5G Ağlarında Gecikmeye Son


Bir buçuk asırlık (150 yıl) dünya iletişim şirketi Ericsson cep telefonu ağları ve diğer iletişim kanallarında ‘Gerçek Zamanlı 5G Deneyimi’ için yeni bir çözüm geliştirdi.

“Time-Critical Communication-Süre Açısından Kritik İletişim” adlı yeni yazılım çözümü, 5’inci Nesil (5G) iletişim ağlarında gecikme süresini azaltacak ve yüksek güvenilirlik sağlayacak.

Yeni iletişim çözümü, bulut çözümleri (Cloud Solutions) üzerinden oynanan oyunlar, artırılmış ve sanal gerçeklik gibi alanlarda daha iyi deneyim sunarken; uzaktan kontrol, mobilite otomasyonu ve endüstriyel kontrol gibi alanlara da yeni deneyimler getirmesi bekleniyor.

Çözüm, herhangi bir 5G frekans bandında genel ve özel ağlarda kolayca kullanıma alınabilecek.

Tüketiciler, işletmeler ve kamu sektörü için sürenin önemli olduğu uygulamaları dikkate alan Ericsson, hizmetlerin gerektirdiği düşük gecikme süresi ve yüksek güvenilirliği sağlayan yeni uçtan uca çözümüyle 5G özelliklerini geliştiriyor. 

Yazılım Yükseltme Olanağı

Ericsson, herhangi bir 5G frekans bandında hem geniş hem de yerel alanlarda, ayrıca genel ve özel 5G ağlarda ‘yazılım yükseltmesi’ olanağı tanıyarak; kolayca kullanıma alınabilen yeni çözümüyle; süre açısından kritik iletişimleri mümkün kılıyor.

Yeni çözüm, ‘Gelişmiş Mobil Geniş Bant’ ve ‘Sabit Kablosuz Erişim Hizmetleri’yle birlikte dünya genelinde başarıyla hayata geçirilen 5G ağlarında, iletişim servis sağlayıcıların bulut çözümleri üzerinden oynanan oyunlar ve AR (Augmented Reality-Artırılmış Gerçeklik /VR (Virtual Reality-Sanal Gerçeklik) gibi gerçek zamanlı medya kullanım alanlarında deneyimleri daha da geliştirmelerine destek olacak. Çözüm ayrıca, uzaktan kontrol, mobilite otomasyonu ve endüstriyel kullanım alanlarında yeni fırsatlar elde edilmesine olanak tanıyacak.

Oyun Deneyimine Keyif Katacak

Çözüm, tüm dünyada yaklaşık 2,5 milyar mobil oyuncu başta olmak üzere, kullanıcılara gecikmesiz oyun deneyimi sunacak. Çözüm, öte yandan XR (Extended Reality-Genişletilmiş Gerçeklik) deneyimi arayışındaki tüm 5G kullanıcılarını heyecanlandıracak.

Ayrıca, üretim süreçlerinin ve kritik hizmetlerin büyük ölçüde yüksek performanslı, güvenilir bağlantıyla yürütüldüğü işletmelere, sektörlere ve kamu kuruluşlarına da büyük faydalar sağlayacak.

İş Ortaklarına Liderlik Ediyor

Ericsson, 2017’den beri ‘süre açısından kritik kullanım durumları’ için 5G’ye öncü olurken; BT ve HyperbatEinride ve TeliaBolidenABBAudiFraunhofer IPTDT ve Rockwell gibi iş ortaklarına da  bu konuda liderlik ediyor.

Şirket, Time-Critical Communication teknolojisinin faydalarını göstermek adına Deutsche Telekom, Telstra ve MediaTek ile bir iş birliğine gittiğini de duyurdu.

Otomotiv Ve Ulaşıma Önemli Katkı

Bu çözümün dönüştürücü bir rol oynayacağı sektörlerden biri de otomotiv ve ulaşım sektörü….Güvenilir ve tutarlı düşük gecikmeye sahip bağlantı sayesinde; 5G, halk sağlığı ve güvenliğini, trafik verimliliğini büyük ölçüde iyileştirerek ulaşımı daha sürdürülebilir bir hale getirecek.

Çözüm, 5G sabit ağlarında kabloları azaltıp, esnekliği, çevikliği ve görünürlüğü artıracak. Mobilite ile de yeni dijital uygulamaları mümkün kılarak endüstriyel otomasyon sektörünü değiştirebilme potansiyeline sahip olacak.

Yüksek güvenilirlik ve düşük gecikme süresi sağlama yeteneği sayesinde XR’yi, sensörleri, kontrolörleri ve aktüatörleri kablosuz olarak bağlamada büyük önem taşıyacak ve endüstriyel operasyonların üretkenliğini ve verimliliğini artıracak. 

Ericsson’ın bu inovasyonu, hem kamu hem de özel 5G ağ girişimlerine çok ihtiyaç duyulan bir destek sağlayacak. Bu çözüm, kurumsal ve endüstriyel kullanım için büyük çaba gerektiren kablosuz ağ oluşturmanın ötesine geçerken Hizmet Seviyesi Anlaşmalar ve Hizmet Kalitesine daha geniş ve özel bir yaklaşım getirecek. 

Time-Critical Communication çözümü hakkında aşağıdaki linkten daha fazla bilgi alınabilir:

https://www.ericsson.com/en/internet-of-things/iot-connectivity/cellular-iot/time-critical-communication

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları