Dijital Vergide Küresel Sisteme Geçiliyor


Hazine ve Maliye Bakanlığı, mevcut hizmet vergilerinin kaldırılması ve dijital vergide yeni bir ‘küresel anlaşma’ya geçiş sürecinin başlatıldığını duyurdu.

Çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesine ilişkin yeni kuralları 23 Kasım 2021 tarihinde açıklayan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın duyurusuna göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Türkiye dijital hizmet vergisinde ‘yeni bir küresel anlaşma’ya geçiş konusunda anlaştı.

Çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesi konusunda 8 Ekim 2021 tarihinde bir uzlaşı gerçekleşmişti. Bu uzlaşı sonrasında ABD Hazine Bakanlığı, 21 Ekim 2021’de yeni vergileme hakkıyla gelecek olan ‘kurumlar vergisi’ ile mevcut dijital hizmet vergilerinin kaldırılmasına ilişkin geçiş dönemi düzenlemelerini duyurmuştu. Bu yeni vergilemeye ilişkin ABD, Avusturya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere ile mutabakata vardığını duyurmuştu. Yapılan yeni anlaşmayla Türkiye’de bu ülkelerin arasına girmiş oldu.

Duyuruya göre Türkiye ve ABD’nin Dijital Hizmet Vergisine ilişkin ticari tedbirleri ‘Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması’ kapsamında geçerli olacak.

Tüm G20 (Grup 19 ülke ve Avrupa Birliği-AB içeren hükümetlerarası forum) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD-The Organısatıon For Economıc Co-Operatıon And Development) ülkeleri dahil 137 ülke tarafından imzalanan anlaşma kapsamında şimdilik Türkiye’de dahil 6 ülke ile mutabakata varılırken, buna göre en büyük çok uluslu dijital şirketlerin (Google, Facebook gibi) karlarının bir kısmı yeniden tahsis edilecek. Ve yüzde 15’lik bir ‘global minimum vergi oranı’ belirlenecek.

ABD Ticaret Ofisi Soruşturma Başlatmıştı

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi, bir dizi ülkenin dijital vergi önlemleri hakkında soruşturma başlatmış ve ticari misilleme önlemleri tehdidinde bulunmuş, ancak bu önlemleri 29 Kasım 2021 tarihine kadar askıya almıştı.

ABD’nin Türkiye’nin de dahil olduğu anlaşmaya göre, dünyanın en büyük ve en karlı yaklaşık 100 büyük global şirketinin yıllık 125 milyar doların üzerindeki karı ülkeler arasında yeniden dağıtıma tabi olacak ve bu şirketler gelir elde ettikleri ülkelerde kurumlar vergisi ödeyecekler.

Dijital Hizmetler Vergisi Kaldırılacak

Ülkelerle varılan uzlaşıya göre, geçmiş dönemlerde bu şirketlerden kurumlar vergisi alınamadığı için konulan dijital hizmetler vergisi, bu yeni vergileme sistemi karşılığında kaldırılacak. Ülkeler bazında tek taraflı önlemlerin kaldırılmasının zamanlaması ve geçiş dönemi düzenlemeleri ise hazırlanacak olan ‘Uluslararası Sözleşme’ye ve ülkelerin ikili müzakeresine bırakılmıştı. 2022 yılında yeni sisteme ilişkin çok taraflı bir sözleşme hazırlanması ve bu sözleşmenin 2023 yılında yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları