Dijital Dönüşüm’ün Dijital Fabrikaları

Türkiye’de de 2015 yılının ortasından sonra artan bir ivmeyle Endüstri 4.0 konuşulmaya başlandı ve konunun önemi giderek daha iyi anlaşılmaya başlandı. Endüstri 4.0 ile ilgili önemli çalışmalar yapılıyor, hibe ve teşviklerin çıkması için çalışılmalar yürütülüyor. 2016 yılında kamu, sivil toplum kuruluşları (STK), üniversiteler, teknokentler ve özel sektör işbirlikleri ile başlayan çalışmalar doğrultusunda; teknik liseler ve üniversiteler konuyla ilgili eğitim programları oluşturmaya başladılar.

Siemens Türkiye, Endüstri 4.0 yaklaşımı çerçevesinde geliştirdiği Dijital  Fabrika ile bir fabrikanın  kurulmadan önce tüm bileşenlerinin bilgisayar ortamında uygun yazılımlarla tasarlanarak fabrikanın çalıştırılmasını sağladı. Dijital Fabrika sayesinde, fabrikanın kendisi ortada yokken fabrikanın nasıl çalıştığı öğreniliyor ve en iyi çalışma sisteminin kurulması için gerekli önlemler alınıyor. Dijital Fabrika’da kullanılan ileri teknolojiler, örneğin simülasyon teknolojisi sayesinde en karmaşık üretim süreçleri bile canlandırılarak kendini müşteri isteklerine göre hızla ayarlayabilecek tesisler tasarlanabiliyor.

Ödüllü Amberg Fabrikası

Endüstri 4.0’ın en önemli özelliklerini sergileyen ve Dijital Fabrika anlamında örnek gösterilebilecek ödüllü Amberg fabrikasında her yıl endüstriyel kontrol teknolojisine yönelik Simatic ürününden yaklaşık 12 milyon adet üretiliyor.

Ayrıca Siemens’in 15 yıldır geliştirdiği yazılım ürünlerini içeren Digital Enterprise Software Suite çözümü de Endüstri 4.0’ın başlıca gerekliliklerinin tümünü karşılayan kapsamlı bir otomasyonu mümkün kılıyor. Ayrıca Siemens, bağlanabilirlikten (connectivity) servis olarak platforma (platform as a service – PaaS), aplikasyonlara ve dijital servislere kadar tam bir ekosistem sunan tek şirket olarak pazarda yer alıyor. MindSphere adıyla sunduğu ekosistem sayesinde müşteriler fabrikalarda üretilen büyük miktarda veri hacmini verimli bir şekilde analiz edebiliyor, zayıf noktaları fark edebiliyor, üretim performansında geliştirmeler yapabiliyor. Üstelik bu ürünü geliştiren üç ana lokasyondan biri de Türkiye’de bulunuyor.

Siemens, Endüstri 4.0 İçin Türkiye’de Rehber

Teknolojik çözümlerin yanında Siemens Türkiye, Endüstri 4.0 kavramının anlaşılması ve yaygınlaşması için de Türkiye’de rehber olmayı amaçlıyor. 161 yıldır bu topraklarda yer alan Siemens, Türkiye’nin 2.0’a ve 3.0’a dönüşümüne önderlik etti. 4.0’a geçişte de bu vizyonu Türkiye’de tanıtmak ve ülke stratejilerinin belirlenmesine katkıda bulunmak için yoğun çalışmalar sürdürdü. Türkiye’deki ilk Endüstri 4.0 kitapçığı ile de daha geniş kitlelere ulaşıldı. 

Endüstri 4.0 Platformu için ayrıntılı bilgiye www.endustri40.com adresinden ulaşılabilinir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları