Pardus Ailesi Genişliyor


Pardus Projesi kapsamında geliştirilen ‘Kurumsal Ürün Ailesi’ genişletildi. TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) Pardus Projesi kurumsal yazılım ve donanım çözümlerine Ahtapot, Liderahenk ve EnGerek de katıldı. Güvenlikli kullanım olanağı sunan Pardus kurumsal çözümleri şöyle:

Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi; Ahtapot

Milli olanaklarla geliştirilen Ahtapot, Türkiye’nin siber dünyada güvenliğine çözüm sağlıyor. Açık kaynak kodlu topluluk sürümünün yanı sıra özel Ahtapot donanımı üzerinde çalışan kurumsal çözümüyle 15 farklı siber güvenlik bileşenini barındıran sistem, askeri kuruluşlardan kamu kurumlarına ve finans sektörüne kadar çeşitli kurumsal müşteriler tarafından tercih ediliyor. Gerek müşteri sistemlerindeki başarısı gerekse NATO CWIX ve Locked Shields tatbikatlarında gösterdiği başarıyla kendini kanıtlayan bir bütünleşik siber güvenlik ürünü olan Ahtapot’un donanımıyla birlikte gelen kurumsal sürümü tanıtıldı.

Merkezi Yönetim Sistemi; Liderahenk

Pardus, Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere stratejik kurumlarda kullanılan Merkezi Yönetim Sistemi Liderahenk’i de kamuoyuyla paylaştı.  Çeşitli eklentiler ile sistem üzerindeki çevre birimlerinin yönetimini sağladığı gibi uygulama/paket yönetimi eklentisiyle sistemin sürekli güncel kalmasını da sağlayan Liderahenk; kurumsal politikalar doğrultusunda merkezi olarak tarayıcı, vekil sunucu vb. uygulamaların özelliklerini düzenleyip değiştirebiliyor. Yerel ya da dağıtık LDAP tabanlı çözüm altyapısıyla kurumsal ağlardaki sınırsız sayıdaki bilgisayar ve kullanıcıyı yönetebilen Liderahenk, izleme ve denetleme özellikleriyle kurumsal ağlardaki süreçleri anlık ve dönemsel olarak raporlayabiliyor.

EnGerek Neden Gerekli?

Pardus tarafından geliştirilerek Tarım ve Orman Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nda kullanılan Kimlik Yönetim Sistemi EnGerek de tanıtıldı. Web tabanlı, açık kaynak kodlu, güvenilir bir kimlik yönetim sistemi olan EnGerek; tüm sistemlere kolayca entegre olabilmesinin yanında kullanıcı hesaplarını merkezden ve otomatik olarak yönetebiliyor.

Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemi

Adını Anadolu parsından alan Pardus, Debian GNU/Linux temelli, özgür ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemi. İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebiliyor ve kurulabiliyor. Pardus’un, bireysel kullanımın yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lerde kolay yaygınlaştırılabilmesi için kurumsal ihtiyaçları karşılayan alt projeleri bulunuyor. TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde geliştirilen bu sistemlerin başlıcaları; ‘LiderAhenk’ Merkezi Yönetim Sistemi, ‘EnGerek’ Kimlik Yönetim Sistemi, ‘Ahtapot’ Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi ve ‘ETAP’ Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi. TÜBİTAK ULAKBİM ve Pardus Projesi, Türkiye Açık Kaynak Platformu kurucu üyelerinden biri.

Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı

Türkiye’de açık kaynak kodlu yazılım (AKKY) ekosisteminde farklı düzeyde çalışmalar yürütülüyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında da farklı bilişim sistemi gereksinimlerine (sunucu, kelime işlem, belge yönetim vb.) yönelik olarak çeşitli uygulamalar söz konusu. Güncellenen Birlikte Çalışabilirlik Esasları Rehberi’nde AKKY kullanımı teşvik ediliyor. Ancak kesin kabul görmüş ortak bir uygulama mevcut değil. Devletin AKKY konusundaki en önemli projesi TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) nezdinde 2003 yılında başlatılan ve ilk sürüm 2005 yılında yayınlanan Pardus İşletim Sistemi. Günümüzde TÜBİTAK-ULAKBİM nezdinde geliştirilmesine devam edilen Pardus’un kamu kurumlarında son kullanıcı ve sunucu seviyesinde kullanımı mevcut ve yaygınlaştırılma çalışmaları devam ediyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları