Dijital Banka Yatırımları Artıyor


Bankalar, daha fazla müşteri kitlesine hitapedebilmek için sektörde ‘Dijital Bankacılık’ yatırımlarını artırıyor. Yatırımların artmasıyla birlikte bankalararasındaki rekabette hız kazanmaya başladı. Kripto para (Dijital Para) piyasasının finansal açıdan güven vermemesi nedeniyle; yasal bankacılık faaliyetlerine daha çok yönelen müşteriler; dijital bankacılığın önemini daha da çok öne çıkarıyor.

Daha önceki blog yazılarımın bir kaçında da ele aldığım Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) hazırladığı Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik, 29 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe giren yönetmelik, Türk Bankacılık Sektörü’nde “Yeni Nesil Bankacılık” için “Yeni Bir Sayfa” olarak değerlendiriliyor. Bu düzenleme ile birlikte bankacılığa büyük bir hareket geleceğinin altını çizen uzmanlar, artan yatırım ve rekabetin tüm finans ekosistemine fayda sağlayacağının üzerinde duruyorlar.

Devrim Olarak Da Değerlendiriliyor

Şubesiz (Dijital) Bankacılık ve Servis Bankacılığı esaslarını belirleyen yönetmelik konunun uzmanları tarafından “Devrim” olarak da nitelendirilirken, fiziksel bir şube olmaksızın sadece dijital kanallar üzerinden hizmet verecek bankaların faaliyette bulunmalarına imkan tanıyacak  esasları kapsıyor.

Yönetmelik Ne Getiriyor?

Dijital bankaların asgari ödenmiş sermayesi bir milyar Türk Lirası olacak. Dijital bankalar, genel müdürlük ile genel müdürlüğe bağlı hizmet birimleri dışında teşkilatlanmaya gidemeyecek, fiziki şube açamayacak ve genel müdürlükleri fiziki şube olarak kullanamayacak. Bununla birlikte bu bankalar, müşteri şikayetleri için en az bir fiziki ofis açmakla yükümlü olacak.

Dijital bankaların ortaklarının teknoloji, elektronik ticaret ya da telekomünikasyon hizmetleri sunan tüzel kişiler olması durumunda, BDDK söz konusu tüzel kişilerin veya bu tüzel kişilerin kontrolünü elinde bulunduranların Türkiye’de yerleşik olmasını ön koşul olarak görüyor. Diğer bankalar için geçerli olan kuruluş ve faaliyet izni şartları, dijital bankalar için de geçerli olacak.

Kimler Müşteri Olacak?

Yalnızca finansal tüketiciler ve küçük ve ortaboy işletmeler (KOBİ) dijital banka müşterisi olabilecek. İstisnai olarak, Dijital Bankalar, KOBİ boyutunu aşan işletmelere yalnızca döviz kredisi kullandırmak üzere hizmet verebilecek.

Hizmet Sürekliliği İnternet Sitelerinde Görülecek

Dijital bankaların internet bankacılığı ve mobil bankacılık dağıtım kanalları için taahhüt edilen süreklilik yüzdesi; yüzde 99,8’den daha düşük olamayacak ve dijital bankalar taahhüt edilen süreklilik yüzdesi değerlerini internet sitelerinin ana sayfasında görünecek şekilde ilan etmekle yükümlü olacaklar.

Mevcut Bankalar Yeni Başvuru Yapmayacak

Halihazırda faaliyet izni bulunan bankaların faaliyetlerini dijitale taşımak için ayrıca bir başvuru sürecine girmelerine gerek olmayacak. Ancak, söz konusu bankalar faaliyetlerini kısmen ya da tamamen dijital bankacılığa taşımak istemeleri halinde mevcut şubelerini BDDK’nın uygun göreceği bir plan dahilinde kapatmaları gerekecek. Bankaların faaliyetlerini sadece Elektronik Bankacılık Hizmetleri dağıtım kanalları ile gerçekleştirmek istemeleri halinde, söz konusu bankaların bilgi sistemlerinin, BDDK Teşkilat Yönetmeliğine göre yerinde denetime konu edilmesi ve BDDK’nın söz konusu bankaların bilgi sistemlerinin yeterliliği konusunda uygun görüşünün alınması gerekecek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları