2022’de Drone Ağı Kurulacak

Tıbbi malzemeleri transfer ve teslim etmek için kurulacak drone ağı Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA: Middle East-North Africa) bölgesinde işler hale getirilecek. 40 drone istasyonundan oluşacak ağın 2022 yılında faaliyete geçirilmesi bekleniyor. Drone ağının acil müdahale kapsamında 24 saat çalışması hedefleniyor.

İnsansız Hava Araçları (İHA) olarak da nitelendirilen drone projesinin amacı, drone’ların şehirdeki laboratuvarlar, eczaneler, kan bankaları ve sağlık tesisleri arasında tıbbi malzeme, ilaç, kan üniteleri, aşı ve numuneleri güvenli bir şekilde transfer etmesini sağlamak olarak açıklanırken, proje aynı zamanda tıbbi tesislerdeki doluluk oranlarını düşürmenin yanı sıra test sonuçlarının kalitesini artırmaya da katkıda bulunacak. Ayrıca drone ağının karbondioksit emisyonlarını ve trafik sıkışıklığını azaltması da bekleniyor. Abu Dabi’nin MENA bölgesinde bu teknolojiyi benimseyen ve kullanan ilk şehir olacağı belirtilirken, sağlık sektörünü iyileştirmek adına ileri teknolojilerin kullanılmaya devam edileceği belirtiliyor.

1980’li yıllarda Japonya’da ticari amaçlı kullanılmaya başlanılan drone teknolojisi, bugünkü iş yapış şekillerine de oldukça etki ediyor. 20’inci yüz yılda öncelikle savunma alanında kullanılan Drone’lar şimdilerde ise reklamcılık, güvenlik (yangın söndürme, trafik kontrolü, kritik tesislerin ve altyapı sistemlerinin kontrol edilmesi ve gözetlenmesi, elektrik santralleri, fabrikalar, limanlar, boru hatları), doğal felaketlerde arama, kurtarma ve yardım ulaştırma, iletişim ve yayın, spektral ve termal analiz, ticari fotoğrafçılık, havadan haritalama, tarım alanlarının ve ürünlerin gözlenmesi, teslimat-kargo taşımacılığı alanlarında faaliyet gösteriyor.


Drone’larla posta dağıtımlarının birkaç farklı ülkede başlatılmış olduğu ifade edilirken; internet üzerinden verilen yemek siparişlerinin dağıtımının da bu drone’larla yapılabildiği kaydediliyor. Teslimatların zor olduğu coğrafi bölgelerde de nakliye işlemleri drone’larla gerçekleştiriliyor.

Ancak, uzmanlar drone’ların teslimat yapabilmeleri için belirli kriterlerin olduğunun altını çizerken, tüm siparişlerin drone’larla yapılmasının olanaksız gibi gözüktüğüne de dikkat çekiyorlar.

Kullanım amacına göre üretilen drone’lar, gövde, kontrol kartı, motor, pervaneler, batarya, alıcı ve uzaktan kumanda gibi bileşenler barındırıyor.

Drone’lar, akıllı telefon ya da tabletlerden kontrol edilebildiği gibi; doğrudan uzaktan kumandalar vasıtasıyla da uçurulabiliyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları