Türkiye Avrasya’nın Veri Merkezi Üssü Olmaya Aday






Türkiye son yıllarda ‘veri merkezi’ sektöründe dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden biri haline geldi. Bu kapsamda, kamu ve özel yatırımlarla birlikte Türkiye’de 100 bin metrekare civarında olan mevcut ‘veri merkezi’ alanının 5 yıl içerisinde 400 bine ulaştırılması hedefleniyor. 

Katrilyonlarca bilgi ve verinin saklanması, transferi ve işlenmesi tüm sektörler için büyük önem taşıyor. Bilgi ve verilerin toplanması, depolanması, işlenmesi ve dağıtılması çok sayıda bilgisayar ve ağ donanımlarının bir araya geldiği fiziksel ‘veri merkezleri’ ile mümkün oluyor.

Dünyada veri trafiğini saklayan, yönlendiren irili ufaklı merkez sayısının 10 milyona yaklaştığı ve bu merkezlerin 2 milyar metrekareye yakın fiziki bir alanı kapladığı tahmin ediliyor. 

Pandemi öncesinde veri merkezlerinde Ankara’da doluluk oranı yüzde 85, İstanbul’da yüzde 80 iken pandemiden sonra veri merkezlerinin stratejik öneminin daha da anlaşılması ile oranlar artış gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin konuya ilişkin hazırladığı bir raporda da, Türkiye’nin ‘Veri Merkezi Sektörü’nün güçlendirilmesi adına atılacak adımlar belirlenerek; sektörün teşvik edileceği yönünde bilgiler yer aldı. Türkiye, bu kapsamda, yeni yatırımlar açısından büyük bir potansiyel oluşturuyor.

Veri Merkezi Sayısı 10 Milyona Yaklaştı

Türkiye son yıllarda veri merkezi sektöründe dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden biri haline geldi. Avrasya Bölgesi ile birlikte Türkiye, mevcut veri trafiğinin yüzde 95’ini dışarıdan sağlıyor. 

Bilgi, eğlence, iletişim, finansal hizmetler, kamu yönetimi, enerji transferi, güvenlik gibi güncel hayatı tamamlayan her şey bugün dijital ortamda toplanıyor.

Teşvikler Sektör İçin Önemli

Veri merkezlerinin stratejik önemi açısından şirket sistem odaları ve kamu kuruluşları ilk sıralarda yer alırken ardından veri işletmecileri ve bankalar geliyor. Veri merkezi sektörünün güçlendirilmesi adına atılması gereken adımların belirlenmesi sektör için büyük önem taşıyor.

Bu anlamda, açıklanacak teşviklerle de kamu ve özel sektör işbirliği ve dayanışması artarak Avrasya Bölgesi’ndeki sektörel yapılanmada aktif rol oynanabilir. Böylece deneyimler hizmet ve ürün ihracatına çevrilebilir.

DCF Veri Merkezi Fuarı ve Konferansı

Avrasya’nın tek ‘veri merkezi fuarı’ olma özelliği taşıyan “DCF Veri Merkezi Fuar ve Konferansı”, 28-30 Ekim 2021 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde sektörü bir araya getirmeye hazırlanıyor.

Avrasya Bölgesi’nde sadece İstanbul’da düzenlenen DCF Veri Merkezi Fuarı, veri merkezleri alanında ilgili tüm tarafları bir araya getirmeyi hedefliyor.

Fuar, Cloud, Cyber Security, IoT,  Big Data, DevOps, Blockchain ve Software gibi tüm yenilikçi sektörler için stratejik ve hayati bir önem taşıyor.

İlk yılında Ortadoğu, Avrupa, Körfez Bölgesi ve Afrika’dan 29 ülkenin sektör profesyonellerini, girişimci firmalarını, oyuncularını Türkiye’de buluşturan fuar, 2021 yılında etki alanını genişleterek Türkiye’nin kendi verisini kendi sınırları içinde barından bir ülke olmasının yanında, bölgesel bir veri merkezi konumuna erişmesine de katkı veriyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları