Noterlerde Parmak İzi Dönemi


Noterlik işlemleri için vatandaşların yaptığı müracaatlarda sahteciliğin ve dolandırıcılığın önüne geçilmesi amacıyla ‘Parmak İzi İle Kimlik Doğrulama Sistemi’ pilot olarak başlatıldı.

Çalışma kapsamında, Ankara’da 7, 12, 43, 61, 71 ve 74. noterlikler pilot olarak seçildi. ‘Yeni Kimlik Kartları’ndaki çip uygulaması ile ‘Parmak İziyle Kimlik Doğrulama Sistemi’ uygulaması paralel bir biçimde çalışacak. Sistem ile hızlı ve güvenli bir şekilde kimlik doğrulaması yapılabilecek.Uygulama, 2022 yılında tüm noterliklerde hayata geçirilecek. Uygulama kapsamında noterliklere POS (Point Of Sale) cihazına benzer bir makine kurulacak. Vatandaş cihazdan önce kimliğini geçirecek sonra da cihaza parmağını okutacak. Makinede, fotoğraf ve parmak izi çıkacak ve ‘Doğru Kişi’ sinyali verilecek. Eğer makine kabul eder ve kimlik doğrulaması yapılırsa, noterde işlem yapılabilecek. Makine kabul etmezse işlem yapılamayacak.

Noterlik İşlemlerinde Güvenli Ödeme 

Noterliklerde geçen yıl başlatılan ‘Güvenli Ödeme Uygulaması’nın yanısıra e-Randevu Sistemi ile de notere gelmeden yapılacak işlemlerin sayısının arttırılması planlanıyor.

Adalet Bakanlığı’nın yeni uygulamalarından birisi olan, ‘Noterlik İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi’ uygulaması yurt genelinde gerçekleştiriliyor. Sistemle birlikte özellikle ikinci el araç alım satımlarında emanet hesaba alınan para noterlik işlemlerinin tamamlanmasının ardından ilgili kişinin hesabına güvenli bir şekilde aktarılarak vatandaşların mağdur edilmesi engelleniyor.

Noterlik İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi ve noter ücretlerinin Kredi Kartlarıyla Ödenmesi Uygulaması ile vatandaşlar birçok kazanım sağlıyor. Uygulamayla birlikte nakit taşınması esnasında paranın çalınması veya kaybolması riskleri ortadan kalkıyor. Satış bedeli, noterde işlem gerçekleştirilmeden satıcını hesabına geçemeyeceğinden alım-satım daha güvenli bir şekilde gerçekleştiriliyor. Uygulama kapsamında yine taraflar alım satım işleminin her aşamasında alıcı ve satıcı cep telefonu mesajı (SMS) ve elektronik posta ile bilgilendiriliyor.

Uygulama kapsamında tarafların anlaşamaması ve satış işleminin iptal edilmesi durumunda, alıcı tarafından yatırılan para, kayıt esansında bildirilen banka hesabına iade edileceğinden dolandırıcılık gibi hileli davranışlardan zarar görme riski ortadan kalkıyor. Uygulama ile birlikte bloke, çek ve benzeri masraflarla karşılaşılmadan satış işlemleri gerçekleştiriliyor.

Sistemin bir diğer olanağı ise noterlik işlemlerinde yapılan ödemelerin kredi kartı, banka kartı ile yapılabiliyor olması. Uygulama kapsamında ödeme aracı seçenekleri çoğaltılarak vatandaşların nakit taşıması ve bundan kaynaklanan riskler ortadan kaldırılıyor. Uygulama kapsamında kayıtlı ödeme araçları sayesinde vergi, resim ve harçların tam olarak hesaplanmasıyla vergi kaybı önleniyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları