Elektronik İmza T.C Kimlik Kartlarında

Dijital ortamda klasik imza atılmasına olanak tanıyan Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) Uygulaması; çipli olan yeni Türkiye Cumhuriyeti (T.C) Kimlik Kartları’na yüklenerek, yüz yüze işlem zorunluluğu olmadan da imza atılabilinecek.

Türkiye’deki devlet kurum ve kuruluşları Elektronik Devlet (e-Devlet) Sistemi’ne hızla entegre (birleştirme-uyum) edilirken böylece vatandaşlar, e-Devlet Kapısı (www.türkiye.gov.tr) üzerinden aldıkları hizmetler için de kimlik kartlarını okutarak imza atabilecek.

Konuya ilişkin “Elektronik İmza Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”  15 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, Islak imzanın zorunlu olduğu alanlar veraset ilamı, evlenme ve üçüncü tarafın şahitliğine ihtiyaç duyulan emlak alım satım işlemi gibi durumlar kapsam dışı tutuluyor.

Yönetmelik’te ayrıca “Denetim” konusuna da açıklık getirilerek, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı’nın her türlü faaliyet ve işleyişinin ilgili mevzuat hükümlerine uygunluğunun incelenerek; muhtemel hata, noksanlık, usulsüzlük veya suiistimallerin tespit edilerek; ilgili mevzuatta öngörülen yaptırımların uygulanacağına değiniliyor.

Benim bu gelişmeye ilişkin değerlendirmem Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) Uygulaması’nın çipli olan yeni TC Kimlik Kartları’na yüklenmesi doğru bir hizmet olabilir. Öte yandan dijital ortamda ıslak imza (kalemle) atılmasına olanak tanıyan bir başka uygulama da e-devlet üzerinden alınan hizmetlerde kullanılabilir ayrıca.


  

Öte yandan, Türkiye’de 5 milyonun üzerinde kullanıcısı olduğu belirtilen elektronik imza başvuruları için de 21 Aralık 2021 tarihinden itibaren e-Devlet Kapısı üzerinden hizmet alınabilinecek. 

Bu arada Ankara Büyükşehir Belediyesi de vatandaşlara yönelik verilen hizmetlerde; ‘Elektronik Belgeleme Sistemi’ ile sağladığı bilgi güvenliği duyarlılığına elektronik imza (e-imza) uygulamasını da ekleyerek ‘güvenirlilik duygusu’nu daha da güçlendirmiş oldu.

Belediye, yeni uygulama sayesinde kağıt tasarrufu, hız ve iş verimliliğini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor.

Teklif Cetvelinde Aritmetik Hata

Vatandaşların teknolojinin sağladığı kolaylıklardan yararlanmasını sağlayacak bir diğer hizmet de Kamu İhaleleri. Kamu İhale Sistemi’ne ilişkin eleştiriler her zaman gündemde ki yerini korurken; bu alana ilişkin yapılan tüm düzenlemelere karşın, ihale katılımcıları nedense bir türlü mutlu edilemiyor….Kamu İhaleleri ile ilgili Teklif Cetveli’nde Aritmetik Hata Kontrolüyle ilgili Kamu İhale Genel Tebliği kapsamındaki 16, 5 ve 3’üncü maddesi ‘Kamu İhale Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’ ile 31 Mart 2018 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılarak eski sisteme geri dönülmüştü.

Yürürlükten kaldırılan söz konusu madde hükmü şöyleydi:

“Elektronik araçlar yardımıyla tablolama programları (MS Excel, Numbers, LibreOffice Calc ve benzerleri) kullanılarak oluşturulan teklif mektubu eki cetvelin çarpım ve toplamlarında yazılımdan kaynaklanan yuvarlamalar nedeniyle oluşan hesaplama farklılıkları, toplam teklif fiyatının binde birine eşit veya daha az olması ve ihalenin sonuçlandırılmasına esas teklif sıralamasının değişmemesi kaydıyla aritmetik hata olarak kabul edilmeyecek ve bu farklılıklar isteklinin teklif cetvelinde yazılı birim fiyatlar esas alınarak ihale komisyonu tarafından re’sen düzeltilecektir. Yapılan bu düzeltme sonucu bulunan tutar, sınır değer hesabı hariç, isteklinin teklif ve yeterlik değerlendirmesine esas nihai teklif fiyatı olarak kabul edilecektir.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları