BDDK’nın ‘Kripto Para’ Uyarısı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaları ‘kripto para’ yatırımlarına  kredi verilmemesi yönünde uyardı. BDDK, 8 yıl önce de sanal paraların barındırdığı muhtemel riskler hakkında kamuoyuna uyarıda bulunmuştu. BDDK, o dönemde yaptığı açıklamada; Bitcoin’i “Karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi” olarak tanımlayarak, Bitcoin ve benzeri sanal paraların barındırdığı muhtemel risklerin kamuoyuna hatırlatılmasında fayda olduğunu bildirmişti.

BDDK, 30 Kasım 2021 tarihinde Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği’ne gönderdiği yazıda kayıtlı bankacılık/sermaye piyasası sistemi dışına para çıkarılmasına yönelik işlemlerde kripto varlıkların kullanımının engellenmesini isteyerek, bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini belirtti. BDDK daha önce de kredi müşterilerinin yakın dönemli ihtiyaçları haricinde kredi kullanmamaları konusunda uyarılarda bulunmuştu.

Bitcoin, Elektronik Para Olarak Değerlendirilmiyor

Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla “Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun” kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmiyor


BDDK, 25 Kasım 2013 tarihinde yaptığı ‘Basın Açıklaması’nda şunlara yer vermişti: “Son dönemde bazı basın yayın kuruluşlarında ve internette “Bitcoin” hakkında çeşitli haberlerin çıktığı görülmektedir. Bilindiği üzere, 6493 sayılı “Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun” 27 Haziran 2013 tarih ve 28690 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun Geçici 1’inci maddesine göre bu Kanunda öngörülen yönetmelikler Kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde hazırlanarak yürürlüğe konulacaktır. Kanunun Geçici 2’inci maddesine göre ise Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibari ile ödeme hizmetleri sunan ya da elektronik para ihraç eden ve bu Kanun kapsamında ihdas edilen ödeme veya elektronik para kuruluşu kategorisine dahil edilebilecek olan kuruluşlar Kurumumuzca çıkarılacak ilgili yönetmeliklerin yayımı tarihinden başlayarak bir yıl içinde Kurumumuza başvurarak gerekli izinleri almak ve uygulamalarını bu düzenlemelerde yer alan hükümlere uygun hale getirmek zorundadır. Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla Kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmemekte, bu nedenle de söz konusu Kanun çerçevesinde gözetim ve denetimi mümkün görülmemektedir.”

Sanal Paralar Yasadışı Kullanılıyor

BDDK, Basın Açıklaması’nda, Bitcoin ve benzeri sanal paralar ile gerçekleştirilen işlemlerde tarafların kimliklerinin bilinmemesinin önemine işaret ederek,  söz konusu sanal paraların yasadışı faaliyetlerde kullanılması için uygun bir ortam yaratıldığını öne sürmüş. Açıklamada ayrıca Bitcoin’in piyasa değerinin aşırı oynak olduğuna değinilerek, dijital cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi gibi risklerin bulunduğuna işaret edilmiş. Açıklamanın devamında şu bilgilere yer verilmiş: “Yapılan işlemlerin geri döndürülemez olmasından dolayı operasyonel hatalardan ya da kötü niyetli satıcıların suistimalinden kaynaklı risklere de açıktır. Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına, yukarıda belirtilen hususların duyurulmasında ve bu çerçevede Bitcoin ve benzeri sanal paraların barındırdığı muhtemel risklerin kamuoyuna hatırlatılmasında fayda mülahaza edilmektedir.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları