Sosyal Medya Başkanlığı Kuruluyor

Hazırlıkları sürdürülen Sosyal Medya Yasası ile Türkiye’de sosyal medya üzerinden hakaret ve yalan habere ceza getirilmesi planlanıyor. Yasanın getireceği bir diğer önemli adım da Sosyal Medya Başkanlığı’nın kurulacak olması. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bünyesinde oluşturulması planlanan başkanlık,  sosyal medya denetimi yapacak. Kanun teklifi hazırlanırken dünyadaki farklı örnekler de inceleniyor.

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında da günlük bir milyondan fazla okunma oranı olan sosyal medya şirketlerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmişti.

Sosyal Medya Yasası’na ilişkin çalışmaların hız kazandığını açıklayan Adalet Bakanlığı, çalışmaların 1 Ekim 2021 tarihinde açılacak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) ilk gündem maddesi olmasını planlanıyor.

Yasakçı Bir Anlayış Olmayacak

Dijital mecralarda işlenen suçlarda adli sürecin başlatılması için Adalet Bakanlığı, yasada ‘düşünce özgürlüğü’ için yasakçı bir anlayış içerisinde olmama yönünde çalışmaları yürütüyor.  Öte yandan Ticaret Bakanlığı da Türkiye’de uydu ve internet üzerinden yayın yapan yasal platformların, ürettikleri ve sağladıkları içerikleri izinsiz bir şekilde kopyalayıp izlettiren kişi ve kurumlara karşı bir çalışma yapıldığını açıkladı. Bunun için de bir hukuk komisyonu kurulmasına karar verildiği belirtildi.

0850’li Hatlara Ceza

Ticaret Bakanlığı, ‘Türk Telekom’ adıyla vatandaşları arayan 0850’li hatlara ceza keserek bu konuda bir ilke imza attı.

Vatandaşları sürekli arayıp internet aboneliği satmaya çalışan 0850’li hat işletmecilerine Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu’ndan engel geldi. Türk Telekom’la hiçbir ilgisi bulunmayan ve kurumun itibarını zedeleyen bu aramalar nedeniyle hat işleticilerine 11 bin lira para cezası verildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları