Elektronik Para İhracı Kurumsallaşıyor

Ödeme hizmetlerinde yeni bir döneme giriliyor. Ödeme hizmeti veren kuruluşlar ile elektronik olarak saklanan paraları ihraç eden tüzel kişiliklerin yetkilendirilmesini sağlayan ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) hazırladığı ‘Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı İle Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik’in esasları 1 Nisan 2022 tarihi itibariyle uygulanmaya başlandı.

Resmî Gazete’nin 1 Aralık 2021 tarihli sayısında yayımlanan yönetmeliğe göre,  faaliyet izni için başvuru yapan ödeme hizmeti verecek ya da elektronik para hizmeti veren kuruluşların bu hizmeti verdiklerini gösterir ‘ibare’leri taşımaları zorunlu hale geliyor. Yönetmelik, ödeme kuruluşlarının faaliyet alanına ve müşteri sayılarına bağlı olarak Aralık 2022’den itibaren TCMB’de asgari teminat bulundurmalarını da zorunlu kılıyor.

Asgari Özkaynak İçin Tebliğ

‘Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı İle Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik’in yürürlüğe girmesinin ardından 22 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan 31727 no’lu tebliğ ile de ödeme kuruluşlarının asgari özkaynak yükümlülük tutarları 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere değiştirilmişti.

Yönetmeliğin 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen ödeme hizmetini gerçekleştiren ödeme kuruluşları için 3 milyon Lira olan tutar 5,5 milyon Lira’ya, (g) bendinde yer alan ödeme hizmetini sunanlar hariç olmak üzere diğer ödeme kuruluşları için 5 milyon Lira olan tutar da 25 milyon Lira olarak belirlenmişti.

Ödeme Kuruluşlarına Yeni Bir Yol

Ödeme hizmetlerindeki bu yeni dönemin; bu hizmetleri veren şirketler için daha fazla ‘kurumsallaşma’ anlamına geleceği belirtilirken, bu şirketler için aynı zamanda ‘yeni bir yol’ olarak da değerlendiriliyor. Firmalardan istenen başlangıç sermayesi tutarı ile tutmaları gereken ‘asgari özkaynak’ miktarının belirlenen seviyelere çekilmesi; daha düzenli, daha güvenli bir döneme geçileceğinin habercisi olarak nitelendiriliyor. Böylece, piyasada yeni yatırımcıların da görüleceği ve kurumsallaşmanın kaçınılmaz olacağı ifade ediliyor.

Türkiye Fintek Merkezi Olacak

Uzun yıllar öncesinden bu yana Türkiye’nin bir Finans ve Teknoloji Merkezi (Fintek) haline getirilebilmesi için bu alandaki düzenlemelerin kaçınılmaz olduğunun altı sektör uzmanları tarafından çizilirken, düzenleyici kurumların artık küresel rekabeti merkeze alarak değerlendirme yapmaları gerektiği vurgulanıyor.

Elektronik Para Nedir?

‘Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı İle Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik’te ‘Elektronik Para’: “Elektronik para ihraç eden kuruluş tarafından kabul edilen fon karşılığı ihraç edilen, elektronik olarak saklanan, kanunda tanımlanan ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılan ve elektronik para ihraç eden kuruluş dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından da ödeme aracı olarak kabul edilen -parasal değer-” olarak tanımlanıyor.

Yönetmelikte elektronik para ihraç etme yetkisi verilen “Elektronik Para İhraç Eden Kuruluş” da: ‘Elektronik Para Kuruluşları’nı yani 19 Ekim 2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki ‘bankalar’ı ve ‘Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi’ni kapsıyor.

 


Yönetmelikte, “Sadece birebir bir itibari para karşılığı olarak çıkarılan, sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan gayri maddi varlıkların, ihraç eden kuruluş tarafından kabul edilen fon karşılığı ihraç edilmesi, elektronik olarak saklanması, ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılması ve ihraç eden kuruluş dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından da ödeme aracı olarak kabul edilmesi durumunda ‘elektronik para’ olarak kabul edilir” deniliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları