proje ile yüksek teknolojili, enerji verimli, yalıtımlı, sıfır atık uyumlu akıllı bina özellikleriyle aslına uygun şekilde restore edilmesi düşünülen binaların, Cumhuriyetin 100’uncu yılına denk gelen 2023 yılına kadar tamamlanması hedefleniyordu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hayata geçireceği projeyle yenilenecek Saraçoğlu Mahallesi, ulaşım kolaylığı, doğayla iç içe konaklama imkanları ve etkinlik alanlarıyla vatandaşların ilgi odağı olması bekleniyor.

Mahalle, Alman mimarlar tarafından projelendirildikten sonra Emlak Bankası tarafından 1940’larda hayata geçirilmişti. Dönemin üst düzey bürokratlarına lojman olarak hizmet veren 434 konutluk yerleşim biriminin yapımı 1946 yılında tamamlanmıştı.

80 bin 594 metrekare yüz ölçüme sahip alan içerisinde 2 ticari ünite ile 1 okul olmak üzere 45 tescilli blokta 437 bağımsız bölüm bulunan mahalenin temeli 1944’te atılmış. Binalar, İkinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın özelliklerini taşıyor.

Geleneksel Türk konut mimarlığının önemli ögelerinden çıkmaların, geniş saçakların ve kafes biçimli balkonların kullanıldığı az katlı yapıların yer aldığı, bahçe-kent anlayışıyla inşa edilen ve büyük kısmı yeşil alandan oluşan mahalle, çınar ve kestane ağaçlarıyla farklı bir iklim ve doğal özelliğe bürünüyor.

Yeni Projede Yeşil Alan Ve Anıt Ağaçlar Korunacak

Saraçoğlu Mahallesi Koruma Yenileme ve Yaşatma Projesi’nde, alanda bulunan 210 tescilli ağaç ve anıt ağacın da korunması amaçlanıyor.

Çevresine kıyasla yeşil alan ve ağaçlandırmaların çok fazla olduğu mahallede hayata geçirilecek projede, var olan yeşil alan kurgusu devam ettirilerek ağaçların zarar görmesi önlenecek.

Alanda bulunan 45 tescilli yapı, yeni projede korunacak. Cepheleri yıpranan ve içleri atıl kalan yapılar, yeni projede restore edilecek. İç bölümleri düzenlendikten sonra yapılara yeni kimlikleri kazandırılacak.

Eski projede yer alan ancak uygulamaya geçirilmeyen dere yatağı da, yeni projeyle canlandırılacak ve biyolojik gölet olarak kent halkının kullanımına sunulacak.

Proje alanındaki mevcut yollar korunarak iyileştirilecek ve yürüyüş alanları oluşturulacak. Yollar tek şeritli olarak düzenlenerek yaya kullanımı güçlendirilecek. Yol kenarındaki duvarlar da korunarak yapılarla yol arasında bahçeler tasarlanacak.

Tarihi Doku Ve Kent Belleğine Sahip

Yeni projede etaplar, karakteristik ve mimari özelliklerine göre belirlendi. Tarihi doku ve kent belleğine sahip alanda hayata geçirilecek yeni proje karakteristik ve mimari özelliklerine göre belirlenen üç ana etaptan oluşacak. Etapların her birinin rekreasyon (bos zamanlarında yapılan aktivite) alanları fonksiyonlarına uygun olarak düzenlenecek.

Geniş yeşil açık alanlarla birleşik şekilde tasarlanan birinci etapta insanların doğayla iç içe konaklama imkanı bulması sağlanacak. Konforlu ve tarihi otel tasarımı da şehir merkezlerindeki “kent oteli” kimliğine özgün bir yorum getirecek.

Yeni projede, alandaki tescilli yapıları korumak için otel girişi, yapının geri kalanına entegre bir cam kütle şeklinde tasarlandı.

İkinci Etabın Gözdesi "Biyolojik Gölet" Olacak

İkinci etapta, biyolojik gölet çevresinde yeme-içme ve etkinlik alanları ile şehrin merkezine gece-gündüz aktif bir yaşam ve canlılık kazandırılacak.

Otel, ofis ve ticaret bölgesinde zemin katlarda kurgulanan ticaret ve yeme içme alanları kafelerden oluşacak. Ticari alanlar, gölete ve sokağa yönelenler olarak ikiye ayrılacak.

Üçüncü etap, sessiz ve huzurlu bir konut yaşamı sunacak. Proje, alanda yaşayacak kişilere tarihi doku içerisinde yeşil sakin ve huzurlu bir yaşam imkanı verecek ve Ankara’ya şehrin merkezinde sessiz ve huzurlu bir konut yaşamı kazandıracak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları