Veri Okuryazarlığı Önem Kazanıyor





Analitik alanının lider firması SAS, insanların verilerle dolu bir dünyada gezinmelerine ve başarılı olmalarına yardımcı olmak için ücretsiz veri okuryazarlığı kaynakları sunuyor.

Veriden yararlanma, verileri tüketme, yorumlama ve anlama becerisine karşılık gelen veri okuryazarlığı, günümüz dünyasında ve iş yerlerinde başarı için temel bir yetkinliğe karşılık geliyor.

SAS’ın düzenlediği yeni kurs ve eğitimciler için sağladığı ücretsiz kaynaklar sayesinde veri okuryazarlığı herkes için erişilebilir hale getiriliyor. SAS Türkiye aynı zamanda Türkiye Bilişim Vakfı ile 2019 yılında hayata geçirdiği ‘Dijital Teknoloji Geliştiriciler’ sosyal sorumluluk projesiyle genç veri bilimcileri yetiştirilmesine destek oluyor. Geleceğin meslekleri konusunda donanımlı gençler yetiştirilmesine ve Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkıda bulunmak amacıyla başlatılan proje kapsamında gerçekleştirilen workshop ve seminerler de dahil olmak üzere 5 bin gence ulaşıldı. Şu an 20 üniversitenin dahil olduğu programa Türkiye’nin farklı bölgelerinden üniversitelerin dahil olması ve veri bilimi konusunda farkındalık oluşturularak Türkiye’deki tüm üniversitelerde öğrencilerin erişimine sunulması hedefleniyor.

Kurs, Çevrimiçi Olarak Veriliyor

Çevrimiçi olarak ve geniş yelpazede sunulan veri okuryazarlığı eğitimleri ile verinin önemini ve zor sorulara cevap bulmak için verinin nasıl yardımcı olabileceğini aktaran değerli içerikler sunuluyor. 

Birbiri ile bağlantılı verileri günlük yaşamda uygulama ve kullanma yeteneği, yalnızca veri bilimciler ve matematikçiler için değil, herkes için çok önemli görülüyor. Sosyal medya içeriğinden akıllı saatlere, ev sağlığı monitörlerine kadar veriler, hayatımızın temel bir parçası haline geldi. kursu günümüzün yanlış bilgilendirmeyle mücadelesine dayanıyor.

Bazıları doğru, bazıları yanlış, çoğu önyargılı ve bazen yanıltıcı bilgi akışı karşısında birçok insan, karşılaştıkları verileri anlamlandırma noktasında zorluklar yaşayabiliyor.

SAS veri okuryazarlığı kursu, verinin temellerini aktarmanın yanı sıra veri okuryazarı olmanın ne anlama geldiğini anlatıyor. Verideki faydayı görme, verileri sorgulama, anlamı keşfetme, karar verme ve verileri iletme stratejilerini öğretiyor.

Kurs, verilerle çalışmanın etik zorluklarına odaklanıyor. Veri etiği, verilerle çalışırken verdiğimiz ahlaki yargılar dahil olmak üzere verileri nasıl sorumlu bir şekilde aradığımızı, yorumladığımızı ve sunduğumuzu da ifade ediyor. Kurs, önyargıların verilerle etkileşim ve iletişim şeklimizi nasıl etkilediğini kapsıyor.

Sınıf Kaynakları Oluşturuluyor

SAS, yıllardır eğitimi destekleyerek öğrencilerin Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM-Science, Technology, Engineering and Mathematics) becerilerini geliştirmek, veri bilimci yetiştirmek için sınıf kaynakları oluşturmak için çalışmalarını sürdürüyor. Yeni nesil için bir kaynak koleksiyonu yaratma çabası içerisinde olan SAS, veri ve teknolojinin kendileri için sunduğu imkanları merak eden bir nesil yetiştirmeyi planlıyor.

Akıllı arabalardan ve akıllı saatlerden ev sağlığı monitörlerine ve araba paylaşım uygulamalarına kadar veriler, günlük hayatımızın temel bir parçası haline geldi. Günümüzde öğrencilerin tükettikleri ve ürettikleri muazzam miktardaki veriyi daha iyi anlamaları gerekiyor.

“Dijital Teknoloji Geliştiriciler Projesi” ile Türkiye’de veri bilimi alanında binlerce gence ulaşan SAS, geleceğin meslekleri arasında yer alan “Veri Bilimi” alanında donanımlı gençler yetiştirilmesine katkı sağlıyor. Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirilen proje, dijitalleşme ekosistemine nitelikli iş gücü sağlamak ve gençlere ücretsiz olarak “Veri Bilimi” alanında eğitimler vermeyi hedefliyor.

Yenilikçi Yazılım ve Hizmetler

SAS, yenilikçi yazılım ve hizmetlerle dünyanın her yerinden müşterilere veriyi zekaya dönüştürmeleri için destek ve ilham veriyor. SAS, dünyadaki müşterilerine “Güç Bilgide” (The Power To Know) anlayışıyla hizmet ediyor.

SAS ve tüm diğer SAS Institute Inc. ürün veya hizmetleri ABD ve diğer ülkelerde SAS Institute Inc.’in tescilli ticari markaları olarak faaliyet gösteriyor.

Data Literacy Essentials adlı yeni SAS veri okuryazarlığı kursu ile ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşılabilinir:

https://curiosity.sas.com/en/courses/data-literacy-essentials.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları