Siber Saldırılar ‘Eşya Sigortası’ Kapsamına Girmiyor


Günümüzde biraz da ‘danışıklı dövüş’ kıvamına gelen ya da getirilen; hatta epeyce de abartılıp; çok sayıda antivirüs yazılımları üretilen ‘siber saldırılar’ (cyber attack) ‘eşya sigortası’ kapsamına girmiyor. Çok sayıda uluslar arası veya yerli sigorta firmasının siber saldırılara yönelik “Siber Güvenlik Sigortası” hizmeti vermelerine karşın; siber saldırı olarak tanımlanabilecek herhangi bir bilgisayar, bilgisayar sistemi, bilgisayar yazılım programı, zararlı kod, bilgisayar virüsü veya süreci ‘eşya sigortası’ teminatı kapsamı dışında tutuluyor. Bu durumda “Siber Güvenlik Sigortası” hizmeti çok da anlamlı gözükmüyor….Elektronik sistemin kullanılması veya çalıştırılması sonucunda ortaya çıkan veya bunların neden olduğu her türlü olay nedeniyle sigortalı kıymetlerin veya sigortalının uğrayacağı doğrudan veya dolaylı her türlü hasar, kayıp ve zararlar da ‘eşya sigortası’ teminatı kapsamında sayılmıyor.

Siber Saldırılara Sigorta Gerekli Mi? 

 

Teknoloji kurumsal ve sosyal hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldi; daha önceki yıllarda yazdığım bir yazıda “Siber Güvenliğin Sigortası Yok” demiştim. Siber saldırıların yoğun şekilde gündemde olduğu bir dönemde ele aldığım konu gelişmeleri doğrular ve duruma ışık tutar nitelikteydi. Konuya ilişkin küresel çapta yapılan bir araştırma; giderek daha önemli bir rol oynayan teknolojinin, risk yöneticilerini en çok kaygılandıran tehditlerin başında geldiğinin altını çiziyordu.

 

O yıllardan bugüne gelişmeler sonucunda; “bireysel ve kurumsal siber güvenlik” de yaklaşık üç yıl önce artık sigorta kapsamına alındı sonunda…. 

Bilgisayar sunucuları ve akıllı telefonlar her an siber saldırı ile karşı karşıya. Güvenlik duvarları veya virüsten koruma yazılımları bu saldırıların ne kadarını karşılayabiliyor net olarak bilemiyoruz. Bu nedenle de sigorta firmaları, işletmeler ve bireyler için ‘siber güvenlik riskleri sigortası’ sunmaya başladılar. Ancak işletmelerin çoğu riskin büyüklüğü hakkında fikir sahibi olmadığı için bu yeni ‘sigorta modeli’ne sıcak bakmıyor….

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları