Tartışmalı Bulut Bilişim’in Dezavantajları


Büyük verilerin (big data-bilgi) internet üzerinde depolanabilirliği ve bu verilerin erişilebilirliğini olanaklı hale getiren ve olumlu teknolojik bir gelişme olarak değerlendirilen ‘Bulut Bilişim’ (Cloud Computing) Yıkıcı İnovasyon gibi tartışılıyor.  

Bulut bilişim teknolojisinin gelişmesi sayesinde Endüstri 4.0’ın (Dördüncü Sanayi Devrimi) yapı taşlarından olan büyük veri endüstride uygulanabilir hale gelirken, bu teknolojinin sağladığı avantaj ve dezavantajlar da ister istemez gündeme oturuyor….

Bulut bilişim fikrinin temelleri 1950’li yıllarda atılmış. Alışveriş platformu Amazon, veri merkezlerini modernize ederek bulut bilişimin gelişmesinde anahtar bir rol oynayan adım atarak, ilk gerçek bulut bilişim hizmeti olan Amazon S3’ün 2006 yılında hizmete girmesini sağlamış. Bu gelişmeyle birlikte; bulut bilişimin bilgi teknoloji hizmetleri sektöründe hem kullanıcılar hem de tedarikçiler arasındaki ilişkiyi değiştirebilecek bir potansiyele sahip olduğu tespit edilmiş.

Ülemizde de yaygınlaşan bu teknoloji oldukça hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Günümüz teknolojisinde her geçen gün daha fazla kişisel veri  saklanmak istendiği için bu büyük verinin  barındırma kapasitesinin büyük sorunlara sebep olacağı da ifade ediliyor.

Gelişmelere paralel teknolojik cihazların özellikleri, kapasiteleri gittikçe artırılırken; en düşük kapasiteli cihazla bile istenilen yerden istenildiği zaman her tür bilgiye erişim olanaklı hale geliyor.

 Büyük Veri Ve Bulut İlişkisi

Büyük veri işlenerek kullanılabilir hale getirilmemiş veriler olarak değerlendirilirken; bulut bilişim olanakları büyük verinin önünün açılmasına yardımcı oluyor. Bu gelişmeyle birlikte büyük veri bir sorun olmaktan çıkıp bulut bilişimle birlikte bir çözüm haline geliyor. Büyük verinin kullanıcılara da çeşitli yeni olanaklar sunacağı ifade ediliyor.  

Bulut Bilişim’in Çeşitleri

Bulut Bilişim’in 4 ayrı çeşidinin olduğu belirtilirken; bu teknoloji farklı alanlarda kullanılıyor. Bulut Bilişim’in çeşitleri şöyle sıralanıyor:  

Genel Bulut (Public Cloud): İnternet üzerindeki sunucular ile kurulan bir bulut teknolojisi. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin tercih ettiği bir model.

Özel Bulut (Private Cloud): Büyük şirketlerin tercih ettiği bir bulut teknolojisi. Tüm bilgiler kurucunun elinin altında; erişim güvenliği ve gizliliği yüksek olan  bir tür.

Melez Bulut (Hybrid Cloud): Genel ve özel bulutun birleşiminden oluşan bir teknoloji. Şirketlerin büyüklüklerine göre birleşim oranlarında farklılıklar görülebiliyor.

Topluluk Bulut (Community Cloud): Birkaç şirket ile ortak kullanılan hizmetleri barındıran bulut teknolojisi. Topluluk üyeleri uygulama ve verilere erişebiliyor.

Bulut Teknolojisi’nin Avantajları

-Bulut bilişim sistemleri iki uygulamanın birbiriyle konuşmasına olanak tanıyan bir yazılım aracısı olan Uygulama Programlama Arayüzü (Application Programming Interface-API) ile hızlı kullanım kolaylığı sağlıyor,
-Daha fazla depolama alanı, hızlı veri transferi ve yedekleme üzerinde maliyet tasarrufu yapabilme gibi bir takım olanaklar sunuyor,
-Sürekli olarak artan verilerin arşivlenmesi, kullanıcıların yetki ve takibi gibi konuların oluşturduğu alt yapı karmaşası ortadan kalkıyor.
-Bulut teknolojisi, yazılımları web tarayıcıları üzerinden çalıştığından, bilgisayar, tablet, akıllı telefon ve Akıllı TV’ler de kullanılarak platform bağımlılığından koruyor,
-Bulut yazılım hizmetini veren şirketlerin  verilerinin tutulduğu sunucular, güvenlik tedbirlerini almaları nedeniyle ana bilgisayardan daha güvenli olarak nitelendiriliyor.

Bulut Teknolojisi’nin Dezavantajları

-Bulut teknolojisi servisi kullanılarak veri saklanması; kullanıcı verilerinin riske atılmasını da beraberinde getiriyor. Bu teknolojinin bilgi güvenliğini ve kullanıcı gizliliğini sağlayamadığı ileri sürülüyor. Bu nedenle de güvenlik açıkları oldukça fazla oluyor,

-Ülkelerin ekonomik durumlarından dolayı dijital bölünmeyi arttıracağı ve bunun da uluslararası, politik ve ekonomik sorunlar doğuracağı öngörülüyor,
-İnternet olmayan yerlerde bilgilere erişmek mümkün olmuyor,

-Teknoloji hizmetlerinin gelişmesiyle birlikte bakım ve tamir maliyetlerinin azalacağı ve buna bağlı olarak da bilgi teknolojisi uzmanlarının iş sahalarının daralacağı öngörülüyor ve bu da en büyük dezavantaj olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları