Gelecek Kablosuz İletişimle Gelecek


Geleceğe, ‘kablosuz’ sinyallerden güç alan ‘pilsiz’ iletişim ışık tutacak….Kabloların tüm kalabalık ve karmaşıklıklarından kurtulmak ve çevreyi kirleten pillerin ortadan kalkacak olması elbette ki güzel ve cazip geliyor insanın kulağına, ancak kablosuz ve pilsiz iletişimin; yani teknolojinin kötüye kullanılması da bir o kadar ürkütücü ve insanı sınırlayıcı bir durum. Çünkü bir başka bilgisayar kullanıcısı sizin bilgisayarınızı ele geçirip, sinyalinizi kesebiliyor. Bilgisayarınızı istediği gibi kullanabiliyor. Sizin kendi bilgisayarınıza girme hakkınızı elinizden alabiliyor. Böylesine bir korsan durum sözkonusu olabiliyor. O yüzden de teknoloji alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve etik kurullarının bu noktada; insan hakları açısından ‘hasas’ olmaları ve davranmaları gerekiyor.   

Akıllı cep telefonu üreticisi COPPO Firması, kullanım kolaylığına, kapsayıcılığa ve sürdürülebilirliğe katkı sağlayacak ‘pil gerektirmeyen’ iletişim ürünlerini yeni nesil iletişim teknolojilerinin temel bir parçası haline getirme yolunda çalışma yaptığını duyurdu.

Pill Teknolojisinde Önemli Sorunlar Var

Günümüzde taşınabilir elektronik cihazların çoğu gücünü pillerden alıyor. Her ne kadar pil teknolojisi yıllar içinde büyük gelişmeler göstermiş olsa da gelinen noktada genel olarak pillerin boyutu, üretim maliyeti, kullanım ömrü, sunduğu kullanım kolaylığı ve çevresel etkiler gibi konularda hala önemli sorunlar bulunuyor. Güç üretmek için ortamdaki radyo frekansından enerji alarak pil ihtiyacını ortadan kaldıran ‘Zero-Power (Sıfır Güç)’ iletişim teknolojisi, son derece verimli ve düşük maliyetli cihazların geliştirilmesine olanak tanıyor. Bu özellikler, depolama, lojistik ve tarım gibi ticari uygulamalarda, giyilebilir ürünlerde, akıllı evlerde ve son teknoloji tüketici uygulamalarında önemli faydalar sunuyor.

OPPO Araştırma Enstitüsü, Zero-Power iletişim teknolojisiyle ilgili yeni bir tanıtım yaptı. Tanıtımda, bu teknolojiye dair geleceğin diğer iletişim sistemleriyle birlikte gelişmesine yönelik yol haritasının ana hatları çizilirken teknik özellikler de Nesnelerin İnterneti (İnternet of Things-IoT) alanında şu an karşılanamayan taleplerle birlikte ele alındı.

Veri İletimi Telekomünikasyonun İtici Gücü Olacak 

OPPO’nun açıklamasına göre, telekomünikasyon sektörü, ilk nesil olan analogdan (elle idare edilen-manuel) dijitale, veriye ve nihayet dördüncü nesil (4G-Fourth Generation) geniş banda kadar dört teknolojik sıçrama yaşadı. Bu sıçramaların her biri, daha hızlı veri iletimi sağlamak üzere geliştirildi. Önümüzdeki on yıla bakıldığında 5G teknolojisine ve daha da ilerisine baktığımızda, veri iletiminin telekomünikasyon teknolojisinin büyük bir itici gücü olacağına inanılıyor.

Zero-Power iletişim teknolojisi, elektronik üreticilerinin ürünlerinde artık pil kullanmamalarını sağlayan bir yol sunuyor, bu da süreçteki maliyetleri ve çevresel etkileri azaltıyor. İşte bu nedenle, Zero-Power iletişim teknolojisi, 5G ve 6G nesline geçişte temel odak alanlarıdan biri olma özelliği taşıyor.

Zero-Power iletişim sistemleri, hücresel iletişim ve sidelink bağlantı (Side Link-SL veya kullanıcılar olarak adlandırılan bir doğrudan bağlantı) iletişimiyle veya her ikisini de hibrit (melez) olarak kullanan bir çerçevede kurulabiliyor. Hücresel tabanlı Zero-Power iletişim sistemleri, örneğin cihazların zorlu şartlara sahip ortamlarda konuşlandırılmasının gerekebileceği, ağdaki cihaz sayısının fazla olduğu veya geleneksel aktif cihazların kullanım, dağıtım ve bakım maliyetlerinin yüksek olduğu durumlarda endüstriyel sensör ağlarının kurulmasını en iyi şekilde destekleyebiliyor.

Nesnelerin İnterneti’ni Kablosuz Bağlantı Yönlendirecek

Nesnelerin İnterneti cihazları yakın gelecekte enerjilerini doğrudan Bluetooth (kablosuz), Wi-Fi (Wireless Fidelity-Kablosuz) ve cep telefonu sinyallerinden alabilecek ve bu da daha küçük boyutlar, artan dayanıklılık ve daha düşük maliyet gibi sonuçlar getirecek. Kullanılan elektronik etiketlerle, yerleşik pili değiştirmeye veya şarj etmeye gerek kalmadan nesneler konumlandırılabilinecek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları

Dijitalleşmenin Ekonomiye Etkisi

Yeraltı Sularının Belirlenmesi…