Kimlik Kartları e-İmza İçin De Kullanılacak

 


“Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi Yönetmeliği”ne göre, bireylerin kimlik kartları ‘elektronik imza aracı’ (e-imza) olarak da kullanılabilecek. 22 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ile gerçekleştirilen elektronik kimlik doğrulama sistemi uygulamasında yapılacak iş ve işlemlere ilişkin usul ve esasları kapsıyordu.

Yönetmelik gereği, kimlik kartlarına  e-imza yüklenmesi uygulaması Türkiye çapında 50 ilde 10 Ocak 2022 tarihi itibarıyla başlıyor. İçişleri Bakanlığının konuya ilişkin açıklamasında e-İmza ile vatandaşlara yepyeni bir kolaylık sunulacağı ifade edildi.

e-İmzanın kimliğe yerleştirilmesi ile  başlayacak olan uygulama, daha sonra Ziraat Bankası’nın tüm şubelerinde yaygın olarak sürdürülecek. Ayrıca vatandaşlar uygulamayı Nüfus Müdürlükleri’nde ve Tapu ve Kadastro Müdürlükleri’nde aktif hale getirebilecekler.

Elektronik İmza Kanunu Kapsamında

Kimlik kartı, kimlik doğrulama amacıyla kullanılırken, kimlik kartının ‘elektronik imza aracı’ olarak değerlendirilmesinde 15 Ocak 2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümleri uygulanıyor.

Pandemi döneminde evden çalışmanın artması doğrultusunda elektronik imza ve mobil imzaya talep artarken, e-imza ve mobil imza sayesinde işler de kesintiye uğramamış oldu.

“Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi Yönetmeliği”ne göre, kimlik kartının ‘elektronik imza aracı’ olarak kullanılması için Elektronik İmza Kanunu hükümlerinin uygulanaması esas alınıyor, bu kapsamda da Elektronik İmza Kanunu’nda bazı değişikliklere gidildi….

Elektronik İmza Kanunu’nda yapılan ikincil düzenlemeler ile elektronik imzanın elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğuracağı ve kesin delil olarak kabul edileceği hükme bağlanmış oldu.

Kimlik Kartının Kullanım Alanları

Kimlik kartında; kişi bilgileri, fotoğraf, imza, yonga, MRZ (Machine Readable Zone-Makine Tarafından Okunabilen Bölge) ve barkod alanları, biyometrik veri, elektronik sertifikalar ile güvenlik öğeleri bulunuyor. Kimlik kartının temassız yongasındaki bilgiler, ikili antlaşma yapılan ülkelerde seyahat belgesi olarak da kullanılabiliyor.

Doğrulamada Verilerin Güvenliği

Elektronik kimlik doğrulama sisteminde verilerin güvenliği doğrultusunda; kimlik kartındaki veriler kimlik doğrulama amacı dışında kullanılamayacak. Kimlik Kartı Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi Yönetmeliği ile kimlik kartındaki verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesi, söz konusu verilere hukuka aykırı olarak erişilmesi önleniyor.

e-İmza Nedir?

Elektronik imza; kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlıyor. Elektronik imza; bir bilginin üçüncü tarafların erişimine kapalı bir ortamda, bütünlüğü bozulmadan (bilgiyi ileten tarafın oluşturduğu orijinal haliyle) ve tarafların kimlikleri doğrulanarak iletildiğini elektronik veya benzeri araçlarla garanti eden harf, karakter veya sembollerden oluşuyor.

e-İmza'nın Uygulama Alanları

Elektronik imzanın; bankalar ve finans kurumları, şube ağına sahip sigorta şirketleri, kamu kurum ve kuruluşları, holdingler ve diğer büyük şirketler, üniversiteler, yüksek iletişim ve bilgi güvenliği gereksinimi olan organizasyonlar başta olmak üzere orta ve uzun vadede yaygın bir uygulama alanı bulabileceği değerlendiriliyor. Konu ile ilgili YouTube yayınına da aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=L0i7xsUXMs0

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları