Uzaktan Sağlık Hizmetleri Yasal Zemine Taşındı

Sağlık Bakanlığı, uzaktan sağlık (teletıp) hizmetlerinin yasal zemine oturtulmasını sağlayan düzenlemeyi yaptı.

Bakanlık, uzaktan sağlık hizmeti sunan ve sunacak sağlık tesislerinin uyması gereken usul ve esasları belirleyen “Uzaktan Sağlık Hizmetlerinin Sunumu Hakkında Yönetmelik"i 10 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlayarak,  yürürlüğe girmesini sağladı.

Yönetmelik, sağlık hizmetinin mekandan ve coğrafyadan bağımsız olarak ve tıp teknolojisine dayanılarak sunulmasına hizmet etmek üzere; uzaktan sağlık hizmetinin kapsamına, uzaktan sağlık hizmeti sunacak sağlık tesislerine izin verilmesine, uzaktan sağlık bilgi sisteminin geliştirilmesine, tescil edilmesine, sağlık tesislerinin bu kapsamda denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Uzaktan sağlık hizmeti, Türkiye’de meslek ifasına yetkili olmayan sağlık meslek mensubu tarafından sunulamayacak.

Sağlık Bilgi Sistemi Geliştirilecek

Yönetmelik, aynı zamanda uzaktan sağlık bilgi sisteminin geliştirilmesine ve tescil edilmesine, sağlık tesislerinin bu kapsamda denetlenmesine ilişkin usul ve esasları da kapsıyor. Uzaktan sağlık hizmetlerinin sunumunda, Sağlık Bakanlığınca üretilen veya tescil edilerek kullanılması onaylanan yazılı, sesli veya görüntülü iletişime imkan sağlayan güvenli “uzaktan sağlık bilgi sistemi” yazılımı kullanılacak. Yazılımın asgari standartları Bakanlık tarafından belirlenecek.

Uzaktan sağlık hizmetlerinin, insan sağlığının daha iyi hale getirilmesi ve insanların daha verimli olmalarını sağlayacak şekilde tıp etiğine uygun olarak verilmesi tıp teknolojilerinin getirildiği nokta açısından çok önemli bir gelişme olarak kaydediliyor. Ancak bu teknolojilerin kötüye kullanılabileceği düşünüldüğünde de insan sağlığı ve güveliği açısından tehlikeli gözüküyor.   

Uzaktan sağlık hizmeti talep eden kişi, hizmetin elverdiği ölçüde muayene edilebilecek. Kişinin tıbbi gözlem, izlem ve takibi ile değerlendirmesi yapılabilecek, teşhis edilmiş hastalıkları kontrol edilebilecek ve kişiye tıbbi danışmanlık verilebilecek.

Uzaktan sağlık hizmetinde konsültasyon veya ikincil görüş talep edilebilecek. Gerekli durumlarda, kişiye bir sağlık kuruluşuna fiziki olarak müracaat etmesi önerilecek.

Hastalıkların uzaktan yönetimi ve takibi ile, sağlığın korunmasına ve takibine, sağlıklı yaşamın desteklenmesine, psikososyal destek hizmetlerinin sağlanmasına olanak verilecek. Teknolojik olanakların elvermesi durumunda kişilere cerrahi operasyon yapılabilinecek. Hastaya, hekim tarafından elektronik reçete (e-reçete) ve elektronik rapor (e-rapor) düzenlenebilecek.

Faaliyet İzin Belgesi Verilecek

Uzaktan sağlık hizmeti sunmak isteyen sağlık tesisine gerekli şartları sağlaması halinde Bakanlıkça “uzaktan sağlık hizmeti faaliyet izin belgesi” verilecek. Uzaktan sağlık hizmeti sunmakta olan sağlık tesislerinin, en geç 6 ay içinde “uzaktan sağlık hizmeti faaliyet izin belgesi” alması gerekecek. Sağlık tesisleri, Sağlık Bakanlığı’ndan izin almadan ve sağlık hizmeti sunmaya yetkili olmadığı bir alanda uzaktan sağlık hizmeti veremeyecek.

Uluslararası Sağlık Turizmi

Uluslararası sağlık turizmi yetki belgesi almış sağlık tesislerince, ilgili mevzuatı çerçevesinde uluslararası sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında uzaktan sağlık hizmeti verilebilecek.

Böylece, turistin sağlığı kapsamında, sağlık hizmetinin mekandan ve coğrafyadan bağımsız olarak teknolojiye dayanılarak verilmesi sağlanmiş olacak.

Başka hastanenin hastasına da bakılabilinecek. Sağlık tesisi, uzaktan sağlık hizmetine ilişkin aynı branşta faaliyet izin belgesi sahibi olması koşuluyla bir başka sağlık tesisindeki sağlık hizmeti talep eden kişiye uzaktan sağlık hizmeti sunabilecek.

Altyapı Ve Teknik Donanım

Sağlık tesisi, sağlık meslek mensubunun uzaktan sağlık bilgi sistemine bağlanabilmesi için gerekli altyapı ve teknik donanım imkanlarını sağlayacak. Uzaktan sağlık hizmeti sunumu için gerekli olan altyapı ve teknik donanım gibi konulara ilişkin kriterler, Bakanlık tarafından belirlenecek.

Hastanın Bilgilendirilmesi

Uzaktan sağlık hizmeti alacak kişi, uzaktan sağlık hizmeti sunulmaya başlanmadan önce ve sunulacak olan sağlık hizmetinin niteliğine uygun düştüğü ölçüde:

-Uzaktan sağlık hizmeti sunacak sağlık meslek mensubunun kimliği ve var ise uzmanlığı,

- Sağlık meslek mensubunun kendisi ile fiziksel olarak aynı ortamda bulunmayacağı,

-Uzaktan sağlık hizmetinin yüz yüze verilen sağlık hizmetinin muadili olamayacağı,

-Uzaktan sağlık hizmeti ile uygulamalı tedavilerin farklı olduğu,

-Devam eden bir tedaviyi aksatacak şekilde uzaktan sağlık hizmetinden faydalanılamayacağı,

-Acil tıbbi durumlarda uzaktan sağlık hizmeti yerine en yakın acil servise başvurulması gerektiği,

-Uzaktan sağlık hizmetinin ücreti, verilecek hizmetin kapsamı, hizmetin herhangi bir sağlık sigortası kapsamında karşılanıp karşılanmayacağı,

-Tarafların açık rızası olmaksızın uzaktan sağlık hizmeti sunumuna ilişkin ses veya görüntü kaydı alınmasının yasak olduğu; ancak, kişisel sağlık verilerinin işlenmesine ilişkin mevzuat uyarınca alınan sağlık hizmetine ilişkin kayıtların tutulacağı, kişisel verilerin korunması mevzuatına ve mahremiyete uygun olarak Sağlık Bakanlığı bilgi sistemine aktarılacağı,

- Tıbbi veya hukuki sebeplerle karşı tarafa bilgi verilerek uzaktan sağlık hizmetinin her zaman sonlandırılabileceği,

-Uzaktan sağlık hizmeti veren kişinin, uzaktan sağlık hizmeti sunumunda kullandığı bilişim sistemlerinin, kullanıcı adı ve parolalarının güvenliğini sağlamaktan bizzat sorumlu olduğu,

Kişisel Verilerin Korunması

Uzaktan sağlık hizmeti sunumunda hasta mahremiyetinin ve kişisel verilerinin korunmasından hizmeti veren sağlık tesisi ve sağlık meslek mensubu sorumlu olacak.

Veri sorumlusu ve veri işleyenler,  Yönetmelik kapsamında sundukları hizmetler aracılığıyla elde ettikleri kişisel verileri Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili mevzuata uygun bir şekilde işleyip, bu verilerin güvenliğini sağlamaya yönelik her türlü teknik ve idari tedbiri almakla sorumlu olacaklar.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları