Balıkçı Ağı Atıkları Teknolojiye Hayat Veriyor

 


Global iklim değişikliği etkilerinin konuşulduğu günümüzde; iklim değişikliğinden daha çok öne çıkan sorun; çevre kirliliği ve özellikle de denizlerin ve okyanusların kirliliği. Bir iç deniz olan Kara Deniz’de ve Marmara Denizi’nde tehlike sinyalleri her geçen gün artarken; bir vatandaş olarak gözlemlediğim şu ki! Karadeniz’den tutulan balıkların renklerinin kirlilikten dolayı değişmiş olması…Böylesi bir atmosferde sorumluluk sahibi teknoloji firmaları öyle gözüküyor ki harekete geçmiş durumdalar. Balıkçı ağlarının atıkları ve plastikler yeniden dönüştürülerek teknolojik cihazların üretiminde kullanılmaya başlandı.

Günümüzde hayvanlar insanlardan daha fazla duyarlı, kaliteli ve empati kurabilir hale geldi. Okuduğum bir haberde balıkların dalgaların seslerini algılama biçimine göre haberleştiklerini ve “Bana Yaklaşma” “Uzak Dur” ve “Orada Teklike Var” gibi birbirlerine mesaj verdikleri anlatılıyordu.

Güney Kore teknoloji firması Samsung, 9 Şubat 2022 tarihinde düzenlediği ‘Unpacked’ etkinliği kapsamında tanıttığı yeni Galaxy Serisi cihazlar başta olmak üzere tüm ürünlerinde okyanustaki balıçı ağı atıklarını ve plastikleri yeniden işlevlendirerek kullanacağını açıkladı.

Samsung bu öngörüsü ve hareketiyle sürdürülebilirlik ve inovasyonu birleştirerek çevreye katkı sağlayan önemli bir ilke imza atmış oldu. Şirket, okyanustaki balıkçı ağı atıklarından ve plastiklerden yeni bir malzeme geliştirdi. Bu malzemeleri değerlendirmesi sayesinde çevresel atıkların azaltılmasına katkı sağlayan Samsung,  kullanıcılarını sürdürülebilir yaşam tarzı konusunda desteklemek üzere gerçekleştirdiği “Galaxy for the Planet-Gezegenimiz için Galaxy” yolculuğunda başarılı bir adım daha atmış oldu. Şirketin tek kullanımlık plastikleri ortadan kaldırmaya ve geri dönüştürülmüş malzeme ve kağıt gibi çevreye duyarlı diğer malzemelerin kullanımını yaygınlaştırmaya yönelik yaklaşımı tüm cihazlar için geçerli olacak. Ayrıca bu dönüşüm sayesinde Galaxy teknolojisi gelecekte ürün tasarımlarına öncülük ederek çevresel kirliliği azaltmaya devam edecek.

Denizlerdeki ve okyanuslardaki plastikler denildiğinde akla ilk gelen su şişeleri, market poşetleri gibi plastikler olsa da ortada çok daha gizli ve tehlikeli bir etken söz konusu; bu da her yıl okyanuslara bırakılan ve atığa dönüşen 640 bin ton balıkçı ağı. Okyanuslarda başıboş dolaşan bu ‘hayalet ağlar’ deniz canlılarını tehdit ederken, mercan resiflerine (kaynaklarına) ve doğal yaşam alanlarına zarar veriyor hatta yiyecek ve su kaynaklarını da kirletiyor.

Teknolojinin sınırlarını daima zorlayan Samsung, sürdürülebilirlik uygulamalarıyla da bu yaklaşımını devam ettiriyor. Samsung, dönüştürücü fikirleri ve teknolojileri sayesinde ortaya koyduğu bu yaratıcı çözümle tehlikeli atık haline gelen balıkçı ağı atıklarını değerlendirerek; yeniden hayat veriyor ve gezegenimizin kaynaklarının yeniden değerlendirilmesini sağlıyor. 

SamsungElectronicsCo. Ltd. televizyon, akıllı telefon, giyilebilir cihazlar, tabletler, kameralar, dijital gereçler, ağ sistemleri, hafıza, yarı iletken ve LED (Light Emitting Diode-Işık Yayan Diyot) ekran çözümleri üretiyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları