Dünyanın İlk 10 Ekonomisi Yeniden Belirlenecek

Dünya genelinde yaşanan gelişmeler doğrultusunda ‘dünya ekonomisi’nde sıralama ve düzenin değişeceği ve yeniden belirleneceği ifade ediliyor. 

Ekonomi uzmanlarının değerlendirmesine göre, ekonomi yöneticilerinin gerekli adımları atarak; gereksiz şokları önlemeleri halinde küresel ekonominin durgunluğa girmesinin önlenebileceği belirtiliyor. Bir başka taraftan da 2050 yılına gelindiğinde küresel ekonomik düzenin artık değişmiş olacağından sözediliyor.

Ekonomik dengeleri değiştirecek 4’uncu Sanayi Devrimi, dünyanın en büyük 10 ekonomisinin de yeniden belirlenmesini sağlayacak. Türkiye’nin bu yeni sanayi devriminde geç kalmaması için atması gereken adımlar, zaman zaman çeşitli platformlarda tartışılıyor.

Ekonomi bilgi ve iletişim teknolojileriyle farklı bir boyut yaşıyor. Yarının fabrikalarında insan gücünün yanı sıra akıllı robotlar da çalışacak ve makineler birbirleri ile iletişime geçecek. Endüstri 4.0 olarak tanımlanan 4’uncu Sanayi Devrimi, küresel ekonomide dengeleri değiştirecek.

Postmodern sanayi devriminden işletmelerin nasıl etkileneceği, akıllı üretimde ve yönetim süreçlerinde ön planda olacak ‘yapay zeka sistemleri’nin gelişimi olumlu ve olumsuz etkileriyle tartışma konusu olurken; ‘akıllı robotlar’la insanlar birlikte nasıl çalışacak? Sorusu da gündeme geliyor.

Endüstri 4.0 Devrimi ile istihdamın artacağı ve işletmelerin daha yetkin bir işgücüne ihtiyaç duyacağı belirtilirken,  robotlar kadar bilgi-iletişim teknolojilerinde donanımlı çalışanlara olan talebin de bir o kadar artacağı öne sürülüyor. Belli alanlarda gelişmiş akıllı robotların birbiriyle koordinasyon içinde çalışacağı öngörülüyor.

Endüstri 4.0, fabrikadan üretime hatta organizasyon içinde yer alan birçok aracı dahi akıllandıran bir sistem bütünlüğü sunuyor. Uzun yıllardır kullanılan robot teknolojisinin de bu sistem içinde öğrenme kabiliyeti gelişebilen, insanların birlikte güvenle çalışabileceği akıllı robotlar olarak daha çok nakil, sevkiyat ve diğer lojistik alanlarında görev alacağı ifade ediliyor.

Küresel Ekonomideki Roller

Türkiye sanayi devrimini Endüstri 4.0 ile yapabilir. Gelişmekte olan ülkelerin hangi yol haritaları izleyebileceği ve küresel ekonomideki rolleri tartışılıyor. Yaşanacak ekonomik devrimin küresel rekabetin gücünü belirleyeceğinin üzerinde duruluyor.

Ancak ülkemizin uluslarası piyasalardaki rekabet unsurlarını ve önceliklerini kökten değiştirecek olan böylesine kapsamlı ve derin bir değişimin sadece özel firmaların çabası ile gerçekleştirilebilmesi mümkün değil. Kamuoyunun ülke çapında teknolojik altyapının Endüstri 4.0 ihtiyaçları çerçevesinde gelişmesini desteklemesi ve teşvik ortamını hazırlaması gerekiyor.

Uzun Vadeli Eğitim Politikaları

Ekonomide küresel rekabet için ‘uzun vadeli eğitim politikaları’nın önemine değinilirken, nitelikli çalışan ihtiyacının karşılanması gerektiğinin de üzerinde duruluyor. Endüstri 4.0’ın ülkemize sağlayacağı fırsatları değerlendirebilmek için artık farkındalık aşamasından eylem aşamasına geçilmesinin zorunlu olduğu da vurgulanıyor.

Endüstri 4.0’ın toplam işgücü ihtiyacının azalmasından çok, açılacak yeni iş alanları ile daha nitelikli, eğitim ve gelir düzeyi yüksek bir ‘iş gücü yapısı’na geçişe neden olacağının altı çiziliyor.

Bulut bilişim, mobil teknolojiler, akıllı sensörler, büyük veri analiz araçları gibi Endüstri 4.0 dönüşümünü tetikleyen teknolojilerin pekçoğu üretim, kalite, maliyet dengelerine yaptıkları olumlu katkıyla sektör büyükleri ile küçükleri arasında rekabet farklılıklarını gideriyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları