Endüstride 5G Devrimi

Buharlı makinelerin keşfi ile endüstride (sanayi) yaşanan devrimin ardından asıl devrimin, mobil teknolojide başlatılan 5’inci Nesil teknoloji (5G) ile beraber yaşanacağı belirtiliyor.

5G ile birlikte fabrikalarda 100 kat daha hızlı haberleşme sağlanabileceğini dile getiren uzmanlar, 5G teknolojisinin endüstriyel dönüşümdeki belirleyici rolünü vurguluyorlar. Bugün dünyanın birçok ülkesinde dijital dönüşümün ve endüstrinin dördüncü evresinin başrolünde 5G teknolojisinin yer aldığını dile getiren uzmanlar, bu teknolojinin fabrika içerisindeki nesnelerin bağımsızca hareket edebilmesini ve hareket esnasında çok daha hızlı haberleşebilmelerini mümkün kıldığını dile getiriyorlar.

Yüksek Kapasitede Bilgi İşlem İhtiyacı

Uzmanlar, insanların yaptığı emek ve iş gücü gerektiren işleri yapabilecek robotlar ve makinelerin olmasına karşın, karar verme ile ilgili süreçlerde yüksek kapasitede bilgi işlem ihtiyacının ortaya çıktığına dikkati çekiyorlar. Mevcut şartlarla çok yüksek kapasitede bilgi işleme süreçlerini ve verilerini fabrika içinde yapmanın mümkün olmayabildiğini kaydeden uzmanlar, bu noktada, robotlara veya makinelere insanın davranışlarının yüklenmeye çalışıldığını dile getiriyorlar. Böylece 5G teknolojisine büyük iş düştüğüne dikkati çeken uzmanlar, 5G teknolojisinin endüstride insanların günlük hayatlarında kullanacaklarından daha fazla yetkinlikte bir uygulama alanı bulacağının üzerinde duruyorlar.

Kablolu İletişimden Vazgeçilecek

5G teknolojisiyle birlikte fabrikaların içinde mevcut birçok kablolu iletişim sürecinden vazgeçileceğine dikkati çeken uzmanlar, 5G sayesinde tüketicilerin değişen ihtiyaçlarını kendi kendilerine karşılayabilmelerine imkan tanınacağına vurgu yapıyorlar.

5G’nin Avantajları

5G teknolojisi de kendinden önceki nesil teknolojilerde olduğu gibi yüksek hız vadediyor. İndirme hızları 10 ila 50 gigabit seviyelerine kadar çıkabiliyor. 4’üncü Nesil Ağ Teknolojileri gecikme sürelerini ciddi oranda düşürmüş olsa da 5G teknolojisiyle gecikmelerin minimum düzeye inmesi bekleniyor. Bu ciddi düşüş sayesinde doktorlar, robotik teknolojilerin de yardımıyla başka bir şehirdeki hastayı ameliyat edebilecek ya da yüksek hızda, hareket halindeyken bile kesintisiz iletişim kurulabilecek. 5G teknolojileri sayesinde enerji kullanımı ve şehircilik gibi alanlarda da önemli tasarruf edilmesi bekleniyor.

6G İçin Hindistan-Rusya İşbirliği 

6’ıncı Nesil Mobil Teknolojiler (6G), siber güvenlik ve video analitiğinde Hindistan-Rusya işbirliği ivme kazanıyor. Yapay zeka ve siber güvenlik konularında Rusya ve Hindistan, ileri teknoloji ürünlerin yaratılması konusunda birlikte daha yoğun bir şekilde çalışmayı planlıyor. Öncelikli alanlar arasında robotik ve nanoteknoloji ile ilaç sektörünün geliştirilmesi yer alıyor. 5G ve 6G için kablosuz iletişim geliştirme ve çok çeşitli teknolojik projelerde Hindistan ve Rusya işbirliği yapmayı planlıyor.

Ericsson,2026’da Dünya Nüfusunun Yüzde 60’ı 5G’li Olacak”

Küresel ölçekte yaşanan teknolojik dönüşüme öncülük eden 150 yıllık bir şirket olan Ericsson, 2026 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 60’ının 5G’ye geçeceğini öngörüyor. Yaşanan bu teknolojik dönüşümün, gezegenimizin bazı acil sorunlarının çözümü için yeni bir inovasyon dalgasının önünü açacağı düşünülüyor. 

Ericsson, markasının amaç ve vizyonunu yenilerken hiper bağlantı çağında ortaya çıkacağına inandığı bir dizi gelecek senaryosunu da açıkladı ve bunları şöyle sıraladı:

Yeni eğitim yöntemleri sağlamak, İş dünyasını yeniden tanımlamak, Eğlence dünyasını yeniden şekillendirmek (Sanal ve gerçek dünyayı bir araya getiren duyuların interneti aracılığıyla eğlence yeniden şekillenecek), İklim kriziyle mücadele etmek (5G, Yapay Zeka-AI ve Nesnelerin İnterneti-IoT gibi teknolojilerle dekarbonizasyon’da uluslararası taahhütler yerine getirilecek) 

Dell, 5G Çözümlerini Tanıttı

Dell Technologies, 5G’yi yaygınlaştırmak için yeni çözümlerini ve hizmetlerini Hindistan’da tanıttı. Hindistan’da 5G’nin piyasaya sürülmesiyle tüketiciler, çok daha düşük gecikme süreleri ile önemli ölçüde daha yüksek bant genişliği gerektiren uygulamaları destekleyecek mobil ağları deneyimleyebilecekler.

Dell platformları, çözümleri ve hizmetleri yeni ve daha önce gerçekleştirilemeyen kullanım durumları ve gelir fırsatları yaratacak.

Huawei’den 5G İşbirliği

Huawei’in her yıl gerçekleştirdiği Küresel Mobil Geniş Bant Forumu – Global Mobile Broadband Forum (MBBF), 13 Ekim 2021’de Dubai’de yapıldı. Bu yıl 12’inci kez düzenlenen etkinlikte, Huawei 5G‘nin gelişimi için katılımcılara işbirliği teklifinde bulundu.  

Vodafone’un 5G Deneyimi

Vodafone’un 5G ile uluslararası dolaşım hizmeti sunduğu ülke sayısı artıyor. Vodafone, İngiltere, İspanya, Almanya ve İtalya dahil 12 ülkede 5G şebekesini devreye aldı. Avrupa’nın en büyük 5G şebekesini işleten Vodafone, 5G bağlantısını sürekli genişletiyor ve 5G servislerini iyileştiriyor.

CLPA Türkiye "4G’ye göre 100 Kat Daha Hızlı"

CLPA Türkiye,  4G’ye göre 5G’nin 100 kat daha hızlı olacağının altını çizerken, 5G’nin özel bir kodlama sistemiyle haberleşmedeki gürültüyü minimize ederek önemli bir sorunu ortadan kaldıracağına değiniyor.

Endüstriyel haberleşme alanında fabrikalar ve üretim hatları dijitalleşirken,  5G ve IoT (Internet of Things-Nesnelerin İnterneti) çözümlerinin gelecekteki rolü ve endüstriyel dönüşümdeki etkisi tartışılıyor. Dünyanın ilk endüstriyel açık ağı CC-Link’in üretim süreçlerinde sağladığı avantajlar da konuşulurken, 5G ile tüm sektörlerde dengelerin değişeceğine işaret ediliyor.Türkiye’de ve dünyadaki endüstri ve imalat sektöründe köklü değişimlerin 5G teknolojisiyle yaşanacağı kaydediliyor.

Cerebrum Tech, 6G’yi Değerlendirdi

Cerebrum Tech, 5G teknolojisinin şu an için yaklaşık 30 ülkede kullanılabildiğinin altını çizerken, henüz kullanımı hemen hemen olmamasına rağmen ülkelerin, 6G teknolojisi üzerine de çalışmalara başladığını belirtiyor. 6G sayesinde insanların yapay zeka ile olan etkileşimi büyük ölçüde artış gösterecek ve yeni deneyimler kazanılmasının önü de açılmış olacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları